Plikovi na jeziku, kako nastaju i na koji način sebi možemo pomoći?

plikovi na jeziku lecenje

Šta su to plikovi na jeziku, kako nastaju i na koji način sebi možemo pomoći? Ova pitanja se sama po sebi nameću u trenucima kada na jeziku osetimo bolno mesto koje nas ometa da normalno unosimo hranu.

U ovom tekstu ćemo vas informisati o uzrocima koje dovode do ove pojave na jeziku i dati vam kvalitetne savete kako sebi možete pomoći na sasvim prirodan način.

Zdrav jezik je roze boje i pokriven je malim nodulama koje se zovu papile. Pored toga što nam služi za govor, jezik je deo složenog sistema za varenje čija uloga se sastoji u potpomaganju usitnjavanja hrane. Preplavljen je receptorima koji su odgovorni za čulo ukusa. Kada je jezik zdrav, hranu neometano unosimo u usnu duplju i dobijamo informacije o njenom ukusu.

Kako najčešće dolazi do povrede jezika?

Samo malo nepažnje i eto poprilično iritantnog problema! Dovoljan je jedan gutljaj vrele kafe ili čaja da na jeziku iskoči poprilično bolan plik. Koliko puta ste se “ujeli za jezik”, dok ste jeli ili prosto pričali sa nekim, a potom jauknuli od bola? Desilo vam se da su vam se zubi nekako preko noći izoštrili i da vam prosto  “seku” jezik,  i to uvek, i tačno na istom mestu. Da ne spominjemo slomeljeni zub, koji baš pošteno zna da iziritira jezik dok ne stignete kod zubara.

Kada pogledate svoj jezik u ogledalu, na tom bolnom mestu uočićete plikove! Plikovi mogu biti žute ili bele boje oivičeni crvenilom. Prate ih bol i upala koji su veoma neprijatni, dok žvakanje hrane postaje jedan veoma nelagodan proces.

Treba napomenuti  da za ovakve pojave postoje još niz uzročnika koje su vezane za virusne i bakterijske upale, kao i određeni alergenti koji se nalaze u hrani. Potom mnogobrojni zdravstveni problemi koji kao za posledicu mogu izazvati ovakve promene na jeziku, u to spadaju dijabetes, anemija i oralni karcinom.

Generalno, plikovi na jeziku traju oko nedelju dana i nestaju sami . Međutim, postoje neki potpuno prirodni lekovi koji bi vam mogli pomoći pri ublažavanju bola i upale. Neki od  ovih lekova, takođe, mogu pospešiti i ubrzati oporavak  bolnih mesta na jeziku.


Kako efikasno lečiti plikove na jeziku?

Plikovi na jeziku se efikasno leče  već u roku od nekoliko dana od nastanka. Za efikasno samolečenje, potrebno je ojačati imuni sistem i otkloniti sumnje da nema pratećih simptoma virusne ili bakterijske infekcije.

Međutim, ukoliko ste imali rizično seksualno ponašanje u poslednjih par nedelja, trebalo bi se obratiti lekaru jer su plikovi na jeziku čest simptom neke od čestih seksualno prenosivih bolesti.

Plikovi na jeziku u sklopu seksualno prenosivih bolesti su često bolni i onemogućavaju neometano konzumiranje hrane i pića.

Ukoliko plik i dalje opstaje u vašoj usnoj duplji verovatno je u pitanje nedostatak nekog od esencijalnih mikroelemenenata (vitamini i minerali).

Kako pomoći sebi

Jedite hladne namirnice, naprimer sladoled. Pored lepog ukusa,u kojem ćete uživati, držite ga što duže u ustima, jer na taj način on će odlično delovati na zapaljenske procese u vašoj usnoj dupllji. Možete koristiti rashlađeni voćni jogurt, pudindg ili bilo koju drugu kremestu namirnicu koja trpi hladne temperature. Ukoliko nemate ništa od toga pri ruci, možete upotrebiti led.

Od hladnih namirnica možete pokušati i sa mešavinom meda i mleka, rashlađenog. Med i mleko uzimajte ujutru na prazan stomak ili uveče kada budete sigurni da više nećete ništa jesti.

Odličan recept u borbi protiv plikova na jeziku su morska so i voda. Ubacite malo morske soli u toplu vodu i ovim rastvorom ispirajte usta 2 puta dnevno, sve dok plikovi ne nestanu.

Kurkuma može biti veoma delotvorna kod  ovakvih problema. Napravite pastu od kurkume, dodajte joj malo meda i četkicom za zube nanesite pastu na jezik i trljajte oko 5 minuta, a potom pastu isperite. Ukoliko niste ljubitelj meda, zamenite ga sa malo tople vode i soli.

Soda-birkabona vam itekako može pomoći, ne samo protiv upornih plikova. Soda bikarbona će vam regulistai pH vrednost pljuvačke, i samim tim osnažiti zdravlje cele usne duplje.

Dodajte 1 čajnu kašičicu sode bikarbone u šolju tople vode. Zadržite vodu u ustima na nekoliko minuta, a potom ispljunite.

Možete napraviti i pastu.Potrebna vam je 1 kašičica sode bikarbone i malo vode. Pomešajte smesu a zatim nanesite na četkicu, trljajte plikove na jeziku oko 5 minuta, a onda isperite usta vodom i ispljunite.
Apotekarski hidrogen odlično pomaže u lečenju afti. Ima odlično antibakterijsko i dezificijentno svojstvo kojim se bori protiv bakterija i smanjuje rizik od dodatnih infekcija. Isključivo se koristi 3 % hidrogen! Jednake količine hidrogena i vode pomešajte, a zatim takvom smesom ispirajte usta oko 2 minuta. Zatim isperite usta toplom vodom, pa ispljunite. Ovu proceduru ponavljajte više puta dnevno.

U prodavnici zdrave hrane, možete nabaviti ulje čajevog drveta. Ovo ulje ima odlično antibakterijsko svojstvo i efikasno deluje protiv plikova na jeziku. Nakapajte nekoliko kapi ulja čajevog drveta u šolju tople vode, a zatim ispirajte usta. Ovu procedutu ponavljajte 2 puta dnevno dok plikovi ne nestanu.

 

Plikova na jeziku se možete uspešno rešiti bosiljkom! Bosiljak uklanja simptome bola i zapaljenja. Bosiljak koristite tako što će te ga žvakati 2 puta dnevno 3-4 dana, a nakon žvakanja, usta isperite toplom vodom.

 

Aloa Vera se preporučuje za lečenje plikova na jeziku. Aloa se smatra prirodnim antibiotikom i samim tim vam može smanjiti bol i zapaljenski proces.

Isecite listove Aloe i iscedite iz njih gel, potom ga nanesite na bolna mesta na jeziku i ostavite da deluje 5 minuta. Nakon ovog tretmana usta isperite mlakom vodom. Ponavljate ovaj procas nekoliko puta na dan, 3-4 dana ili dok promene na jeziku ne nestanu.

Korijander, jedno od izuzetno dobrih rešenja za probleme na jeziku.Zbog snažnih antiinflamatornih i antiseptičkih osobina, ova začinska biljka će vas osloboditi plikova, pratećih bolova i upale.

Skuvajte  1 kašičicu semena korijandera ili njegovog lišća u 2 dl vode. Procedite, a potom isperite usta sa ovim čajem. Ispirajte usta 3-4 puta na dan, sve dok ne rešite problem.


Nastanak plikova se veoma često dovodi u pitanje sa nedostatkom vitamina B. Zato vam savetujemo da jedete hranu koja je bogata ovim vitaminom. Vitamin B
je odličan i kao preventiva od nastaka plikova na jeziku, zato ovaj savet uzmite veoma ozbiljno, pogotovo ako ste skloni ovakvim upalama. Jedite jaja, ribu,ovas, mekinje, avokado, banane, ćuretinu, mlečne proizovde kao što su mleko, sir, jogutr, kefir. Takođe možete uzimati dodatke vitamina B, bar nedelju dana kako bi ste primetili poboljšanje.

Važno

Kada imate zapaljenske procese na jeziku , najbolje bi bilo da izbegavate začinjenu i kiselu hranu. Isto tako bi bilo dobro izbegavati slatkiše. Nemojte čačkati plikove, afte, bubuljice na jeziku zubima niti bilo čime jer ćete time samo usporiti proces zarastanja. Hladni napici, voda, prirodni sokovi,  mleko se preporučuju da se piju u što većim količinama kako bi vam umanjili bol. Održavajte dobro oralnu higijenu, perite zube redovno. Jedite meku hranu koja je laka za žvakanje. Kako bi poboljšali vaš imuni sistem u svakodnevnu ishranu dodajte malo đumbira i belog luka, a bežite od toplih napitaka poput čaja i kafe.

Upozorenje

Ako plikovi, afte,bubuljice traju više od dve nedelje, molimo vas , da se odmah obratite vašem lekaru,  kako bi ste utvrdili tačan uzrok nastanka infekcije i postupili po savetu lekara.