Piramida unosa tecnosti

Leto je godišnje doba kada nas najcešce podsecaju na važnost adekvatnog unosa tecnosti. Sada svi vec znaju da je magican broj iz preporuke o adekvatnom dnevnom unosu tenosti 2 (odnosi se na litre tecnosti), odnosno 8 (ako se preporukom definise potrebna dnevna kolicina tecnosti u cašama). Ali da li je svejedno koje tecnosti?.
Alkoholna, gazirana i zasladjena pica, te pica bogata kofeinom samo ce pojacati proces dehidracije, jer stimulisu izlucivanje tecnosti iz organima. Znaci, nije svejedno.

Piramida unosa tecnosti sugerise nam koju bi i u kojoj kolicini tecnost trebali unositi.

Voda je kljucan cinioc ljudskog postojanja. Za vodu se kaže da je najzdravije pice. U prilog toj tvrdnji idu telesne funkcije kao što su respiracija, probava, asimilacija, metabolizam i regulisanje temperature koje se mogu odvijati samo u prisutnosti vode. Voda takodje drži u ravnoteži pritisak, kiselost i sastav svih hemijskih reakcija. Dalje:

U želudacnim sokovima pomaže pravilno varenje hrane

U krvi, pomaže transport nutrijenata i kiseonika prema svim celijama organizma

U telesnim tecnostima, pomaže u podmazivanju te održava elasticnost organa i tkiva

U urinu, odnosi otpadne materije izvan organizma

U znoju, odvodi telesnu toplinu nagomilanu tokom rada

Konzumiranje adekvatnih kolicina vode važno je i zbog održavanja zdrave kože.

Ljudsko telo sastoji se od 60% vode, a stepen zastupljenosti vode u organizmu zavisi i od gradje tela. Naime, razlicite celije sadrže razlicite kolicine vode. Mišicne celije, naprimer sastoje se od 70 – 75 % vode, dok masne celije imaju samo 10 – 15 % vode. Unutrašnje more obavijeno je protektivnim omotacem – kožom. Svaki prostor unutar i izvan stanice ispunjen je telesnim tecnostima koje se temelje na vodi.