PILA SAM DOMAĆI KVASAC: Evo kako mi se telo promenilo za samo mesec dana!

105


Možda niste znali da običan kvasac može da se koristi i kao lek, a ne samo za pečenje hleba.

Kvasac je živi mikroorganizam – tačnije, jednoćelijska gljiva koja je ključna u fermentaciji šećera, pa se koristi u procesima vrenja.

Među brojnim vrstama gljiva kvasnica, najpoznatija je “Saccharomyces cerevisiae” iz koje se dobijaju pekarski i pivski kvasac.

kvasac

Industrijski kvasac proizvodi se kao sveži ili suvi (koji ima duži rok trajanja).

Ovo su tri načina kako možete koristiti kvasac, a samo jedan je onaj koji ste očekivali – pečenje hleba.

Domaći starter

Mnogi kod kuće pripremaju sopstveni kvasac za pečenje hleba bez veštačkih dodataka. Domaći prirodni kvasac, poznat kao starter ili baza, kiselo testo koje se dobija tako što se mešavina integralnog brašna i vode “uzgaja” u tegli (neki pritom dodaju narendanu jabuku ili med).

Ovo fermentisano testo umesi se u hleb koji tako dobija posebnu teksturu i duže zadržava svežinu.

Lekovita kvasac

Kvasac je bogat vitaminima B grupe, proteinima, esencijalnim aminokiselinama i raznim mineralima, pre svega hromom i selenom.

Istraživanja su pokazala da kvasac, ako se uzima u malim količinama (u većim količinama se ne preporučuje, jer je teško svarljiv) može da deluje kao prirodni antibiotik i prečišćivač probavnih organa te da doprinosi ravnoteži masnoća i šećera u krvi. Neki ga preporučuju i za lakše mršavljenje.

Sveži kvasac koristio se kao prirodni lek još u antičko doba, a i danas se preporučuju lekovite kure kvascem tako što se uzima na prazan stomak ili između obroka, 1-2 kašičice, rastopljen u malo vode ili mleka, ili rastopljen u ustima, 1-3 puta na dan.

Umirujuće maske za lice

Od kvasca se pripremaju i maske za lice, za umirenje akni i drugih kožnih upala i prečišćavanje i ulepšavanje tena. Obično se suvi kvasac pomeša sa mlakim mlekom u smesu koja se na licu drži dok se ne osuši, a potom se temeljno ispere toplom, pa hladnom vodom. Maska za lice može se dobiti i mešanjem kvasca sa ružinom vodicom.

izvor: telegraf