Pet koraka za sprječavanje prehlade u nastajanju

DOBRO JE ZNATI

+
AAA

Pet koraka za sprječavanje prehlade u nastajanju

Autor: I.G.

Grlo vas grebe, kašljete, imate glavobolju, a isključili ste opciju zaraze virusom COVID-19. Što učiniti kako biste se riješili prehlade koju ste upravo uhvatili? Iako konkretnog lijeka za prehladu nema, ne znači da si ne možete pomoći i olakšati svakodnevicu. U nastavku donosimo pet savjeta kojima ćete, ako ih primijenite, ublažiti simptome prehlade ili ju i u potpunosti zaobići!

1. Vrući čaj i kokošja juha

˝Vruće tekućine povećavaju vašu stopu mukocilijarnog čišćenja˝, objasnio je za Men’s Health Bruce Barrett, MD, profesor na odjelu obiteljske medicine i zdravlja zajednice na Sveučilištu Wisconsin – Madison. ˝Imamo male dlačice (cilije) u respiratornom traktu koje pomažu u uklanjanju sluzi s dna pluća sve do prednjeg dijela nosa. Vruće tekućine povećavaju tu aktivnost˝, kaže on.

2. Ispiranje grla slanom vodom.

Grgljanje slanom vodom nekoliko puta dnevno tijekom sezone prehlade i gripe može pomoći pri oticanju i otpuštanju sluzi. Pomiješajte i otopite oko pola žličice soli u toploj vodi i grgljajte nekoliko puta dnevno.

3. Tuširanje vrućom vodom

Para iz vrućeg tuša može navlažiti vaše sinusne prolaze i grlo te pomoći u ublažavanju začepljenja. Ovo također pomaže u opuštanju bolnih mišića.

4. Meditiranje za ublažavanje stresa

˝Kad ste pod stresom, vaš imunološki sustav ne reagira na virusne i bakterijske infekcije˝, kaže dr Sandra Adamson Fryhofer, internistkinja i bivša predsjednica Američkog koledža liječnika. Možda je to razlog zašto je studija koju su proveli dr. Barrett i kolege, objavljena u PLoS One, otkrila da trening meditacije smanjuje učestalost, trajanje i težinu prehlade.

5. Dovoljno sati sna

Dovoljno sna važno je za jačanje imunološkog sustava, koji će vam trebati za borbu protiv klica i bržu prehladu. Studija u Arhivu interne medicine pokazala je da su ljudi koji su spavali manje od sedam sati noću bili tri puta podložniji prehladi od onih koji su spavali osam ili više sati po noći.

Autor:I.G.

ZADNJE VIJESTI


STOMATOLOGIJA

BOLEST KOJA NE BIRA: Kako možete prepoznati imate li parodontozu?


ZLATA VRIJEDNO VOĆE

ČUDO ZA KOŽU: Ne bacajte prezrelu bananu, brzo i učinkovito čisti kožu od prištića, ravna bore i otklanja alergijske reakcije


BOLEST STARIJE POPULACIJE

KOLIKO PUTA STE ČULI ZA OSTEOPOROZU? Možete doznati bolujete li od nje ako prepoznate simptome!


DOBRO JE ZNATI

Pet koraka za sprječavanje prehlade u nastajanju

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article