STRAST ILI LJUBAV: Šest znakova da MEŠATE ova dva pojma!

Ljubav i seks

Kako razlikovati snažnu privlačnost od pravog osećanja ljubavi? Da li je to što osećate strast ili ljubav? Postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju, a koji jasno razdvajaju to dvoje.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Ranka Bulatović  |  

Ilustracija Foto: fizkes/Shutterstock

Ilustracija Foto: fizkes/Shutterstock

.

Uprkos činjenici da su strast i ljubav potpuno različita osećanja, neki ljudi još uvek ne razumeju razliku između ovih pojmova, i često ih brkaju. Po pravilu, strast nastaje na početku veze, na krilima hormonskog talasa, a nakon što se hormoni vrate u normalu, između ljubavnika dolazi do vezivanja ili hlađenja. Vezanost za partnera, zasnovana na želji da ga upoznamo, da mu se emotivno i psihički zbližimo, u suštini je ljubav. Koji su to znakovi da idealizujete partnera i vezu?

Kako otkriti da li je u pitanju strast ili ljubav?

1. Emocionalni rolerkoster

Ljubav (u poređenju sa strašću/privlačnošću/zaljubljenošću) je prilično dosadan osećaj jer ne poznaje ni uspone ni padove. Ako vašu vezu karakterišu emocionalne promene i takozvani rolerkoster, onda je najverovatnije po sredi strast, a ne ljubav. Visok intenzitet osećanja ljubavi, po pravilu, nije tipičan za sam početak veze.

2. Euforija

Prvo što razlikuje strast od ljubavi je emocionalni uzlet, intenzitet osećanja i stanje euforije. Sve ovo je karakteristično za zaljubljivanje, koje preplavljuje osobu u prvoj fazi veze. Ako vam partner trećeg dana upoznavanja kaže da je lud za vama i kako želi da ostatak života provede s vama, najverovatnije je reč o strasti i snažnoj privlačnosti, a ne o ljubavi.

3. Brzo bledenje osećanja

Strast brzo prolazi, ljubav ostaje dugo. Ljubav je osećanje koje sazreva godinama, kao dobro vino. Strast, nažalost, ne podnosi test vremena. Naravno, možete pokušati da ga periodično oživite uz pomoć emocionalnih zamaha – neki parovi to rade kada, na primer, započnu skandale, spakuju stvari, raskinu, ponovo se okupe i tako dalje. Ali ljubav je kada su partneri bliski, osećaju jedno drugo, zadržavaju želju za flertovanjem, komunikacijom i druženjem.

4. Sagledavanje odnosa kroz ružičaste naočare

Ako idealizujete partnera, a što se dešava kada sve gledate kroz ružičaste naočare, onda je najverovatnije po sredi strast. Po pravilu, osoba koja istinski voli, ne vidi samo dobre strane svog partnera, već i njegove mane. Trezven pogled na stvari je ono što razlikuje osobu koja voli od osobe koja je ludo zaljubljena. Tamo gde je visoka idealizacija na početku veze, tamo je i razočaranje u partnera veće. I neminovno dolazi d oraskida jer se partner drastično razlikuje od idealizovane slike koju ste kreirali. Ljubav je pre svega prihvatanje druge osobe.

5. Nedostatak duhovne povezanosti

Ljubav nije samo fizička, već i duhovna intimnost, jer se zasniva na poverenju jedno u drugo, što omogućava partnerima da doživljavaju krize u odnosima, ali i dalje održavaju želju da budu bliski. U početnoj fazi veze, kada su partneri u stanju ljubavi i obuzeti strašću, nema potrebe za takvim poverenjem, jer u ovoj fazi partneri doživljavaju intimnost uglavnom u intimnom kontekstu.

6. Impulsivne odluke

Kada doživljava strast, osoba ima tendenciju da donosi trenutne, spontane odluke „na osnovu emocija“, koje su često pogrešne. Strogo govoreći, za ljubavnika je svet ili crn ili beo, a to se direktno odnosi na njegovog partnera i vezu. Jednostavan primer: biti ljubomoran i ostaviti osobu bez pokušaja da razume situaciju. Osoba koja voli, po pravilu, donosi zdrave odluke čak i kada nisu lake.

Read More