Sandra Dijas, žena koja je stala u odbranu biodiverziteta

Sandra Dijas, žena koja je stala u odbranu biodiverziteta 1Foto: Wikipedia

Neki od njih su značajni zbog svojih nesvakidašnjih otkrića, neki su skrenuli pažnju na goruća pitanja, a neki su tu zbog svog kontroverznog i nesvakidašnjeg pristupa nauci.

Četvrtog maja ove godine Sandra Dijas i njenih 144 kolega imali su oštru poruku za svet. Tek su završili najiscrpniju studiju o stanju biodiverziteta u svetu i zaključci su bili gori nego što je većina istraživača očekivala.

Sandra Dijas, žena koja je stala u odbranu biodiverziteta 2

Naime, milion vrsta se polako ali sigurno kreće ka potpunoj ekstinkciji, i to zbog ljudskih aktivnosti.

„Stopa izumiranja vrsta je najmanje nekoliko desetina do nekoliko stotina puta brža nego što je bila tokom poslednjih deset miliona godina,“ objašnjava Dijas.

Rezultate je objavila Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i servisu ekosistema, gde je Dijas jedna od tri kopredsednika. U poslednje tri godine, ambiciozna Argentinka i njene kolege koordinarali su rad eksperata iz 51 zemlje, sastajući se u realnim ili virtuelnim radionicama, češljajući preko 15.000 izvora informacija.

Dijas inače radi na Nacionalnom univerzitetu Kordoba u Argentini. U izveštaju koji ima 1500 strana autori kažu da države
neće uspeti da ispune većinu globalnih ciljeva u vezi sa biološkom raznolikošću i održivim razvojem ukoliko ne naprave ogromne promene, poput napuštanja ideje da ekonomije moraju stalno da rastu.

Iako je cilj daleko i borbe sa vodećim svetskim ekonomijama i državnicima tek predstoje, Sandra Dijas veruje u boljitak: „Ja moram da budem optimistična, zato što nemamo plan B.“

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Original Article