Zdravoholičarske priče – Integralni hleb (video snimak)

U današnjoj priči biće reči o hlebu koji je osnovna namirnica u ishrani. Srbi su poznati kao veliki ljubitelji belog hleba, masnih pita, bureka i peciva, pekare su nam pune, a za doručak nam je najlakše da smažemo neko parče peciva na brzinu.

Nažalost, svi ovi proizvodi su načinjeni od belog brašna, a žitarice su prava riznica proteina, ugljenih hidrata, dijetnih biljnih vlakana, vitamina B i E grupe, ali samo ako su integralne, odnosno ako je zrno celovito.

Hleb jeste život, ali je to tačno samo ako je očuvano celovito jezgro. Ono se sastoji iz tri dela: spoljašnjeg omotača mekinja, klica i endosperma. Spoljašnji omotač, odnosno mekinja sadrži najviše vlakana. Klica je unutrašnji omotač u kome se nalaze hranljive materije i masne kiseline. Endosperm je brašnasti unutrašnji sloj. Da ponovim, žitarica sadrži veliku hranljivu vrednost samo u slučaju kada su sva tri sloja netaknuta. One se lako vare, velike su hranljive i biološke vrednosti, pa bi stoga žitarice u zrnu trebalo da čine 50% naše svakodnevne ishrane.

Danas se na žalost, prilikom masovne proizvodnje brašna i hleba koriste savremeni električni mlinovi koji odstranjuju mekinje i klice. Najveći deo hranljive vrednosti se na taj način gubi. Brzi mlinovi razvijaju visoke temperature pri kojima se uništavaju vitalne hranljive materije, a razvija se užeglost mekinja i klica. Iz klica se unuštava takođe i dragoceni vitamin E, vitamin mladosti. Dijabetis, srčana oboljenja, visok nivo triglicerida i holesterola samo su neki od problema koji nastaju kao posledica unošenja rafinisanih žitarica.

Beskvasan hleb od celovitog zrna pšenice i raži je visoko hranljiv proizvod koji je napravljen po specijalnoj tehnologiji, gde je najvažniji proces sušenja, a ne pečenja hleba na visokim temperaturama. Ovaj hleb se suši na temperaturi ne većoj od 150 stepeni kako bi zadržao sve enzime i hranljivu vrednost. Dva tanko sečena parčeta zadovoljiće sva vaša čula i obradovati vače organe za varenje. Hleb je produžene trajnosti, a u frižideru može da stoji i do 10 dana. Tostirajte ga ako želite da bude svežiji, ili ga na pari poparite da bude mekši. Ukus je vrlo čudan, slatkasto kiseli, ali to je ukus pravog hleba koji može našem organizmu da obezbedi energiju, snagu i vitalnost. Možete i sami da napravite ovakav hleb ili palačinke naprimer, samo umesto rafinisanog belog brašna stavite integralno, ovde već možete da birate, pšenično, raženo, ječmeno, ovseno ili sojino. Izbor je na vama, budite maštoviti, igrajte se u kuhinji i spremajte zdravu hranu i poslastice.

Pogledajte TV emisiju