Povezanost bola sa radom pojedinih organa: Bole leđa, a možda su bolesni: mjehur, srce, zglobovi…

Povezanost bola sa radom pojedinih organa: Bole leđa, a možda su bolesni: mjehur, srce, zglobovi…

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Postoje četiri veoma ozbiljna zdravstvena stanja na koja mogu dokazivati bolovi u leđima, i zato je dobro potražiti savjet liječnika. Pogledajte koja su to četiri organa koji šalju signale preko leđa

Prema nekim podacima oko 23% odraslih osoba živi s osjećajem boli u leđima, a od 60 do 80% osoba ima bar jednu epizodu križobolje tijekom života. Uzroci mogu biti razni, pa se tako najviše spominju mehanički problemi, ozljede kralježnice, poput istegnuća i fraktura, stečene bolesti i stanja.

Ponekad bol u leđima može označavati probleme u organizmu, pa je važno potražiti savjet liječnika što prije. Ovo su prvi signali:

GUBITE KONTROLU NAD MJEHUROM

Može se raditi o sindromu koji se naziva Cauda equina (sindrom konjskog repa) a označava ozbiljno uklještenje živaca te uzrokuje bol u križima te probleme sa funkcijom mjehura i crijeva. Iako se događa kod jedne osobe na 33 000, stanje je to koje zahtijeva hitan odlazak liječniku.

BOL SE JAVLJA TOKOM NOĆI

Većina ljudi koje mući kičma tokom noći mogu naći poziciju koja će im odgovarati, ali ako vam se događa da je to skoro nemoguće postići, ili se bol javlja isključivo tokom noći, morate posjetiti liječnika. Može se raditi infekciji kosti ili o zloćudnoj tvorevini na kralježnici, kaže White Plains, autor knjige “Zdravlje izvana i iznutra”.

OSJETITE PROBADANJE

Bol koja se javlja oko lopatica i nema neki poseban uzrok može signalizirati srčani zastoj, posebno ako se bol prvo javila na području prsa. Nagla bol koja je jaka i javlja bez uzroka zahtjeva pregled liječnika.

BOL U ZGLOBOVIMA

Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu su uobičajeni upalni znakovi povezani s artritisom. Artritis je termin koji se općenito koristi za grupu od oko 100-tinjak reumatskih stanja.Vaš doktor će postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i testova koji najčešće uključuju pretrage krvi i radiološke pretrage.

(aura.ba)

Broj pregleda:
431

Komentari

komentara

2020-05-29
Aura RedakcijaOriginal Article