Šta je psorijaza? Živećete sa njom do kraja života, ali terapija može mnogo da pomogne

pixabay.com

Stručnjaci kažu da pacijenti treba da shvate psorijazu kao hroničnu bolest i da će od nje morati da se leče do kraja života, ali da mnoge terapije pomažu da se ona drži pod kontrolom, a oboleli vode normalan život.

Prof. dr Željko Mijušković iz Udruženja dermatologa Srbije objašnjava da se psorijaza može pojaviti na bilo kojem delu tela, ne samo na laktovima, kolenima i leđima, već i na licu i noktima.

– Tada se pacijenti povlače u sebe, pokušavaju da nađu rešenje nekim alternativnim terapijama i ne traže pomoć lekara. Kod pacijenata sa psorijazom depresija je mnogo češća, pa čak i stopa suicida veća – ističe Mijušković.

Naglašava da ne postoji način na koji se psorijaza može preneti sa jedne na drugu osobu.

Psorijaza je primarno bolest kože, ali i sistemska, jer je u brojnim studijama pokazano da te osobe češće oboljevaju od bolesti srca, dijabetesa…

Lečeći psorijazu na koži, leče se i ostale pridružene bolesti, odnosno smanjuje se šansa da pacijent oboli od drugih stvari, poput infarkta.

Genetika, ali i drugi okidači

Mijušković navodi da je genetika svakako važan faktor kod oboljevanja od psorijaze, ali da ne znači da će je razviti svaki pacijent koji je genetski predisponiran.

Potrebni su određeni „okidači”, poput reakcija na neke lekove, infekcije, a ponekad je razlog nepoznat.

– Kada se odlučujemo za lečenje, procenjujemo proširenost bolesti, lokalizaciju, koliko godina ima pacijent i prethodne modalitete lečenje – kaže Mijušković.

Marko Uzelac iz Udruženja protiv psorijaze kaže da mu se život potpuno promenio kada mu se manifestovala psorijaza, da nije mogao ni da spava ni da uči. Tek kada je počeo sa terapijom, stanje mu se znatno poboljšalo.

– Život sa biološkom terapijom mi je potpuno drugačiji, zato što sada faktički nemam psorijazu. Drugima želim da poručim da ne odustaju, da ne prihvate taj život sa psorijazom i da se obavezno obrate lekarima – ističe Uzelac.

Kako se leči?

Pacijenti koji imaju težu kliničku sliku su oni koji imaju veću površinu kože zahvaćenu, kao i oni kojima su zahvaćeni zglobovi ili već dugo traje bolest.

Takođe, stariji pacijenti sa pridruženim bolestima ne mogu da primaju određene terapije i teži su za lečenje.

Mijušković kaže da je lekare u početku pandemije kovid onemogućio da leče neke pacijente jer nisu znali kakve će posledice izazvati različite terapije.

Sada, međutim, znaju i lečenje se obavlja nesmetano, sem za pacijente koji su oboleli od kovida.

Što se vakcina tiče, kaže da nema nikakvih kontraindikacija i apeluje da se ljudi vakcinišu. Ni pacijenti koji oralno piju lekove ili primaju biološku terapiju nemaju kontraindikacije.

Lokalne terapije mogu da se sa uspehom primenjuju kod pacijenata sa do 10 odsto zahvaćene površine kože. Kod određenih lokalizacija mora se, ipak, davati druga terapija.

– Tu se moraju davati drugi vidovi terapije, poput foto-terapije, oralni lekovi i biološka terapija, koja je napravila veliki pomak u lečenju psorijaze – ističe Mijušković.

Pacijenti treba da shvate psorijazu kao hroničnu bolest i da će terapiju za nju morati da primaju do kraja života.

Biološka terapija namenjena je pacijentima koji imaju proširenu bolest, koji imaju zahvaćene zglobove (psorijazni artritis) ili kod pacijenata koji imaju blaži oblik, ali prethodna lečenja nisu dala efekat.