Pitajte lekara: Da li moja kilaža može da utiče na dug izostanak menstruacije?

Pitanje Lisine čitateljke:

Utvrđena mi je sekundarna amenoreja i nemam ciklus već šest godina. Prema analizi hormona, rezultat je sledeći: fsh 5.0 uIU/ml, prolaktin 130 uIU/ml, estradiol 13.99 pg/ml, uz uredan ultrazvuk jajnika (imam nekoliko manjih cista koje nisu zabrinjavajuće). Pre nekoliko meseci urađene su mi magnetna rezonanca hipofize i analiza hormona štitne žlezde i oba nalaza su uredna. Savet lekara je da se ugojim i bolje jedem! Da li moja kilaža može da utiče na tako dug izostanak ciklusa? Visoka sam 177 cm i teška 55 kg, i oduvek sam bila manekenske građe. Kada mi je ciklus bio uredan, imala sam 57,5 kg. Hranim se redovno i zdravo, i redovno vežbam kod kuće. Kome da se obratim? (Minja, 27)

Na pitanje odgovara mr. sci. med. dr Milica Janićijević, ginekolog-akušer, Specijalna ginekološka bolnica s porodilištem “Jevremova”

Menstrualni ciklus je kompleksno endokrinološki kontrolisan, a kod žene u reproduktivnom periodu veoma je važno da bude uredan. Izostanak ciklusa više od šest meseci je sekundarna amenoreja. Ukoliko se to desi, potrebno je uraditi ginekološki pregled i ultrazvuk radi uvida u stanje materice i jajnika, kao i analizu reproduktivnih hormona, hormona štitne žlezde, pankreasa i nadbubrežne žlezde, uz biohemijsku analizu krvi. Važno je proceniti rezervu jajnika i utvrditi gde postoji problem u endokrinoj komunikaciji. U zavisnosti od rezultata, odredila bi se terapija da bi se što pre uspostavio menstrualni ciklus. Čak i ako nema endokrinoloških poremećaja, veštački ciklus se mora uspostaviti. Kao što ste pomenuli, telesna težina je važna jer i masno tkivo proizvodi hormone. Preterana mršavost ili debljina mogu poremetiti ciklus, kao i naporne vežbe. Vaša težina jeste manekenska, ali je važno da nije previše varirala. Redovna i raznovrsna ishrana je takođe bitna kao i umerena fizička aktivnost. Ukoliko imate nedoumice o pravilnoj ishrani, obratite se nutricionisti koji će vam sastaviti listu namirnica. Sa svim dosadašnjim rezultatima za početak se obratite ginekologu, koji će vam propisati terapiju i, ako proceni da je potrebno, uključiti endokrinologa. 

Ako imate neki zdravstveni problem, pitanje postavite na i-mejl: [email protected]. Odgovor ćemo potražiti od lekara specijaliste i objaviti ga u najkraćem roku.