Recept za turski SOMUN iz tiganja: Zovu ga bazlama i mekan je kao duša!

Kuhinjca

Kada vam ujutru zafali hleb za doručak, onda zasucite rukave i napravite somun po turskom receptu koji će oduševiti celu porodicu.

Izvor: Telegraf.rs/Bojana Paunović  |  

Ilustracija; Foto: Igor Dutina/Shutterstock

Ilustracija; Foto: Igor Dutina/Shutterstock

.

Zapravo, ovaj recept i ne mora striktno biti za doručak, ali prilikom njegove izrade zamiriše cela kuća, a na kraju se dobije finalni proizvod koji neće razočarati.

Turski somun, kog u ovoj islamskoj državi zovu bazlama i koji je potekao iz sela Anadolije, tradicionalno se sprema na drvima, ali naravno, u gradskim uslovima je to malo teže. Ukusni će biti i ako ih napravite u tiganju.

Sastojci:

– 300 ml mlake vode

– 1 kašičica šećera

– 1 kašičica suvog kvasca

– 100 g jogurta

– 550 g belog brašna

– ½ kašike soli

– puter (za premazivanje)

Priprema:

Pomešajte kvasac, šećer i vodu u činiju i dobro ih promešajte. Ostavite činiju na toplo do 10 minuta da kvasac nadođe. To ćete znati kada smesa postane penasta.

U drugoj činiji pomešajte jogurt, so i 3/4 ukupne smese brašna i nadošao kvasac. Mesite dok ne dobijete testo. Postepeno dodajte preostalo brašno i mesite još malo dok ne dobijete meko i pomalo lepljivo testo.

Činiju pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste. Vreme koliko mu treba da se podigne zavisi od toplote u prostoriji.

Dobijeno testo podelite na četiri dela i oblikujte jufkice. Pospite ih sa malo brašna i ostavite da odstoje 10 minuta pokrivene krpom.

Jednu jufkicu testa malo pritisnite i oklagijom razvaljajte i stavite je u tiganj na mrvu ulja. Dok se ona prži, razvaljajte ostale.

Smanjite temperaturu ringle i pržite dok se na površini ne pojave mehurići, a donja strana ne dobije zlatkastu boju. Otprilike treba pet minuta po strani.

Kada ih odložite na tanjir, premažite ih otopljenim puterom dok su još tople i prekrijte folijom.

Idealne su za umakanje u soseve ili guste čorbe, a možete ih namazati mlečnim namazom i dodati sastojke po želji.

Read More