Riješite se užasnog sinusitisa uz ova tri lahko dostupna lijeka!

U prirodi postoje biljke koje će vam pomoći u ublažavanju upale sinusa,će smanjiti rizik od bolnih sinusa da se opet jave.

Narandža

Narandže predstavljaju odličan izvor vitamina C, ova voćka ublažava začepljenost nosa te će pročistiti sinuse. Sve što treba uraditi jeste da udišete miris narandže. Pored toga istraživanja su pokazala da konzumacijom narandži može značajno smanjiti rizik upale sinusa.

Bijeli luk

Bijeli luk ima odlična antibakterijsk asvojstva, on će ublažiti upalu sinusa uzrokovanu bakterijskom. Češnjak sadrži aticilin sastojak koji bijelom luku daje prepoznatljiv miris, zbog čega je jako djelotvoran u liječenju.

Kopriva

Kopriva ublažava simptome upale sinusa, ako se uzima kao čaj ili tinktura,  poboljšat će te imunitet oji će se efikasnije boriti protiv infekcije sinusa. Pored toga podstaći će oslobađanje sluzi iz sinusa, a sluz je glavni uzročnik nepodnošljivog bola.

Rezultat slika za kopriva

Probajte i ove napitke koji će vam pomoći!

Začepljeni sinusi, te bolovi i pritisak u predjelu čela i licasu simpotomi koji nas dovode do ludila, inhalacija će vam pomoći no veliko olakšanje može donijeti i napitak od jabukovog sirćeta, meda, kajenskog papra i limuna.

Samo jedna inhalacija ovim napitkom smanjit će bolove.

Sastojci:

  • 1 šoljica vode
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kriška limuna
  • 1 kašičica kajenskog bibera

Priprema: Vodu zagrijte do vrenja, sačekajte 5 min dodajte med i kajenski biber, nakon toga isjecite limun, stavite u teglu i duboko dišite, nakon toga konzumirajte napitak.

Upalu sinusa označava upala i oticanje sinusne sluznice.

Image result for sinusi i začeljen nos

Paranazalni sinusi su šupljine u kostima glave. Te šupljine ispunjene su zrakom i obložene respiratornom sluznicom.

POSTOJE 4 GRUPE SINUSA:

  • maksilarni
  • frontalni
  • etmoidalni
  • sfenoidalni

Sinusi zbog obloženosti sluznicom imaju respiratornu funkciju. Sadržaj sinusa se kroz otvore sinusa u nosu iscijeđuje.

Upala sinusa i najučestaliji simptomi

Upalu sinusa označava upala i oticanje sinusne sluznice. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, iscjedak iz nosa. Ako ima gnojnog sekreta radi seo bakterijskoj upali. Sukrvavi iscjedak govori o upali i treba pregledati čitavu nosnu šupljinu.

Često zbog hiperreaktivnosti nosne sluznice, npr. alergije, dolazi do simptoma sličnih klasičnim upalama. To ne znači da je stanje infektivno već da je došlo do oticanja sluznice. To su najčešće tegobe sa sinusima.

Sinusi nekih osoba osjetljiviji su od sinusa drugih

Rezultat slika za sinusi

Svaki čovjek ima karakteristike da bude osjetljiviji na nekim dijelovima tijela. Kod problema sa sinusima postoji sklonost da sluznica nosa otiče. Ako se namnože bakterije može doći do bakterijske upale.

Prevencija upala sinusa

Prevencija upala kod ljudi je teška. Prvi razlog je sklonost oticanju sluznice nosa i sinusa, drugo postoji izloženost mikrobima. Bitno je da se ne izlaže naglim promjenama temperature i vjetru. Da se kod prvih znakova tegoba troše sredstva za nos. Kod alergičara potrebno je u određeno vrijeme godine uzimati antialergijsku terapiju.

Liječenje upale sinusa

Najbolja je kauzalna (uzročna) terapija. Najvažnija je dijagnostika. Tu spada specijalistički otorinolaringološki pregled, RTG sinusa i fiberendoskopija nosa. Endoskopija je važna jer se vidi stanje na otvorima sinusa. Pretraga je bezbolna. Time je dijagnostika kompletirana i može se ustanoviti uzrok .

Ako je uzrok bakterijska upala treba liječiti antibioticima, ako je virusna  antibiotici mogu biti prevencija kompliciranja. Kod alergijskih upala koriste se antihistaminici.

Hirurški zahvati moraju imati posebne indikacije. Najčešće su anatomske opstrukcije disanja i drenaže sekreta. To su jače iskrivljenosti nosne pregrade, hipertrofirane nosne školjke. Zahvati dolaze u obzir i kod hroničnih gnojenja, a i kod većih cista. Prije terapije treba uraditi i CT (kompjuteriziranu tomografiju) sinusa. U svakom slučaju treba dobro odvagnuti da li se može slično postići i običnom terapijom.

Rezultat slika za sinusi

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja