Reagujte na vrijeme! Ovo su rani pokazatelji da se u vašem tijelu pojavio rak

Reagujte na vrijeme! Ovo su rani pokazatelji da se u vašem tijelu pojavio rak

Posted by: Aura Redakcija

in BOLESTI, SIGNALI TIJELA

Rani simptomi koji ukazuju na rak mogu poslužiti kao odlična preventiva.

20 znakova da se u tijelu možda pojavio rak:
1. Otežano disanje ili nedostatak zraka Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost hvatanja zraka – prisjetili su se kasnije ljudi koji su oboljeli od ove opake bolesti.

2. Kronični kašalj ili bol u prsima

Nekoliko vrsti raka, uključujući leukemiju i rak pluća, izaziva simptome kao što su kašalj ili bronhitis. Neki oboljeli od raka pluća kazali su da su u početku osjećali bol u prsima koja se protezala gore prema ramenu ili dolje u ruku.

3. Česte groznice ili infekcije

To mogu biti znakovi leukemije – raka krvnih stanica koji počinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje abnormalnu proizvodnju bijelih krvnih stanica što potkopava sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

4. Poteškoće s gutanjem

Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Također, ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

5. Natečeni limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili u preponama

Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

6. Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovi simptomi obično sugeriraju kako se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim stanicama – što može biti znak leukemije. Tijekom vremena, stanice leukemije istisnu crvene krvne stanice i trombocite te tako narušavaju sposobnost krvi da prenosi kisik po tijelu.

7. Slabost i umor

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira što dosta spavate, svakako posjetite liječnika.

8. Nadutost ili debljanje u području trbuha

Žene s dijagnozom raka jajnika većinom su rekle kako su patile od neobjašnjive nadutosti koja je dolazila prilično naglo i trajala dugo. Potom bi nestala i opet se pojavila.

9. Osjećaj sitosti i gubitak apetita

I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale kako nisu mogle jesti čak i kada su duži period bile bez hrane.

10. Bolovi u zdjelici i u trbuhu

Bol i grčevi u zdjelici i abdomenu mogu se povezati s nadutosti koja često signalizira kako se radi o raku jajnika. Leukemija, također, zna uzrokovati bol u trbuhu – zbog proširene slezene.

11. Rektalno krvarenje ili krv u stolici

To je uobičajen simptom raka debelog crijeva. Ako vidite krv tokom obavljanja velike nužde, što prije posjetite liječnika.

12. Neobjašnjivo mršavljenje

Gubitak težine je rani znak raka debelog crijeva i drugih vrsti raka probavnog sustava. To može značiti i da se rak već proširio na jetru što utječe na apetit i nesposobnost tijela da se pravilno rješava toksina.

13. Grčevi u želucu ili česti bolovi u trbuhu

Mogu ukazivati na rak debelog crijeva.

14. Crvene, bolne i natečene grudi

Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na upalni rak dojke. Obratite se liječniku vidite li bilo kakve neobjašnjive promjene na dojkama!

15. Promjena izgleda bradavice

Jednu od najčešćih promjena koje žene primijete prije same liječničke dijagnoze raka dojke su promjene izgleda bradavice. Znaju postati spljoštene, uvučene ili okrenute na jednu stranu.

16. Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između ciklusa

Mnoge žene patile su od toga prije nego im je dijagnosticiran rak endometrija ili rak maternice. Ako je i kod vas tako, bilo bi dobro da odete kod ginekologa na vaginalni ultrazvuk.

17. Oticanje lica ili crvenilo

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su kako im je lice natečeno ili neobično crveno. Male tumorske stanice obično blokiraju krvne žile u prsima i tako ometaju krv da slobodno cirkulira glavom i licem.

18. Promjene na koži koje ne nestaju

Može se raditi o različitim vrstama raka kože – melanomu, karcinomu bazalnih stanica i karcinomu pločastih stanica. Periodično provjeravajte izgled kože po cijelom tijelu.

19. Promjene na noktima

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili točkica ispod nokta – ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati na rak jetre.

20. Bol u leđima ili nižoj desnoj strani leđa

Mnogi oboljeli kazali su kako je ovo bio prvi znak raka jetre kod njih. Rak dojke se, također, često dijagnosticira preko bolnih leđa – to se ponekad događa jer rak stvara pritisak ili se već proširio na kralježnicu ili rebra.

Broj pregleda:
210

Komentari

komentara

2019-08-01
Aura RedakcijaOriginal Article