Promjena vremena donosi niz problema za ovu skupinu ljudi, pogledajte jeste li među njima

Autor: I.D.

Nagla promjena vremenskih uvjeta može značajno utjecati na zdravlje ljudi, posebno osjetljivih skupina. Nabrojali smo nekoliko načina na koje promjena vremena može utjecati na čovjekovo svakodnevno funkcioniranje.

Česte promjene temperature, povećanje vlage zraka ili velike razlike u tlaku zraka mogu izazvati sužavanje dišnih putova i izazvati probleme poput pogoršanja astme, bronhitisa i alergija. Vlažan i hladan zrak može pogoršati simptome kod osoba s kroničnim bolestima dišnih puteva.

Uz to, promjene u atmosferskom tlaku, temperaturi i vlažnosti zraka mogu izazvati glavobolje i migrene kod osjetljivih osoba.

Niz problema na koje treba obratiti pažnju

Nagla promjena temperature i tlaka zraka može izazvati promjene u krvožilnom sustavu, što može utjecati na krvni tlak i srčani ritam. Osobe s kardiovaskularnim problemima mogu osjetiti pogoršanje simptoma. No, nije lako ni onima koji imaju problema s bolovima u zglobovima i mišićima.

Hladnoća, vlaga i promjene tlaka zraka mogu uzrokovati povećanje osjećaja bolova i nelagode kod osoba koje već pate od problema s zglobovima ili mišićima.

Foto: YouTube

Promjene u vremenskim uvjetima, kao što su mračni i kišni dani ili dugotrajna hladnoća, mogu utjecati na mentalno zdravlje. Neki ljudi mogu osjetiti promjene raspoloženja, umor, tugu ili sezonski afektivni poremećaj.

Osim toga, promjene vremena mogu utjecati na imunološki sustav i povećati osjetljivost na respiratorne infekcije, kao što su prehlada i gripa.

Ekstremne promjene temperature, posebno naglo povećanje, mogu dovesti do problema s termoregulacijom tijela. To može rezultirati toplotnim iscrpljenostima ili udarima.

Pitali smo umjetnu inteligenciju smanjuje li molitva stres, odgovor je i više nego zanimljiv

Promjene u vremenskim uvjetima, poput povećane koncentracije peluda u zraku tijekom određenih razdoblja, mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.

Važno je napomenuti da svatko reagira na promjene vremena drugačije, i da individualne osjetljivosti mogu varirati. Osobe s postojećim kroničnim bolestima trebaju biti posebno oprezne tijekom promjena vremenskih uvjeta te se pridržavati preporuka svojih liječnika.

Autor:I.D.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More