RAPIDNA DIJETA: Popijte 100 ml ove popularne namirnice nakon obroka i mogli biste se jako brzo iznenaditi

Autor: Zlatko Govedić

Fermentirane mliječne prerađevine nastaju vrenjem laktoze do mliječne kiseline u prisutnosti mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline (kiselo mlijeko, vrhnje ili mlaćenica), ili termofilne kulture (jogurt) te kulture kefirnih zrnaca koja sadrži i kvasce (kefir).

Mikrobne kulture imaju ulogu prethodne probave (djelomice razgrađuju mliječne sastojke) i utječu na karakteristična svojstva grušaline (koaguluma). Prednost imaju žive stanice kulture probiotičkih bakterija.

Fermentirani napitci mogu se obogatiti voćem ili drugim funkcionalnim sastojcima (kalcij, bjelančevine sirutke, ljekovita biljka Aloe vera), a dodatak prebiotika (najznačajniji je inulin) potiče rast mikroflore probavnoga sustava, poboljšava apsorpciju kalcija i magnezija, snižava razinu kolesterola i triacilglicerola u krvi i dr.

Tzv. kefir dijeta uklanja iz organizma otrove koji nastaju zbog razlaganja hrane u crijevima, a suvišne kilograme skida veoma brzo. Kefir, naime, drastično smanjuje apetit i dugo održava osjećaj sitosti.

Ovaj je napitak bogat mineralima i vitaminima. Ima dosta kalcija, vitamina D i proteina, a malo ugljikohidrata. Poboljšava cirkulaciju i rad živčanog sustava te pomaže u reguliranju rada crijeva i cjelokupnog gastrointestinalnog trakta. Ova mliječna namirnica poboljšava i stanje kose i noktiju te pomlađuje kožu dajući joj elastičnost.

Kefir rastvara masnoću i pretvara ju u jednostavne spojeve koji se uklanjaju iz organizma, što dovodi do bržeg gubitka kilograma. Istraživanja su pokazala da ta namirnica pomaže i u borbi protiv osteoporoze i osteoartritisa, a preporučuje se i kod depresije jer pozitivno djeluje na psihu.

Za vrijeme dijete preporučuje se da pola sata nakon svakog obroka popijete oko 100 ml kefira. Izbacite prženu hranu i slatkiše i jedite dosta voća i povrća.

Kefir može biti kupovni, a ako imate uvjete, možete ga i sami napraviti.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More