Ricinusovo ulje za kosu obećava rast! Da li je tako?

Ricinusovo ulje za kosu je, kažu, najbolji preparat za kosu koji možete kupiti. Želite da saznate zašto? Evo na koji način neguje kosu i podstiče njen rast.

Nije baš da ulje ricinusa može da vam zameni šampon, jer ne pere. Ipak, ako ga koristite, rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Zainteresovane?

Trebalo bi da budete jer ga mnogi prosto obožavaju i kunu se u njegovo dejstvo.

Sigurno se pitate da li vam treba  neko ricinusovo ulje specijalno namenjeno samo za kosu, neupotrebljivo u druge svrhe,  ili možete upotrebiti bilo koje ulje ricinusa?

Ne treba vam neko posebno ulje. To je ono što ga čini još boljim. Isto ricinusovo ulje možete upotrebiti u razne druge kozmetičke svrhe .

Hajde za početak da se osvrnemo na to kako koristiti ricinusovo ulje za kosu i šta je ricinus uopšte.

Šta treba da znate o ricinusu?

Ricinus je biljka koja ima veoma zanimljiv izgled i odlična je dekoracija za dvorišta.  Krase je široki razgranati listovi specifičnog oblika i jarko crveni plodovi. To vam je  jedna od onih biljaka iz prirode koje će da vas privuku svojim izgledom da bi vas otrovale.

Da, dobro ste pročitali – ricinus je otrovna biljka. Najotrovniji deo biljke je u njenom semenu,  gde se nalazi  sastojak koji se naziva ricin. Kažu da je ricin jedan od najjačih otrova na svetu, jači čak i od otrova kobre.

Sigurno ste sada skeptični i pitate se da li treba uopšte da ekeperimentišete sa ricinusovim uljem za kosu? A jeste li ikad čuli da da je za uspeh potrebno ponekad rizikovati?

Možete da odahnete.

Ricinusovo seme jeste otrovno, ali ulje ricinusovog semena je lekovito i sjajan je tretman za vašu kosu!

Uostalom, nećete ga piti.

I dalje ste zabrinuti?

Ne brinite!

I dalje postoji način da prirodno negujete svoju kosu na najbolji način i potpomognete njen rast.

Obratite pažnju kako je moja prijateljica Irena regenerisala kosu uz pomoć šampona bez sulfata koji je otkrila, a  koji je mnogo bolja i manje masna opcija od ulja. Za razliku od ricinusovog ulja, ovo i pere kosu i oporavlja je i potpomaže njen rast. Ona je oduševljena jer njena kosa blista i zaista izgleda odlično, gusta je i jaka! I vaša može biti takva, ako probate njen trik. Pročitajte i sami njeno iskustvo na ovom linku:  https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Svakako, nije na odmet tome dodati i ulje ricinusa, a evo i zašto…

Zašto je ricinusovo ulje dobro za kosu?

Da li zarad same prodaje prirodnih kozmetičkih proizvoda i zarade, ili radi samog zdravlja, činjenica je da pirodni proizvodi sve aktuelnija tema današnjice, da se sve više promovišu i da se sve više govori o štetnim hemikalijama koje možete  naći u mnogobrojnim kozmetičkim preparatima koji nisu napravljeni na prirodnoj bazi. Koji god razlog bio za promociju prirodnih proizvoda,  mi ga podržavamo. A baš ta popularizacija prirodnih preparata donela je popularnost ovom ulju.

ricinusovo ulje za rast kose

Šta to zapravo ima ricinusovo ulje za kosu?

Ulje iz ricunusovog semena je bogato ricinoleičnom kiselinom koja deluje snažno protiv gljivica i bakterija. Pa, eto neke koristi i od otrova – deluju i na ove mikroorganizme! Ukoliko je opadanje kose posledica nekog od ova dva uzroka, ricinusovo ulje za kosu je odličan prirodan lek protiv opadanja kose.

Omega 9  i omega 6 masne kiseline su sastavni deo ricinusovog ulja. Oni hrane folikul dlake pa samim tim omogućavaju da kosa bude zdravija i jača.

Kažu da je ovo ulje specifično  jer ima dubinsko dejstvo. Ako ga nanesete na površinu  kože glave, ono prodire pod kožu, hrani folikul dlake i ujedno i podstiče bolju cirkulaciju. Na taj način je ricinusovo ulje dobro za rast kose.  Pa još ako i masirate teme dok ga nanosite (a trebalo bi, jer ga je drugačije nemoguće naneti) , eto duple koristi i duplo više razloga za dobar rezultat.

Jedan od očiglednih načina da omogućite brzi rast kose jeste da sprečite njeno opadanje.

Znate već da je folikul dlake zapravo  koren dlake.  Možete ga posmatrati bukvalno isto kao i koren bilo koje biljke. Što je koren veći, teže ju je iščupati, a šanse da opadne sama su još manje.

Evo  koje probleme sa kosom može da reši ricinusovo ulje.

Ricinusovo ulje za kosu upotreba

Postoji pregršt razloga da isprobate moći ovog ulja, a ovo su neki!

Ricinusovo ulje protiv masne kose i peruti

Imate masnu kosu i teme koje se peruta i očajni ste zbog toga?

Zvuči apsurdno, ali ricinusovo ulje, iako je masno,  može da spreči preterano mašćenje kose i stvaranje peruti.

Njegovi aktivni sastojci razbijaju bakterije, gljivice i mikrobe na koži glave koji su smetnja normalnom rastu kose i oslobađaju pore. Manje peruti i nepotrebnih slojeva prljavštine na skalpu znači duže čistu i manje masnu kosu. Naravno, ukoliko ulje prethodno dobro isperete.

Ricinusovo ulje protiv ispucalih i iskrzanih suvih krajeva kose

Ricinusovo ulje za kosu pominje se kao efikasno sredstvo protiv procvetalih i iskrzanih krajeva kose. Da li može da ih izleči?

Budimo iksreni – najbolji lek protiv procvetalih  krajeva jesu makaze, premda je i šišanje svećom sve popularnije. Potpuno je neraealno da očekujete da će bilo koje sredstvo da vam pomogne da oni zacele.

Ni ricinusovo ulje za kosu nije magični lepak koji će da zalepi racvetale dlake. Ipak, onda kada imate iskrzane krajeve kose koji deluju suvo i beživotno, možete im vizuelno vratiti život tako što ćete upotrebiti ricinusovo ulje za kosu kao ulje za ispucale krajeve.

Eksperimentišite malo sa tim dok ne nađete meru. Krajevi treba da izgube onaj suvi izgled,  ali ne treba da izgledate kao da ste upravo izvadili  glavu iz činije masne supe.

Ricinusovo ulje za kosu kao zamena za regenerator

Redovna upotreba ulja od ricinusa učiniće vašu kosu mekšom, lakšom za raščešljavanje, sjajnijom. Dakle, ne treba vam regenerator jer ricinusovo ulje regeneriše i hrani u isto vreme. No, ovde obrnete redosled. Prvo ulje, pa onda pranje. Kosa će biti mekana.

Kako se koristi ricinusovo ulje za kosu?

Možete koristiti  ricinusovo ulje za rast kose, ali i za negu kose  u celini. S obzirom da rešava skoro sve probleme sa kosom, od skalpa do suvih krajeva, a deluje i dubinski na ono što ne vidimo, jasno je da vam zapravo ne trebaju mnogobrojna čudotvorna pakovanja za kosu. Ne morate pojedinačno da nabavljate proizvode sa posebnim namenema i pravite svoja mala lična istraživanja šta je najbolje. Dovoljno je da redovno koristite ricinusovo ulje za kosu i imaćete u jednoj flašici regeneretor, ulje za suve krajeve, šampon protiv peruti i masku za hranjene kose.

A kako i na koji način se koristi?

Možda vam se ovo pitanje učini suvišnim u prvi mah, ali vratiće te se na njega onda kada probate da jednostavno utrljate ricinusovo ulje u kosu.

To, verujte, uopšte nije jednostavno.

Ono je veoma masno i veoma gusto i jako se teško razmazuje, pa njegova upotreba može delovati kao nemoguća misija. Čak i kada uspete da ga utrljate, treba da rešite sledeći problem: kako ga, zaboga, isprati?

Zato, evo instrukcija.

Detaljnije informacije o načinu primene ricinusovog ulja za kosu mogu biti od izuzetne važnosti kako bi se postigli optimalni rezultati.

 1. Priprema kose: Pre nanošenja ricinusovog ulja, važno je pripremiti kosu. Preporučuje se da kosu operete blagim šamponom kako biste uklonili nečistoće i otvorili folikule dlake.
 2. Nanos ulja: Nakon pranja kose, lagano osušite kosu peškirom tako da ostane vlažna, ali ne mokra. Zatim, uzmite nekoliko kapi ricinusovog ulja na dlanove i lagano utrljajte ulje u teme glave. Masaža temena blagim pokretima prstiju može pomoći u boljoj cirkulaciji i apsorpciji ulja.
 3. Vreme delovanja: Ricinusovo ulje treba ostaviti da deluje na kosi određeno vreme kako bi pružilo maksimalne koristi. Preporučuje se ostavljanje ulja na kosi najmanje 30 minuta do nekoliko sati. Za još dublju hidrataciju i oporavak, neki ljudi preferiraju da ostave ulje preko noći.
 4. Ispiranje ulja: Nakon određenog vremena delovanja, ulje se mora isprati kako bi se uklonili viškovi i sprečilo nakupljanje. Operite kosu blagim šamponom i temeljito isperite kako biste uklonili sve ostatke ulja.

Ricinusovo ulje za brži rast kose

Ukoliko želite da isprobate ricinusovo ulje za brži rast kose,  obratite pažnju na sledeće:

 • S  obzirom da je ricinusovo ulje veoma gusto, potrebno je da ga razredite pre upotrebe. U tome vam neće pomoći voda, jer se voda i ulje, kao što znate, ne mešaju. Trebaće vam neko ređe biljno ulje. Možete upotrebiti maslinovo, čičkovo ulje, kantarionovo, jojoba ulje, bademovo ili kokosovo ulje za kosu.  Pročitajte koja su to najbolja ulja za kosu pa izaberite jedno.
 • Ukoliko nemate običaj da nabavaljate ovakva ulja, a i dalje ste voljni da isprobate ricinusovo ulje za kosu, možete da razbijete jedno jaje i razmutite ovo ulje u njemu dok ne dobijete homogenu smesu.
 • Najbolji način da precizno nanesete ulje na teme glave jeste da uzmete kapaljku , zahvatite malo ricinusovog ulja i tako ga lakše nanesete do samog korena glave. Ukoliko stavite ulje direktno na glavu ili pokušate da ga nanesete prstima, možete da napravite nered i izgubite dosta vremena.

Ricinusovo ulje se teško skida, kako sa kose,  tako i sa odeće. Najmanji nered napravićete ako ga nanosite dok ste u kadi ili pod tušem.

 • Da bi ricinusovo ulje podstaklo brži rast kose, treba da ima dubinsko dejstvo. Za to mu je potrebna toplota . Ne treba da ga kuvate, jer to bi izazvalo opekotine na vašoj koži. Ricinusovo ulje za kosu  možete zagrejati u činiji sa toplom vodom ili ga zagrejati toplotom vašeg tela. To ćete postići tako što ćete ga naneti na kosu ili kožu glave, pa prekriti plastičnom folijom i peškirom.
 • Kada nanesete ulje od ricinusa za kosu na svoje teme, potrebno je ostaviti ga deluje najmanje pola sata. Ukoliko nemate toliko vremena tokom dana, držite ovu masku na kosi tokom noći.
 • Upotreba ricinusovog ulja za krajeve kose je jednostavna. Nanesite malo ulja na dlanove i razmažite na krajeve.

Kada su krajevi kose u pitanju, rezultate ćete primetiti odmah.

Kada koristite ricinusovo ulje za rast kose, trebaće vam i doza strpljenja. Ricinusovo  ulje za kosu upotrebljava se 2-3 puta nedeljno, a posle 2 meseca možete očekivati vidljive rezultate.

Šampon od koprive, ad kapi i ricinusovo ulje

Ricnisuovo ulje za kosu dobro je samo po sebi, ali postoji jedan recept za rast kose u koji se mnoge žene kunu.  U njega ide šampon od koprive, ad kapi i ricinusovo ulje i pantenol. Svaki od ovih sastojaka ima svoje prednosti za kosu.

Kopriva za kosu utiče na prokrvljenost skalpa i jača koren dlake.

Pantenol za kosu stimiluše njenu regeneraciju .

Ad kapi za kosu prvenstveno su dobre za zadravlje kože glave.

O ricinusovom ulju i njegovim prednostima već smo rekli dosta toga.

Kako se  pravi ovaj šampon sa ricinusovim uljem za kosu?

Pomešate jedan litar šampona od koprive 100 ml pantenola, bočicu kapi od koprive , 50 ml ricinusovog ulja za kosu, pakovanje ad kapi. Sve to pomešate i koristite za pranje kose.

Ovaj recept je poznat u narodu kao Bojanin šampon.

Možete upotrebiti i neki drugi kupovni šampon, ne samo koprivin. Najbolje da bude bez sulfata. Dobro je kada šampon sam po sebi ima u sebi ricinusovo ulje, tako se kosa neće dodatno mastiti.

Maske od ricinusovog ulja za kosu

Možete napraviti mnogo maski za kosu koje će biti od koristi. Evo nekih od njih!

Ricinusovo ulje i med za kosu

Ricinusovo ulje i med za kosu su super hranljiva kombinacija. Kako se sami malo teže stavljaju na skalp, dodaje se u ovu masku i jaje za kosu.

Žumance nije tu samo za ukras, nego ima i mnoštvo vitamina za kosu, proteina i masnih kiselina koje ojačavaju kosu.

Med deluje kao antioksidant, ali možda njegova najjveća prednost je to što dubinski hidrira kosu. Oduševiće vas mekoća kose posle ovog tretmana sa medom i ricinusovim uljem za kosu.

Potrebno vam je:

 • 2 kašike ricinusovog ulja
 • 1 jaje
 • 1 kašika meda.

To sve iskombinujete  u jenoj činijici i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nakon toga, rasporedite na kosu, počevši od skalpa ka karajevima. Pokrijte masku za kosu sa medom i ricinusovim uljem kapom za tuširanje i ostavite da deluje najmanje pola sata ( a može i duže). Nakon toga isperite blagim šamponom bez sulfata.

Ricinusovo ulje i kapi koprive za kosu

Ricinusovo ulje i kapi koprive kombinuju se u gore pomenutom šamponu, ali može i bez toga. Kapi od koprive za kosu možete utrljavati  u teme i bez drugih dodataka. Kako one imaju alkohol, česta upotreba može da isuši teme glave. Tu u spas dolazi ricinusovo ulje za kosu. Razredite ga sa drugim baznim  uljem, dodajte kapi od koprive i upotrebljavajte tako.

Maska za kosu od jaja i ricinusovog ulja

Ovoj maski se pripisuje moć da ubrzava rast kose i da uspešno uklanja perut. Jaje svojim vitaminima i mineralima ima moć da pročišćava kožu glave i zato se od davnina koristi za negovanje vlasi.

Za ovu masku će vam biti potrebno:

 • 2 kašike ricinusovog ulja
 • 1 žumance
 • 1 kašičica meda

Ovi sastojci se lepo pomešaju i nanesu na kosu, celom dužinom, plus na teme. Ako je kosa malo duža, onda neće biti dovoljno ovoga, pa zato napravite duplu meru. Kada masku nanesete, pokrijte glavu kapom za tuširanje ili kesom i pustite da odstoji sat vremena.

Posle toga isperite kosu prirodnim šamponom i uživajte u blagodetima ove maske, budući da će kosa biti sjajnija i zdravija.

Ricinusovo ulje i soda bikrabona za kosu

Mešavinom ova dva sastojka iz podnaslova radi se odličan piling kose. Ovo ne morate raditi često, ali s vremena na vreme može biti korisno jer se smatra da ova mešavina podstiče folikule za rast nove kose.

Zato je dobro činiti ovo pre pranja, lepo umasirati u kosu i onda je oprati.

Potrebno je:

 • 3 kašike ricinusovog ulja
 • 2 kašike sode bikarbone

Ove sastojke je potrebno pomešati i napraviti pastu. Ona će biti dovoljna da se veliki deo glave propisno opere i izmasira. Naravno, vodite računa da lepo izmasirate one delove gde se možda primećuju problemi sa rastom kose. Posle toga, operite kosu prirodnim šamponom.

Ricinusovo i kokosovo ulje za kosu

Za gubitak kose se mora koristiti nešto zaista dobro, a mešavina ova dva ulja, ricinusovog i kokosovog, spada u te jake mešavine. Ova maska treba da odstoji barem nekoliko sati na kosi, koja je uvijena i zagrejana, kako bi vlasi upili sve korisne sastojke.

Biće potrebno:

 • 2 kašike ricinusovog ulja
 • 2 kašike kokosovog ulja

Ova dva ulja treba zagrejati samo dok se ne isotope i odmah skloniti, budući da se ricinusovo ulje ne zagreva. Kada se sve lepo svedini, obilato naneti na kosu i onda je uviti, upakovati da se zagreva.

Najbolje da oodstoji 3 sata, ali koliko god bude, važno je da se sve to kasnije lepo ispere i kosa će biti kao svila.

Maska za kosu od kvasca i kokosovog ulja

Za oporavak kose, mešavina sa kvascem je puna vitamina B koji je odličan za obnavljanje vlasi. Za ovu masku će biti potrebno:

 • 1 kašika kokosovog ulja
 • 2 kašike ricinusovog ulja
 • 1 parče kvasca

Potrebno je pomešati ova tri sastojka kako bi se napravila kašasta struktura. Ne mora se zagrevati, dovoljno je da sve bude na sobnoj temperaturi kako bi se opustilo i otopilo. Masku naneti celom dužinom, uviti kapom i držati barem sat vremena. Posle pranja prirodnim šamponom, kosa će biti blistava i divna na dodir.

Još 2 hranljive maske koje možete napraviti sa ricinusovim uljem za kosu

ulje ricinusa za kosu

 • Pomešajte kašiku  ricinusovog  ulja i kašiku maslinovog ulja i dodajte  sok od pola limuna. Utrljajte u kožu glavu, držite pola sata i rešite se peruti.
 • Dodajte par kapi ricinusovog ulja u aloe vera gel, pomašajte sa malo meda i malo limunovog soka. Dobićete sjajnu hranjivu masku koju možete primeniti na suve krajeve. Držite pola sata.

Ricinusovo ulje se dosta teško ispira sa kose, zato budite spremni  da ponovite šamponiranje nekoliko puta.

Ricinusovo ulje u farbi za kosu

Neke žene praktikuju da dodaju ricinusovo ulje u farbu za kosu. Kada se sipaju farba i regenerator, onda se i mala količina ulja doda i boja lepo umuti. Pošto ono dobro deluje na očuvanje vlasi, smatra se da će na ovaj način boja biti razvijenija.

Smatra se da će boja bolje pokriti vlasi, kao i to da će amonijak iz boje manje štetno uticati na vlasi. Znamo da bojenje samo po sebi ume da istanji vlas. Ricinusovo ulje bi ovo trebalo da spreči.

Ovo spada u kućne tretmane, a frizeri se ne slažu sa tim kako bi trebalo na ovaj način “obogaćivati” boju jer ona, tako ređa, može imati manju pokrivnu moć. Nešto slično tome kada se farba masna kosa. Uprkos uvreženom mišljenju da je to dobro, frizerke kažu da se boja najbolje “hvata” na mokru i pročišćenu dlaku.

Ricinusovo ulje za kosu iskustva

Izuzev nekih studija na zečevima, ne postoje istraživanja koja potvrđuju korisnost ovog ulja za rast kose.

Međutim, iskustva govore da su prirodna rešenja za kosu jako delotvorna i mnogi su se uverili u njih. Neki koji su transformisali svoju kosu su pristali da njihova iskustva prenesemo.

Znamo, lakše je kupiti gotov tretman za kosu. Tu i tamo, kada naiđemo na problem, setimo se da potražimo rešenje u prirodi . Indijcima je, recimo,ovakva prirodna nega kose tradicija, i oni imaju pregršt iskustva sa ricinusovim uljem za kosu.

Kakva su iskustva sa ricinusovim uljem zabeležili oni kojima ovakav vid kozmetike nije deo tradicije?

Odlična!

Ricinusovo ulje za kosu rezultati

Možemo da vam kažemo da iskustva govore da ricinusovo ulje za kosu daje obećane rezultate. Posle 2 meseca redovne upotrebe  (2-3 puta nedeljno) primetićete da je dlaka jača i da na četki ostaje mnogo manje dlaka posle češljanja.

Ricinusovo ulje je odlično sredstvo za brži rast kose. Iskustva onih koji su  ga probali tvrde da kosa raste 3-5 puta brže, da se obnavlja i da su primetili rast nove kose.

Da biste i vi imali pozitivna iskustva sa ricinusovim uljem za kosu, potrebno je da budete jako uporni.

Da razjasnimo – prati kosu 2-3 puta nedeljno znači da treba da je perete otprilike svaki drugi dan i da za svako pranje treba da izdvojite minimum 45 minuta do sat vremena – 30 minuta za držanje ricinusovog ulja na glavi, i još toliko da ga nanesete, raščeščljate i na kraju isperete.

Vremenski prilično zahtevno, zar ne?

Onako u poverenju, sve to možete postići i ako izaberete dobar šampon za rast kose i koristite ga posvećeno.

Ukoliko ne odustanete od svojih namera, možete  imati sjajniju i gustu kosu za otprilike 2-3 meseca, što sve zavisi od stepena oštećenosti vaše kose.

Ima li ulje ricinusa za kosu neželjena dejstva?

Važno je imati na umu da, iako je ricinusovo ulje prirodni proizvod, može izazvati neželjene efekte ili alergijske reakcije kod određenih osoba. Ovi neželjeni efekti mogu uključivati iritaciju kože, crvenilo, svrab ili osip. U retkim slučajevima, neki ljudi mogu razviti ozbiljnije reakcije poput oticanja ili teškoća u disanju nakon primene ricinusovog ulja.

Pre nego što počnete koristiti ricinusovo ulje za kosu ili bilo koji drugi proizvod koji sadrži ovo ulje, preporučuje se da izvršite patch test na malom delu kože kako biste proverili da li ste alergični ili preosetljivi na njega. Ukoliko primetite bilo kakve neželjene efekte nakon upotrebe ricinusovog ulja, prekinite njegovu upotrebu i konsultujte se sa dermatologom.

Ricinusovo ulje za kosu cena

Gde nabaviti ricinusovo ulje za kosu i koja je cena?

Srećom, nećete morati mnogo da tražite. Svaka dobro snabdevena apoteka imaće ga u svom asortimanu. Možete ga potražiti i po drogerijama, ali isto tako i poručiti preko interneta.

Cena ulja ricinusa od 50 ml  je u proseku oko 200 dinara.

Ricinusovo ulje za kosu može biti idealan poklon, kako za muškarce kojima opada kosa, tako i za žene. Možda je njegova primena na kosi  malo komplikovana i zahtevna, ali glava nije jedino mesto na kojem rastu dlake. Evo još par razloga da ga nabavite:

 • Počupale ste obrve više nego što treba?  Da, možete ih nacrtati, ali čak ni majka priroda nije toliko vešta da nacrta dve identične obrve. Bolje pospešite njihov brži ponovni rast pomoću ulja od ricinusa i ne pravite opet iste greške!
 • Želite duge, zavodljive i prirodne trepavice?  Sipajte par kapi ricinusovog ulja u flašicu i nanesite ih na trepavice četkicom od neke stare maskare.
 • Ulje ricinusa super je i za trepavice.
 • Vaš dečko nosi dugačku hipstersku bradu? Poklonite mu ricinusovo ulje i naučite ga kako da je neguje i pospeši njen rast. Isto mu predložite i onda kada primetite da počinje da mu opada kosa.

Ovo ujedno znači i da treba da koristite ulje od ricinusa sa dozom opreza, posebno onda kada pokušavate njime da rešite neki problem na svom licu – da izbledite fleke,  pege, ožiljke… Već smo rekli da ono može da se upotrebi u razne svrhe. Ipak, poslednje što želite jeste da ispod  vašeg  nosa počnu da bujaju nausnice.

Jeste li vi već probale ricinusovo ulje za kosu? Kakva su vaša iskustva?

Read More