Problematično vlasište i šta sa njim!

Problematično vlasište može biti veoma izazovan problem, naročito zato što se manifestuje na potpuno različite načine. Kako protiv toga? Pročitajte.

Moguće da kada imate problema sa kosom, odnosno, sa kožom glave, niste ni svesni da imate problematično vlasište. Muče vas perut, svrab glave, masna i seboreična kosa, psorijaza, opadanje kose… Da li dalje da nabrajamo?

Sve ove „boljke” spadaju u jedan koš, koš problematičnog vlasišta. Što se nekih od njih tiče, svesni smo da spadaju u bolesti kose, pa se obratimo dermatologu i dobijemo odgovarajuću terapiju. Pod odgovarajućom terapijom nekada podrazumevamo kreme i masti, određene losione za glavu, a nekada šampone.

Ipak, veoma je dug put do toga da shvatite kako vi, u stvari, imate problema sa kožom glave.

Mnogi gore navedene probleme pripisuju nekim drugim stvarima, kao što je promena vremena ili tvrda voda kojom peru kosu.

Zato ćemo se potruditi da vam ukažemo na neke osnovne probleme koje možete imati sa kožom glave i pomoći da prepoznate svoje problematično vlasište.

U ovom traganju za pravim odgovorima može nam pomoći i naša prijateljica Ivana. Eh, koliko se ta devojka brinula zbog svoje kose. Nekada je čak razmišljala i o drastičnom šišanju na kratko, kako bi obnovila kosu koja je opadala, mastila se i bila puna peruti. A da je vidite sada! Potpuno nova osoba, puna samopouzdanja! Rešenje za njenu kosu došlo je u vidu fantastičnog sredstva, koje joj je pružilo izvanrednu negu, kakvu nije ni zamišljala da je moguće dobiti. I to u kućnim uslovima! Zato, samo hrabro, ako je mogla ona, možete i vi! Šta joj je pomoglo da preobrazi svoju kosu, saznajte iz njene priče na linku:   https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Kako da znate da je vlasište problem i šta ukazuje na to?

Pročitajte detaljno.

Šta je problematično vlasište, a šta ne?

Sve ono što odstupa od uobičajenog, možemo proglasiti problematičnim vlasištem.

Normalnim vlasištem smatramo ono koje nam ne predstavlja bilo kakav izazov u nezi – kada je dovoljno oprati kosu na uobičajen način i osušiti je.

Isto kao i sa kožom lica. Normalnom kožom se smatra kada vodite računa o higijeni i mažete preventivno kremice protiv starenja i hidrataciju, a pri tom nemate izazove u vidu bubuljica, fleka ili nekih ožiljaka.

Koža glave koja je zdrava nas ne čini zabrinutima ni u jednom segmentu. Bilo da se farbamo ili negujemo prirodnu, nefarbanu kosu, ona bi trebalo da dobro odreaguje na pranje i ne opterećuje nas do sledećeg.

Uobičajena nega su šampon i regenerator za kosu, koji treba da se brinu o samim vlasima. Kada je vlasište, (dakle, mesto odakle izrasta kosa ) u pitanju, ono bi trebalo da ima karakteristike upravo normalne kože lica – da se sprovodi higijena i da ono dobro na nju reaguje. Nažalost, ako od pranja do pranja ne može da prođe barem tri dana, a da kosa ne postane masna, ne počne da svrbi ili bude puna peruti, to nije dobar znak.

To je signal da je vlasište problematično i treba se detaljno baviti njime.

Najčešći simptomi problematičnog vlasišta

U uvodnom pasusu smo pomenuli, a sada ćemo se detaljno pozabaviti time šta se sve smatra problematičnim vlasištem.

Problematična koža glave nas muči. Nekada svrabom, kada je koža glave osetljiva i suva. Svrab se može javiti i kada se kosa preterano i ubrzano masti. Perut je jedan od glavnih pokazatelja da se vlasištem treba pozabaviti.

simtpomi problematične kose

Naravno, ono što je možda i najkritičnije, jeste opadanje kose. Ono nam zadaje najviše muke jer ostavlja najviše posledica. Zato je bitno da ga rešimo u najkraćem mogućem roku.

Izvući ćemo sve probleme koje podrazumeva problematično vlasište na jednom mestu:

 • perut
 • osetljivo teme
 • seboreja
 • psorijaza
 • masna kosa
 • svrab glave
 • crvenilo kože glave
 • opadanje kose

Svaki od navedenih problema može nam zadavati glavobolje. Zato, uhvatimo se u koštac sa njima.

Uzroci problematičnog vlasišta

Ono što nas uvek zanima, o kome god izazovu da se radi, jeste koji su uzroci tog problema. Zanima nas šta je okidač i da li smo mogli nešto da uradimo po tm pitanju. Pre svega, nešto da sprečimo loše scenarije.

Nije uvek kristalno jasno šta uzrokuje to da neko od nas ima problematično vlasište. Čak se i lekari u ovoj oblasti bave nagađanjima, ne znaju sigurno.

 • Često se ovakve stvari pripisuju genetici. Nešto u smislu, ako mama ima takvu kosu, nasledila sam je od nje. Što i nije u potpunosti pogrešno. Kod ovakvih se stvari to može lako dogoditi.
 • Drugi, takođe uobičajen uzrok problematičnog vlasišta je stres. Često ide udružen sa neadekvatnom ishranom, koja nije izbalansirana. Takozvani pad imuniteta usled brzog tempa života nas može „pojesti”. On nam nekada pravi i mnogo ozbiljnije probleme u životu, nego što su oni sa kožom glave.
 • Neke bolesti takođe mogu biti uzrok problematičnog vlasišta. Recimo, prorijaza. To je hronično oboljenje, koje ne napada samo kožu glave, nego kožu generalno. Pojavljuje se u vidu crvenila, upale i perutanja kože. Masna perut je često uzrokovana upravo njome.Kada zahvati veću površinu glave, uzrokuje i opadanje kose, najčešće opadanje kose u krugovima.
 • Na koncu, problematično vlasište može se javiti i usled neadekvatne nege kose. Pod time podrazumevamo korišćenje „problematičnih” proizvoda za kosu, a tu su i  drugi problem, kao na promer mnogo preparata, nedovoljno ispiranje preparata sa kose i slično. Kod termina „problematični” proizvodi, mislimo na šampone i maske za kosu koji su opterećeni sulfatima i parabenima i ostalim štetnim sastojcima u kozmetici. Iako mirisni, lepe teksture, takvi proizvodi mogu da poremete PH vrednost kože glave.

Tada nastupa problematično vlasište na scenu. Nekada su i  godine potrebne da se ono „zaleči”.

Rešenje za problematično vlasište

Kako problem nije isti kod svakog pojedinca, tako ni rešenje nije baš univerzalno. Sve zavisi od stepena teškoće problema koji imate.

 • Ako znate da su vaši problem nastali zbog neke bolesti, kao što je psorijaza, onda su lekovi i masti nešto što mora da prethodi nezi. Kada bolest budete stavili pod kontrolu, onda će i vlasište da se umiri.
 • Drugi način ( i on ne isključuje prvi) jeste da se povedete računa o tome kakvu kozmetiku koristite. Ona bi trebalo da bude medicinska, kako bi podmirila trenutne potrebe iritirane kože. Naravno,  nju treba da koristite dok se problem ne reši, kao i svaki lek. Ona nije za predugu upotrebu.
 • Zato, posle, kada se problem izleči, potrebno je naći negujuće sredstvo. Za to su najbolji prirodni šamponi. Čiste i neguju kožu glave, a ne iritiraju je. Mislimo na one bez sulfata i parabena, koja svojim biljnim sastojcima hrani i neguje kosu, pružajući joj pri tom sve neophodne stvari da bi i koža glave bila zdrava.

Pitate se sada da li u ovoj hiperprodukciji svega, pa i kozmetike, ima takvih preparata za kosu?

Naravno da ih ima!

Potrebno je detaljno čitati sastave svega što kupujete i uverićete se u to. Ponekad ih ne možete naći na svakom ćošku, ali u tome i jeste tajna dobrih stvari – nisu uvek nadohvat ruke.

Šampon za problematično vlasište

Već smo naglasili, i ostajemo pri tome, da šampon koji koristite kada imate problematično vlasište, treba da bude potpuno prirodan. O štetnim sastocima u kozmetici smo već pisali, zato u naglašavamo da treba obratiti posebnu pažnju kada su oni u pitanju.

problematična koža glave

A koji to sastojci treba da dominiraju u šamponu koji je namenjen čišćenju kože glave?

Krenućemo od alantoina, sastojka koji pobioljšava prokrvljenost epitela glave, a dobra cirkulacija i jeste put ka ozdravljenju bilo kog organa, pa i kože. To je sastojak koji ublažava masnoću jer utiče na rad lojnih žlezda.Takođe, svojim antiupalnim i antigljivičnim dejstvom utiče na to da se loše stvari sa kože glave zauvek sklone. Čest je sastojak u prirodnim šamponima za kosu.

Piroctone olamine je prirodna aktivna supstanca koja je ima antigljivično dejstvo. Odlično utiče na otklanjanje peruti. Aktivne supstance smo pomenuli kao važan sastojak koji svojom prirodnošću i jačinom rade posao koji treba.

I još jedan sastojak koji je veoma koristan je ulje ši drveta. Pomenuli smo da su masnoća i sebum jedan od ključnih problema. Ovo ulje se na najprirodniji mogući način bori da se uzroci koji čine kožu glavu takvom, budu u potpunosti otklonjeni.

Među šamponima koji mogu i te kako da oporave nadraženu kožu glave izdvajamo ketokonazol šampon. On se bavi problemima valasišta izazvanim gljivicama. A tu je i šampon sa katranom, koji leči bojne upalne procese kože.Naravno, njih ne možete koristiti permanentno, nego samo kratko, dok se problem ne zaleči. Posle vam treba neki blag, biljni šampon, za negu kože glave i kose.

Ako je problem koji ima vlasište vezan za gubitak vlasi, onda je šampon protiv opadanja kose rešenje.

Najbolji preprati za problematično vlasište su:

 • Vlasilan šamponi – u pitanju su blagi šamponi na biljnoj bazi, bez sulfata, parabena i štetnih sastojaka. Idealni su za svakodnevnu upotrebu, a posebn plus im je što imaju A i B formulu. A formula deluje na perut i kožu glave, dok B formula pomaže kada je opadanje kose odnosno njen rast u pitanju.
 • La Biosthetique Shampooing Hydrotoxa -šampon za vlasište kojem je problematika pojačano znojenje. LA BIOSTHETIQUE Complexe Hydrotoxa ima sposobnost da normalizuje metabolizam na vlasištu, smanjujući štetan uticaj znoja i istovremeno povećava nivo ćelijske energije. Na taj način, proizvod pomaže da se očuva zdrav izgled i stanje kose, čak i u uslovima preteranog znojenja kože glave.

Dakle, zavisi šta je zapravo problem – da li je u pitanju perutanje, opadanje ili pak nešto kao što je pojačano mašćenje ili znojenje kose.

Može vam pomoći i ovo.

Maska za problematično vlasište

Znamo da su maske za kosu neophodne da bi kosa bila lepa i zdrava. Uglavnom izbegavamo da ih nanosimo direktno na koren jer se onda kosa brže masti. Barem je to slučaj sa nekim kupovnim maskama.

To je zato što su one specijalizovane da neguju vlasi kose, pa je i predviđeno da se nanose na dužinu.

Domaće maske, one koje se prave od kuhinjskih sastojaka su drugačije. Njih najčeće nanosimo na suvu kosu. Ili na mokru koju kasnije svakako isperemo šamponom. Neke od njih su odlične za negu problematičnog vlasišta.

Ono što je dobro, to je da u njih možete da ubacite baš one sastojke koji su vam potrebni za vaš konkretan problem.

Naravno, ima i onih univerzalnih čistača, koji svima prijaju. Zato vam danas donosimo jednu takvu masku.

Ona se pravi od samo nekoliko sastojaka, ali svi su nam dobro poznati kao čistači bakterija i gljivica. Plus, ovom maskom se odlično otčepljuju pore glave i daje se prostor novoj kosi za rast.

Biće vam potrebno:

–    1 dl jogurta

–   1 kašika sode bikarbone

–  2 kašike limunovog soka

Pomešajte sastojke i onda masku dobro utrljajte u kožu glave. Možete pokvasiti kosu, kako bi vam bilo lakše da se sastojci dobro utrljaju. Držite ovu masku 30 minuta na kosi, a zatim je isperite nekim blagim šamponom.

Koristite je barem mesec dana pre svakog pranja i promene na vlasištu će biti primetne.

Losion za problematično vlasište

Rekli smo vam da domaće maske koristite pre pranja, a losion protiv peruti, koji će dosta pomoći čišćenju vlasišta, treba utrljavati u kosu posle pranja i sušenja.

Operite kosu nekim prirodnim šamponom i pustite da se osuši. Onda utrljajte ovaj losion, koji će vašu kožu glave oporavljati, dok se vi bavite svakodnevnim obavezama.

Biće vam potrebno:

–          bočica pantenol rastvora (oko 200 ml)

–          10 ml AD kapi

–          10 ml kapi od koprive za kosu

Pomešajte sve sastojke i čuvajte ih u nekoj staklenoj bočici, na hladnom mestu. Bilo bi dobro da boca ima rasprskivač ili bar usko grlo, kako biste mogli posle pranja lakše da utrljavate tečnost na kožu glave.Ovaj losion je odličan za oporavak kože glave i čišćenje od nečistoća. I nemojte se bojati da će umastiti kosu. Nikako! Samo će se osušiti i tiho negovati vlasište.

Kada problematično vlasište zahteva odlazak lekaru?

Konsultacija sa lekarom nikada nije na odmet. On će vas uputiti u to šta je najbolje da preduzmete da bi se problem rešio.

Ipak, kod nas ne vlada baš takav poredak da pitamo stručnjaka šta treba koristiti kada smo na bilo koji način bolesni. Za one koji su „sami svoji majstori”, savet je da neće pogrešiti ako nabave neki prirodan šampon za kosu, bez sulfata. On će nežno negovati i otkloniti problem.

Lekaru se, ipak, morate javiti, ako imate rane na glavi, koje su nastale od češanja. To su ozbiljna stanja i mogu se pogoršati ako ih ne lečite.

Javite se i ako se kosa toliko brzo masti, da ne može da izdrži ni dan da je ne operete. Tako nešto nije normalna pojava i trebalo bi proveriti zašto su žlezde tako podivljale.

Ako primećujete da vam kosa ubrzano opada, iz dana u dan, onda je obraćanje lekaru obavezno. Verovatno morate da uzimate određenu terapiju.

Generalno, ne zazirite od lekara, oni su tu da nam pomognu. Neka lakša stanja lečite sami.

Medicinski šamponi za problematično vlasište

Medicinska kozmetika zauzima važno mesto u svetu nege. U ovoj situaciji, kakvo je osetljivo vlasište je više nego preporučljivo da joj se okrenete.

Već smo vam rekli da šampone na biljnoj bazi možete i sami pribaviti i koristiti bezbedno, bez bojazni da će se koža glave loše odreagovati. Što se medicinskih šampona i generalno preparata tiče, iako ih ima u slobodnoj prodaji, najbolje je da se posavetujete sa nekim stručnim licem. Tu su lekari, dermatolozi tačnije. Već smo pomenuli koliko je važno da im verujete.

Tu su i farmaceuti. Oni vas mogu uputiti koji je to medicinski šampon dobar za vaš probem sa vlasište. I sami istražujte i proveravajte šta je najbolje i najbezbednije za vas.

Nadamo se da vam vlasište neće praviti problem. Ako to i bude slučaj, sada znate da nije nerešiv. Probajte nešto od naših predloga i budite ponovo zadovoljni svojom kosom.

Read More