Saveti za bezbedan boravak pored vode

Foto: Beta/AP/Emilio Morenatti

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije utapanje predstavlja jedan od najčešćih uzroka smrti, o čemu govori i podatak da se godišnje u svetu utopi oko 372.000 ljudi. Više od polovine ovih smrtnih slučajeva je kod mlađih od 25 godina.

Posebno rizična grupa su stariji adolescenti, odnosno deca uzrasta 15-19 godina zbog smanjenog nadzora starijih, porasta samopouzdanja, veće radoznalosti, što dovodi do povećane sklonosti ka upražnjavanju rizičnog ponašanja poput konzumacije alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, kao i većoj podložnosti uticaju vršnjaka. Poseban oprez savetuje se u periodu najvećeg rizika za decu, a to je upravo letnji raspust, kada oni najviše vremena provode pored vode i na otvorenim vodenim površinama, piše Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Utapanja kod adolescenata najčešće nastaju usled neznanja plivanja, skakanja u hladnu vodu i umora.

Mere posebno usmerene na smanjenje utapanja kod adolescenata su: unapređenje znanja i ličnih sposobnosti plivanja, sticanje veština odupiranja pritisku vršnjaka kada je pitanju rizično ponašanje u vodi i u blizini vodenih površina, kao i konzumiranje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci.

Preporuke za bezbedno kupanje i plivanje

Foto: Beta/Dragan Gojić

Pre ulaska u vodu…

 • Nemojte konzumirati alkohol niti bilo kakve druge psihoaktivne supstance.
 • Nemojte ulaziti u vodu odmah nakon obroka! Preporuka je da između obroka i plivanja treba da protekne najmanje dva sata.
 • Ukoliko ne znate da plivate ili niste dobar plivač, u vodu nemojte ulaziti sami i bez adekvatne bezbednosne opreme koja će vam pomoći da se održavate na površini.

Oprezno u vodi!

 • U vodu ulazite postepeno.
 • Ne skačite u vodu nepoznate dubine.
 • Pre ulaska u vodu, obavezno proverite dubinu vode. Ukoliko želite da skačete, prvo skočite na noge, nikako na glavu.
 • Ne precenjujte svoje mogućnosti.
 • Nikad nemojte plivati sami, uvek plivajte u društvu starijih i iskusnijih plivača
 • Uvek plivajte u obeleženim zonama nadgledanim od strane spasilaca.
 • Ne udaljavajte se previše od obale već plivajte paralelno sa njom.

Ukoliko vas uhvati vodena struja ne opirite joj se i ne pokušavajte da plivate suprotno od pravca njenog kretanja, već ostanite mirni i plivajte niz struju, dijagonalno u pravcu obale.

Foto: Beta/Dragan Gojić

Poseban oprez kod kupanja na rekama i jezerima!

Oprez u rekama i jezerima mora biti povećan zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prelaza u dubinu. Upravo zato neophodno je i poznavanje mera sigurnog ponašanja u vodi.

Opasne rečne i morske struje – šta raditi…

 • Plivanje u bazenima se u mnogome razlikuje od plivanja u morima i rekama. Imajte u vidu da postoje vodene struje za čije savladavanje je potrebna veća snaga.

Ronite oprezno!

 • Upoznajte se sa osnovnim pravilima bezbednog ronjenja i obavezno ih primenjujte.
 • Uvek ronite u paru.
 • Prilikom ronjenja na dah ne smete se predugo zadržavati pod vodom niti forsirati ubrzano disanje pre ronjenja.

Na plovilima je prsluk za spasavanje obavezan!

Letnji meseci su idealni za razne avanture na vodi, poput splavarenja, regata na lepim ali ne i pitomim rekama. Nošenje prsluka za spasavanje je obavezno u ovakvoj i bilo kojoj drugoj vrsti zabave na vodi kao što su pedaline, daske za jedrenje i sl. On uvek mora biti odgovarajuće veličine i pravilno postavljen.

Foto: Pixabay/Ana_J

Nemojte biti nemarni jer i najbolji plivači se nažalost, mogu utopiti prilikom pada u vodu u nepovoljnim uslovima kao što su talasi, hladna i brza voda.

Ne konzumirajte alkohol!

Alkohol ima razne negativne uticaje na organizam, kao što su smanjeno rasuđivanje, poremećaj koordinacije pokreta, poremećaj svesti i dr, što povećava rizik od utapanja.

Alkohol je uzročnik gotovo polovine svih utapanja kod tinejdžera muškog pola!

Upoznajte se sa osnovnim merama spasavanja i oživljavanja!

Osoba koja se utapa u panici može potopiti i tako životno ugroziti i drugu osobu, uključujući i najbolje plivače, stoga se preporučuje da se spasavanje, kad god za to postoje uslovi, prepusti osobama koje su uvežbane za spasavanje u vodi. Ukoliko takvih osoba nema u blizini, osobi koja se utapa treba pristupiti s oprezom. Dobro je prilikom spasavanja koristiti pomoćna sredstva poput pojasa za spasavanje i sl. U slučaju potrebe, što pre započeti s osnovnim merama oživljavanja (kardiopulmonalne reanimacije).

Svaki boravak pored vode i svaki topli letnji dan daju vam mogućnost za sticanje novih i zanimljivih iskustava, a uz dovoljan oprez i pridržavanje preporučenih mera bezbednosti ova iskustva će biti isključivo pozitivna!

Original Article