Reč naučnika: Šta je fundamentalna razlika između aerosola i duvanskog dima

Reč naučnika: Šta je fundamentalna razlika između aerosola i duvanskog dima 1Iako je svaki dim aerosol, svaki aerosol ne mora nužno da podrazumeva pojavu dima. Foto: PMI Science

Samo neke od ovih supstanci su dobro poznate toksične materije među kojima i karbon monoksid. Zbog toga, mnogi pušači koji žele da ostave cigarete prolaze kroz prilično težak period odvikavanja, a neke osobe pokušavaju čak i po nekoliko puta da prekinu sa tim porokom. Za one koji žele da promene ovu svoju lošu naviku, ali nisu spremni da je se u potpunosti odreknu, važno je pravilno informisanje o tome šta donose manje štetne alternative pušenju i u čemu je ta značajna razlika, saglasni su eksperti koji su pojašnjavali osnovne razlike između aerosola koji nastaje od duvanskog dima, odnosno onog koji nastaje kada se koriste bezdimni uređaji bazirani na tehnologiji zagrevanja duvana. Kako ističu, važno je razumeti činjenicu da, iako je svaki dim aerosol, svaki aerosol ne mora nužno da podrazumeva pojavu dima.

„Aerosol koji se oslobađa kod korišćenja IQOS-a, uređaja za zagrevanje duvana, izgleda vrlo slično kao duvanski dim, ali je bitno drugačiji u čemu je ključna razlika u odnosu na tradicionalne cigarete“, naglasio je vođa tima za naučna i medicinska istraživanja Markus Nordlund.

Reč naučnika: Šta je fundamentalna razlika između aerosola i duvanskog dima 2
Foto: Naučno-istraživacki centar kompanije Filip Moris u Nojšatelu, Švajcarska

Aerosol predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, pojašnjava dalje Nordlund. Duvanski dim, sa druge strane, sadrži čvrste čestice i hiljade supstanci poput ugljen monoksida za koje postoje naučni dokazi da su štetne po zdravlje.

Kako radi uređaj IQOS i šta je to napravilo revoluciju u duvanskoj industriji i stvorilo svojevrsni zaokret objasnio je dr hemije Tom Mekgret, govoreći o tome zašto je važno da se sagorevanje eliminiše, jer upravo visoke temperature dovode do degeneracije dima i pepela i samim tim pojave više hiljada pomenutih štetnih materija.

„Kada zapalite cigaretu, njen vrh dostiže temperaturu od čak 800 stepeni. Sa druge strane IQOS uređaj koristi duvan, ali ga ne sagoreva, već zagreva na temperaturi od oko 350 stepeni i tim procesom ne stvara dim, već aerosol. Tim zagrevanjem emituje se do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete“, objasnio je Mekgret.

Da sve navedene teze koje su se iznele na konferenciji, moraju da budu propraćene i naučnim studijama naveo je toksikolog Mauris Smit, koji je sa svojim timom radio na desetinama istraživanja koja su rezultirala podacima koji potvdjuju manju štetnost IQOS sistema u odnosu na konzumiranje tradicionalnih cigareta.

„Uvek objavljujemo studije u relevantnim časopisima sa recenzijom. Takođe, podstakli smo mnoge nezavisne naučnike da istražuju na ovu temu i važno je da ih je sve više. Moramo pažljivo da pratimo sve te nezavisne studije, jer to dovodi do jasnog razumevanja benefita našeg proizvoda“, zaključio je Smit.

Vrhunski stručnjaci angažovani na istraživanju i razvoju naučno zasnovanih alternativa u kompaniji Filip Moris objedinili su svoja znanja kako bi kroz seriju online događaja „Otvoreno o nauci“ diskutovali na temu naučno baziranih alternativa i već postojećim, odraslim pušačima koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da puše tradicionalne cigarete predočili manje štetne izbore od konvencionalnih cigareta, kao što je njihov inovativni uređaj IQOS, najnovije generacije koji duvan samo zagreva do određene temperature, bez sagorevanja.

Sa tim u vezi podsetimo da je IQOS nedavno dobio saglasnost o manjoj izloženosti štetnim materijama prilikom korišćenja, i to od jednog od najrelevantnijih svetskih zdravstvenih regulatora – Američke agencije za hranu i ljekove (FDA). Svrstali su ga u kategoriju proizvoda “modifikovanog rizika” (MRTP) i potvrdili da se njegovim korišćenjem značajno smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štetnih materija.

Kompanija Filip Moris zagovara budućnost bez cigareta i u okviru svoje transformacije lansirala je 2016. uređaj IQOS koji do danas u svetu koristi više od 11,2 miliona ljudi koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da puše tradicionalne cigarete. Za potrebe istraživanja i razvoja ovog proizvoda, kompanija je otvorila naučno-istraživačke centre u Nojšatelu (Švajcarska) i u Singapuru gde je angažovano više od 400 naučnika različitih ekspertiza.

PROMO TEKST

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article