PRONAĐITE UZROK: Pobedite uporni kašalj

Kada se zakašljemo, mi u stvari iz disajnih puteva pokušavamo da izbacimo sekret koji se sliva.

Kašalj je simptom, a ne bolest, ali ako traje duže od nedelju dana, neophodno je da se obratite lekaru. On će utvrditi razlog zašto ga imate i dati vam odgovarajuću terapiju.

A evo koje su najčešće vrste kašlja i kako se izboriti s njima…

foto: Shutterstock

Suv (nadražajni) kašalj

Simptomi: Imate osećaj slivanja sluzi niz grlo, ili kao da imate knedlu u grlu.

Uzrok: Jedan od najčešćih razloga ovog kašlja je slivanje sekreta iz nosa u grlo i dušnik, gde se on praktično zalepi. Kašlje se u napadima, a nema šta da izbaci i ponekad zbog napinjanja dolazi do povraćanja.

Lečenje: kapi za nos ili običan fiziološki rastvor, koji se takođe takođe šprica u nos jer razređuju sekret koji ovde pravi problem.

Kašalj kao lavež psa

Simptomi: Kašalj, promuklost, pritisak u grlu, zamor i povišena temperatura javljaju se kao simptomi laringitisa.

Uzrok: Laringitis je zapaljenje grkljana i obično se javlja u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva. Akutni laringitis može biti deo infekcije disajnih puteva. Može se javiti nakon prehlade ili gripa. Najčešći je zimi, a javlja se i u rano proleće.

Lečenje: Mirovanje, odmaranje glasa i tople inhalacije.

Produktivan kašalj

Simptomi: Ovakav kašalj je konstantan, s mnogo sluzi, propraćen otežanim disanjem, „zviždanjem“, stezanjem u grudima i teškoćama s disanjem.

Uzrok: Ova vrsta kašlja se javlja kada su pluća, odnosno bronhije, puni sekreta, pa se kašljem sekret ispumpava.

Lečenje: Postoji medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja! U lečenju pomažu biljni sirupi. Oni se mogu koristiti i bez pregleda ukoliko je prisutan kašalj bez povišene temperature.

foto: Shutterstock

Tri prirodna sirupa protiv kašlja

Prirodnih lekova protiv kašlja ima mnogo, a recepti za sirup prenose se s generacije na generaciju

Luk i med

Glavicu crnog luka srednje veličine, zajedno s ljuskom, isecite na kolutove i kuvajte u pola litra vode desetak minuta od trenutka kad provri. Prohladite tečnost i procedite, a luk propasirajte i u dobijeni sirup dodajte dve do tri kašike meda. Uzmite četiri puta dnevno po jednu supenu kašiku.

Sirup od žalfije

Potopite 40 g žalfije sa 600 ml vode i kuvajte otklopljeno, pet minuta od trenutka kad provri. Propržite 300 g šećera i u to dodajte proceđen čaj. Kuvajte šećer i čaj dok se masa ne zgusne kao za slatko. Sipajte u staklenu flašicu, držite u frižideru i uzimajte tri puta dnevno po kašičicu.

foto: Shutterstock

Lovor i limun

Šolju i po vode, šolju i po šećera, dva limuna sitno iseckana zajedno s korom (koju ćete prethodno dobro oprati) i dva do tri lovorova lista stavite u šerpu i kuvajte dok se količina ne prepolovi i tečnost ne zgusne kao med. Prohladite, sipajte u staklenu flašu i uzimajte po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno.

 

(Kurir.rs)

NE PROPUSTITE

SAVET: Najbolja odbrana od prehlade

ZA ZDRAVLJE VAŠEG STOMAKA: 4 stvari koje ne treba raditi posle jela

ZDRAVLJE NA TANJIRU: Ko na srcu ima feler, neka jede celer

PRIRODNI ANTIBIOTIK: Koliko belog luka treba jesti dnevno

 


Kurir