„Pijačno vreme od šest do dvanaest”: Kako je pre 100 godina rešena kriza Suda za suzbijanje skupoće?

„Pijačno vreme od šest do dvanaest”: Kako je pre 100 godina rešena kriza Suda za suzbijanje skupoće? 1Foto: Radenko Topalović

Na konferenciji beogradskih kvartova Suda za suzbijanje skupoće pre sto godina govorilo se o novim merama, a i kaznama koje prete trgovcima ukoliko te mere ne ispoštuju, piše list Vreme.

Nove mere odnose se na trgovce životnim namirnicama, a policija od njih zahteva da na svakih deset dana prijavljuju količinu robe u svojim radnjama, da istaknu cene robe i da ne pretenduju na zaradu veću od 25 odsto.

Osim toga, pijačno radno vreme se ograničava od šest do dvanaest časova, a svako preprodavanje u to vreme se zabranjuje. Takođe, skrivači robe koji prodaju robu na periferiji grada po duploj ceni biće strogo kažnjeni.

„Pijačno vreme od šest do dvanaest”: Kako je pre 100 godina rešena kriza Suda za suzbijanje skupoće? 2
Foto: Printscreen/Digitalna.nb.rs

Kako navode u listu Vreme, kazne za kršenje zakona za suzbijanje skupoće u pojedinim slučajevima mogu biti rigorozne. Neke od njih se odnose na služenje zatvorske kazne u trajanju od pola godine, dok druge podrazumevaju novčane kazne u iznosu od pedeset hiljada dinara.

Konferencija je posvetila pažnju i nepravilnom merenju robe. Najveća kazna za takvo delo iznosi tri meseca zatvora i deset hiljada dinara novčane kazne.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article