Probiotici u jogurtu poboljšavaju psihičko zdravlje

Foto: Profimedia

Probiotici mogu da poboljšaju psihičko zdravlje, jer imaju ulogu u stvaranju, apsorpciji i transportu neurohemikalija, među kojima su serotonn i dopamin, piše portal Magazin, a prenosi B92 18. avgusta 2014. godine.

Laktobacili i bifidobakterije su, takođe, probiotici koji se nalaze u jogurtu, a poznato je da pomažu normalnoj probavi u crevima, jačaju imunološki sistem i sprečavaju infekcije “lošim” bakterijama.

Istraživači Univerziteta u Teksasu ovom spisku su dodali još jednu dobrobit, a to je da probiotici mogu da poboljšaju psihičko zdravlje, jer imaju značajnu ulogu u stvaranju, apsorpciji i transportu neurohemikalija – serotonina, dopamina i faktora nervnog rasta, koji su ključni za razvoj zdravog mozga i nervne funkcije.

Oni su, takođe, ukazali na to da bi, ako se poboljša mikroflora u crevima, ovaj korak mogao biti od pomoći u lečenju poremećaja zdravlja psihičke prirode.

Inače, danas se lečenje psihičkih poremećaja kao što su depresija ili posttraumatski poremećaj (PTSP), uglavnom oslanja na korišćenje lekova kojima je cilj obnavljanje ili reaktiviranje neurohemikalija u mozgu.

Posle ovog otkrića bi stručnjaci mogli da uključe terapiju probioticima kao alternativnu opciju.

Iako je istraživanje preliminarno, stručnjaci smatraju da bi njihova ideja mogla jednog dana da zaživi kao bitan deo kliničke prakse, a dotle je njihov sledeći korak da ustanove koji sojevi probiotika utiču na psihičke funkcije.