POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: Razgovarali smo sa stručnjakom o preporučenoj kilaži školske torbe!

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/ilustracija

NOVE BRIGE

+
AAA

POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: Razgovarali smo sa stručnjakom o preporučenoj kilaži školske torbe!

Autor: Matea Sušac

Počela je nova školska godina, a na ulicama možete primjetiti veselje i nove brige za djecu i roditelje. Ova godina je pak najposebnija za prvašiće koji se prvi put susreću s početkom životnih obaveza. Prvi školski dan gotovo svako dijete pamti.

Iako dok se djeca uglavnom vesele ili žaloste zbog prvog dana škole, roditelji uglavom prolaze kroz stres i dodatno opterećenje. Postavljaju sebi pitanja kako će se dijete snaći u školi, hoće li biti prihvaćeno u društvu, a jedna od briga svakako je i težina školske torbe.

Stručno mišljenje reumatologa

Stručno mišljenje potražili smo također od Dr. Šime Mijića koji je inače specijalist fizijatar, te reumatolog i ravnatelj Poliklinike Faktor zdravlje, jednako kao i član Američkog društva za reumatologiju.

Na pitanje o preporučenoj kilaži potvrdio nam je kako je preporučena kilaža školske torbe za prvašića 10 % tjelesne težine djeteta.

“Sve iznad toga može utjecati na deformitete kralježnice, a jednako tako može utjecati i na razvoj skolioze. Nikako ne treba isključiti zadovoljstvo djeteta koje je čak najbitnije, kada nosi prilagođenu težinu torbe jednako kao i namještenu razinu torbe ovisno o njegovoj visini i građi. Osim toga bitno je i da torba dobro označena zbog vidljivosti djeteta u prometu i njegove sigurnosti”, potvrđuje reumatolog.

Dr. Mijić ističe da većina djece može nositi preporučenu težinu torbe, kada izuzmemo izuzetke tj. djecu nižeg i slabijeg rasta kojima treba pomoć. Bitno je da liječnici, pedijatri i učitelji prepoznaju djecu krhkije građe.

“Većina učitelja je dobro istrenirana po tom pitanju i imaju iskustva s takvom djecom. To su najčešće djeca pogrbljenog držanja, ili kojima je glava naprijed u odnosu na tijelo. Prepoznatljivi su po tome što gledaju u pod, a ne naprijed kao većina djece. Upravo takva djeca nažalost su češće izložena prometnim nesrećama, jer im je vidno polje ograničeno”, objašnjava Mijić i zaključuje da je sportska rekreacija i kretanje ključan faktor koji utječe na snagu i razvijenost djeteta.

Osim što je kilaža školske torbe ključan faktor, valja napomenuti da su naramenice torbe imaju važnu ulogu.

“Naime nepravilno namještene naramenice mogu prouzrokovati Tietzovu bolest, gdje hrskavice u području rebara koje kod djece nisu zrele, počnu boliti. Djeca vrlo često osim knjiga, nose i cijelu opremu za trening i ostale dodatke unutar torbe, pa treba i to uzeti u obzir. Strah od torbe je relativan, jer postoje i druge stvari koje predstavljaju opasnost za dijete. Vrlo često djeca u zaigranosti nose drugu djecu na leđima, pa ozljede kralježnicu”, zaključuje.

Koja se težina školske torbe zapravo preporučuje djeci?

Prof. dr. sc. Vesna Jureša, iz nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” ističe da je tjelesna težina djeteta pri upisu u prvi razred od 19 do 28 kg.

“Ovo je uobičajena težina čak 90% djece u dobi od 6,5 godina. Dakle, djeca jednake kronološke dobi imaju vrlo različite tjelesne težine, pa će školska torba teška od 2 do 3 kg nekom dijetetu biti jako teška, a drugom podnošljiva”, ističe doktorica.

“Primjerice, ako bi odrastao čovjek težak 70 kg nosio teret težak 15% svoje težine, to bi iznosilo 10,5 kg. Takvo je opterećenje preveliko i za odraslu osobu, a pogotovo za dijete. Što je dijete mlađe, to je dopušteno opterećenje manje”, zaključuje Jureša.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


NOVE BRIGE

POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: Razgovarali smo sa stručnjakom o preporučenoj kilaži školske torbe!


PROBAJTE!

ZA ENERGIČAN POČETAK DANA: Ova 20-minutna vježba učinkovitija je od jutarnje šalice kave!


DOBRE VIJESTI

PROIZVOĐAČI ASTRAZENECE NA PRAGU RJEŠENJA ZA RAK: Otkrili su cjepivo za liječenje raka?


RECITE 'NE' PUŠENJU!

KAKO SE ODVIKNUTI OD PUŠENJA CIGARETA: Donosimo korake koje možete poduzeti odmah!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article