Što je astigmatizam, kako ga otkriti i izliječiti

Astigmatizam ili cilindar je jedna vrsta pogreške oka koju je moguće korigirati nošenjem dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, ali se također može ukloniti i očnom kirurgijom tj. laserskom korekcijom vida. Najčešći simptomi pojave astigmatizma su glavobolje, mutan vid te pretjerana osjetljivost oka na svjetlost zbog čega se oko pretjerano napreže.

Astigmatizam je poremećaj oka koji se povezuje sa greškom rožnice tj. sa abnormalnim zakrivljenjem očne rožnice ili greškom očne leće.

Astigmatizam se pojavljuje u dva oblika, ovisno o tome da li postoji degeneracija na rožnici ili leći oka, te na pravilni oblik (80% osoba) i na nepravilni oblik (20% osoba). Kod greške rožnice oko se fokusira na dvije svjetlosne točke, umjesto na jednu kao normalno, zdravo oko. Zbog abnormalnog zakrivljenja rožnice, osobama koje pate od astigmatizma, objekti su vrlo mutni.

Optical Express

Astigmatizam se gotovo nikada ne pojavljuje sam, već se pojavljuje iz ili dalekovidnost ili kratkovidnost.

No, kako se popravljaju ili kratkovidnost ili dalekovidnost, tako se simultano popravlja i astigmatizam. Kao poremećaj, astigmatizam može biti nasljedan kod tek rođene djece, a postotak šansi za nastanak tog poremećaja raste ukoliko oba roditelja pate od astigmatizma, te ukoliko je dijete prerano rođeno. Uzrok također mogu biti i pojedine ozljede oka ili određeni degenerativni poremećaji.

Od nedostatne zakrivljenosti očne leće vrlo često pate dijabetičari zbog visoke razine šećera u krvi, koja je često uzrok degenerativnim promjenama leće. Kod te skupine ljudi, liječenje samog dijabetesa implicira i liječenje astigmatizma, budući da se u roku od mjesec dana nakon početka trošenja terapije (za dijabetes) očna leća vraća u normalno stanje. Astigmatizam ili cilindar je izlječiv i operabilan.

Test za astigmatizam – otkrijte imate li astigmatizam

Ovaj jednostavan test pomoći će vam da otkrijete imate li astigmatizam, možete ga napraviti s ili bez naočala.


Budite odmaknuti od zaslona otprilike 1 metar.
Pokrijte jedno oko rukom, bez velikog pritiska na kapak. Isto napravite s drugim okom. Ukoliko vam neke linije izgledaju više sive ili više crne, vjerojatno imate astigmatizam. Naravno, ukoliko sumnjate da imate astigmatizam javite se oftalmologu.

Astigmatizam kod djece

  • Astigmatizam obično uzrokuje zamagljen i iskrivljen vid na svim udaljenostima.
  • Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti, astigmatizam se obično može u potpunosti ispraviti s naočalama ili kontaktnim lećama.Pročitajte više: Refrakcijske pogreške – problemi s vidom kod djece

Pročitajte sljedeće:
Ovaj jednostavan test otkriva imate li astigmatizam.
Što je laserska korekcija vida?
Odgovori na najčešća pitanja o laserskom skidanju dioptrije.
Što je kratkovidnost?

Original Article