Kako se ponašati u slučaju zagađenosti vazduha?

Kako se ponašati u slučaju zagađenosti vazduha? 1Foto: Ljiljana Bukvić

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd na posebnom portalu Beoeko.com prati iz sata u sat zagađenost vazduh u prestonici Srbije i daje preporuke kako građani da se ponašaju u slučaju prekomernih štetnih čestica u vazduhu.

Oni navode da se u slučaju zagađenja vazduha mogu javiti zdravstvene tegobe u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije nego kod zdravih osoba. U osetljive grupe spadaju stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

U slučaju kada je vazduh ocenjen kao „zagađen“ osetljivim osobama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da ih preusmere u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Za ostale u populaciji preporuka stručnjaka Gradskog zavoda za javno zdravlje je da se skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, ali i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

U slučaju „jako zagađenog“ vazduha preporučuje se svim građanima da izbegavaju aktivnosti u spoljašnjoj sredini.

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekao je ranije za portal Danasa da se ne preporučuju nikakve maske, jer one ne mogu da doprinesu očuvanju javnog zdravlja, već samo podižu paniku među građanima.

– Stariji i deca, kao i osobe sa oboljenjima srca i pluća, mogu da prate eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora. Ukoliko se jave ovi simptomi, trebalo smanjiti intenzitet napornih aktivnosti, kao i boravak na otvorenom. Ukoliko se simptomi zadrže i nakon ovih mera savet je javljanje lekaru, objasnio je Šoštarić.

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Marijan Ivanuša izjavio je danas da zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba.

Original Article