Njenu postporođajnu DEPRESIJU je samo SUPRUG shvatio ozbiljno: "Pronalazio sam je u dnu ormara, na podu s crvenim i uplakanim očima "

Nakon što je Aleksis, žena iz  Pitsburga, doživela traumatično iskustvo da njena beba nije mogla da diše tokom porođaja, prilično se promenila. Krenula je da tone u sve negativnije stanje, a njen muž Stiven je video koliko ona izgubljeno izgleda. 

Odjednom je njegova vesela i nasmejana žena postala previše umorna i tužna.

– Bio je to početak kraja – rekao je Stiven. 

Kada su se vratile kući, Aleksis nije mogla da se navikne na malu Andrijanu koja je neprestano plakala, a ona nije ni pokušavala da je doji. 

– Aleksis je plakala i plakala. Pronalazio sam je u dnu ormara, na podu s crvenim i uplakanim očima – rekao je suprug.

Žena je znala da je tu nešto više od roditeljske nervoze i zatražila je pomoć. Lekari su ih uveravali da je reč “samo” o postporođajnoj depresiji i da će se uskoro osećati bolje. Međutim, ništa se nije popravilo a posetili su sedam različitih centara i bolnica kako bi pronašli pomoć.

Stiven je vremenom shvatio da njegova žena ima postporođajnu psihozu, retko, ali izuzetno ozbiljno psihičko stanje nakon porođaja, koje izaziva zablude, halucinacije, a vrlo često rezultira i samoubistvom.

Doktorka je samo udvostručila dozu antidepresiva, zbog čega se Aleksis osećala sve gore i gore, prenosi “Today”.

Priznala je Stivenu da se posle terapije oseća sve gore i da su joj misli sve strašnije. 

Konačno, na njihovu godišnjicu braka u oktobru 2013., Aleksis je molila svog muža da poseti bolnicu gde je rekla doktoru da ima samoubilačke misli i čak ima plan kako da to uradi.

Bila je svesna koliko je loše i očajnički je želela pomoć. 

– Doktor me je pomerio u stranu i rekao da će sve biti u redu. Ne mogu da verujem da sam bio dovoljno glup da ga slušam – rekao je Stiven. 

Sledećeg meseca, Aleksis je izvršio samoubistvo. Kada se probudio i nije je zatekao pored sebe u krevetu, znao je da nešto nije u redu.

– Čula sam bebu kako histerično plače. Srce mi je toliko lupalo, znao sam da se dogodilo nešto strašno – dodao je. 

Pozvao je hitnu pomoć i pokušao da je oživi. Lekari su uspeli da je održe u životu još dva dana, nakon čega je preminula. Adrijana je imala samo šest meseci. U tim trenucima Stiven se osećao užasno i besno, pokušavao je da pronađe razlog i smisao za sve ovo.

“Kako je moguće da ne postoji podrška za majke kada imaju bebu. Koliko to nije fer.”


Odlučio je da se posveti stvaranju promena u postporođajnoj zaštiti mentalnog zdravlja, kako druge porodice ne bi morale da dožive ovo tragično iskustvo. 

– Želim rešiti problem. Moja ćerka nije jedino dete bez roditelja, a nisam ni ja jedini muž bez supruge (zbog samoubistva) – rekao je za kraj.

Stiven je osnovao neprofitnu “Alexis Joy” Fondaciju, te je zajedno sa zdravstvenim organizacijama pomažu ženama koje se bore sa postporođajnom depresijom. 

Read More