Sadnja i uzgoj aloe vere


Share

Aloe vera je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropskih predela jugoistočne Afrike ali danas se uzgaja širom sveta. Aloe vera pripada porodici ljiljana i svrstava se u takozvane sukulente, odnosno biljke koje u listovima, korenu i stabljikama imaju posebna tkiva koja služe za skladištenje vode. Naime, listovi aloe vere su debeli i mesnati i sadrže čak 95% vode.

Takođe, u listovima se nalaze i brojna lekovita svojstva koja mogu da pomognu u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Neka istraživanja su pokazala da aloe vera sadrži preko 200 hranljivih sastojaka, aminokiselina i vitamina. Upravo zbog toga mnogi se odlučuju da gaje ovu biljku za svoje sopstvene potrebe.

Dakle, osim što se može gajiti na velikim otvorenim poljima, aloe vera se može uzgajati i u običnom loncu ili saksiji. Važno je samo da obezbedite neke osnovne uslove za pravilan razvoj biljke, mada u tom pogledu aloe vera nije previše zahtevna. Ukoliko i vi želite u svom domu ili u bašti da gajite ovu lekovitu biljku, u nastavku možete saznati nešto više o tome kako se vrši sadnja i šta je sve potrebno za uzgoj aloe vere.

Sadnja i uzgoj aloe vere

Sadnice aloe vere nabavite od proverenog proizvođača. Za sadnju ove biljke najbolje je da pripremite pliću i širu saksiju, jer aloe vera ima veoma plitak koren. Napunite saksiju zemljom, a najbolje je da kombinujete pesak, perlit i granit. Možete dodati i malo šljunka i kupovnih kuglica koje su dobre za drenažu. Preporučuje se da prvo na dno posude stavite sloj kamenja, a onda sloj peska, pa sloj zemlje. Važno je da četvrtina posude bude ispunjena kompostom i drenažnim materijalom.

Sadnja i uzgoj aloe vere

Temperatura. Kada sadite aloe veru morate imati u vidu da je to biljka koja je navikla na tropsku klimu i da mora biti izložena višim temperaturama. Idealna temperatura za uzgoj aloe vere je između 20 i 24 stepena u toku dana, dok je noću optimalna temperatura 10-24 stepena. Ono što je od ključnog značaja jeste da aloe vera ne podnosi previše niske temperature i da temperatura nikada ne sme biti manja od 5 stepeni, jer u tom slučaju može doći do smrzavanja lišća. Preporučuje se da tokom zime saksiju sa ovom biljkom držite u osvetljenoj prostoriji. Ukoliko aloe veru u toku zime držite na otvorenom najverovatnije će propasti. Ova biljka odlično podnosi vrućine i suv vazduh, pa je tokom leta možete držati na terasi ili u bašti. Aloe vera najbolje raste kada je direktno izložena sunčevoj svetlosti. Ukoliko je stavite u hladovinu, može doći do nastanka različitih bolesti.

Zemljište. Za uzgoj aloe vere najbolje je da birate dobro drenirano zemljište koje sadrži velike količine organskih materija. Aloe vera može da podnese visok pH, kao i veliku koncentraciju natrijuma i kalijuma u zemljištu. Važno je da se ne biraju previše plodna tla. Ukoliko je u pitanju komercijalni uzgoj aloe vere, preporučuju se grubo peskovita ili dobro drenirana ilovača, kao i tla sa pH faktorom do 8.5 i sa umerenom plodnošću.

Zalivanje. Odmah nakon sadnje aloe veru treba zaliti. Kasnije je ovu biljku potrebno povremeno zalivati, jer ne podnosi veliku količinu vlage. Preporučuje se da aloe veru zalivate jednom u toku nedelje, i to malom količinom vode, dok je zimi dovoljno zalivati je jednom mesečno, jer tada biljka miruje. U toku leta je važno da se zemljište u kojem je biljka zasađena potpuno osuši između dva zalivanja, odnosno navodnjavanja. U suprotnom, moglo bi doći do truljenja biljke. Pre svega, truli koren, gel se razvodnjava, a biljka postaje previše vlažna i naborana. To je znak da je ne zalivate pravilno i da ste preterali sa količinom vode. Osim zalivanja važna je i drenaža, odnosno odvod suvišne vlage iz biljke. Zato se preporučuje da na posudi u kojoj je biljka zasađena ima mala rupa, kroz koju može da otiče višak vode. Ono što je zanimljivo je da se, iako zahteva umerenu vlažnost, aloe vera može gajiti čak i bez navodnjavanja. U tom slučaju, ova biljka uzima vodu za površine listova gde se nakuplja rosa. Istraživanja su pokazala da aloe vera na taj način može da preživi čak 7 godina

Prihranjivanje. Preporučuje se da u proleće prihranite aloe veru odgovarajućim đubrivom, kako biste podstakli njeno cvetanje. Osim cvetova, mogu se vremenom pojaviti i nove biljčice koje potom treba presaditi u drugu posudu. Najbolje bi bilo da se u periodu rasta zemljište u kojem se gaji aloe vera pomeša sa šljunkom i sa 30% komposta, a neki uzgajivači u zemljište dodaju i humus od hrastovog lišća. Na taj način poboljšava se i ubrzava rast aloe vere.

Berba. Berba lišća se obavlja 7-8 meseci posle sadnje biljke. Za to se koristi oštar nož, a listovi se odsecaju u osnovi. Iako se berba lišća često obavlja samo jednom godišnje, ipak se preporučuje da se 3-5 listova skida na svakih mesec ili dva. Morate voditi računa da pažljivo rukujete lišćem da ne biste oštetili spoljnu koru i da bakterije ne bi mogle da prodru u bazu lista. Važno je znati i to da gel aloe vere postaje lekovit tek kod biljaka koje su starije od dve godine pa se zato preporučuje da tek tada kidate listove i koristite gel. Biljka će i dalje nastaviti da se razvija čak i ako joj kidate listove.

Razmnožavanje. Aloe vera se razmnožava putem lisnih reznica. Potrebno je samo da se listovi razdvoje sa delom stabljike i da se posade, ali rezultate ne treba odmah očekivati, jer je potrebno oko mesec dana da se aloe vera ukoreni.