Putna bolest

Radujete se godišnjem odmoru, ali vam sreću kvari činjenica da nijedno vaše putovanje avionom, autobusom, vozom ili automobilom ne može da protekne bez mučnine i povraćanja. Srećom, problem može lako da se ublaži pravilnom ishranom.

Tri zlatna pravila

Na put ne krećite praznog stomaka, niti nakon konzumiranja masne i teške hrane ili slatkiša. Umesto toga jedite ovsene pahuljice, musli, salatu od povrća i jogurt. To je laka hrana koja će vam smiriti želudac. Veče pred put i na dan putovanja ne­mojte da pijete alkoholna pića jer će vam na putu sigurno biti muka. Izbegavajte i pivo, čak iako ima mali procenat alkohola.
U ručni prtljag spakujte kiselkasti sok od jabuke ili borovnice, a možete da spremite i limunadu jer ćete mučninu lakše podneti ako s vremena na vreme udahnete miris limuna. Pri ruci uvek treba da vam se nađu i tablete protiv mučnine.

Pomaže i čaj od nane

Većina ljudi najlakše podnosi putovanje automobilom jer je moguće praviti pauze svaki put kad mučnina postane nepodnošljiva. Ukoliko ste na put krenuli kolima, ponesite ručni frižider i napunite ga vodom, čajem od nane ili kamilice blago zaslađenim medom.

Keksići i suvo voće

Na put ponesite sendviče od sira i paradajza, keksiće, slane kifle, jabuke, breskve, orahe, lešnike i suvo voće. Hranu upakujte u vakuumirane plastične kutije koje dugo drže svežinu. Svaki sendvič pojedinačno umotajte u foliju, stavite u plastičnu kutiju i spakujte u ručni frižider. Negde usput možete da stanete i pojedete supu, čorbu ili salatu, a nikako roštilj ili teška, masna jela.

Lagan obrok nakon puta

Mnogi se loše osećaju čak i posle dugog puta. Muče ih šum u glavi, zujanje u ušima, bolovi u želucu i klecanje nogu, kao najčešća posledica manjka kiseonika u krvi izazvanog dugim sedenjem u malom i zatvorenom prostoru. Kad stignete na odredište, šetajte pola sata, a zatim pojedite pileću supu, čorbicu od povrća, salatu od svežeg povrća, malo sira i voća.

Jelovnik za decu

Mališani teško podnose duga putovanja bez obzira na prevozno sredstvo. Međutim, njihove tegobe biće daleko blaže ukoliko im pripremite posebne obroke za put. Jelovnik koji vam predlažemo sastavili su nutricionisti i preporučuju ga za decu uzrasta od pet do sedam godina

Doručak: Vašem mališanu ponudite malu porciju mladog sira, čašu jogurta ili kiselog mleka. Ostatke pojedite vi ili ih bacite jer se ove namirnice brzo kvare na vrućini. Prijaće im i pirinač skuvan na vodi s malo narendane čokolade za kuvanje i čaj od nane.

Ručak: Pre puta pripremite bareni krompir i pečenu šniclu od belog pilećeg mesa ili komad ribljeg fileta i držite ih u ručnom frižideru. Uz to mu servirajte i jedan paradajz i komad hleba. Posle ručka detetu dajte najmanje pakovanje soka bez šećera. Imajte na umu da sok ne sme da stoji otvoren duže od sat vremena.

Večera: Odlično će vam poslužiti kifle ili zemičke koje se kupuju u samoposluzi upakovane u celofan, s rokom trajanja od nekoliko dana. Uz to lepo ide jogurt. Ako putovanje traje duže od jednog dana, detetu kupite pecivo bez mesa, jaja, pečuraka, sira i drugih lako kvarljivih namirnica. Sok, jogurt i mineralnu vodu kupujte isključivo u prodavnici s rashladnim uređajima. Za prvu pomoć poslužiće keks ili napolitanke. Nipošto ne kupujte pljeskavice, kobasice ili burek. Kioske s brzom hranom zaobilazite u širokom luku.