SBB: 20 godina najbržeg interneta

SBB: 20 godina najbržeg interneta 1Foto: SBB

Sredinom januara kompanija SBB je saopštila da ima najbrži internet i najbolju mrežu u Srbiji što je pokazalo istraživanje kompanije Ookla. Na pitanja C Press-a odgovorio je Tomislav Petrović, CTO SBB-a (Direktor direkcije za inženjering).

Kako je on istakao, od samog osnivanja imali su jedan cilj – da donesu inovacije i pokrenu tržište.

„Danas, 20 godina kasnije, mogu slobodno da kažem da smo u tome uspeli. Dokaz za to su zadovoljni korisnici i nagrade koje smo dobili“, istakao je Petrović u razgovoru za PC Press.

Naveo je da je on deo SBB tima punih 16 godina i zajedno sa kolegama učestvovao je gotovo u svim ključnim projektima koje su radili za društvo i korisnike u Srbiji.

„Prvi smo uveli širokopojasni kablovski internet 2003. godine, koji je na tržište doneo značajno veće brzine od tada dostupnih putem DSL tehnologije, kao tadašnjeg evropskog standarda. Dve godine kasnije otišli smo korak dalje i predstavili digitalnu televiziju, a potom i digitalnu fiksnu telefoniju. Kada je reč o revoluciji TV servisa, u odnosu na sve prethodno, napravili smo 2017. godine sa EON platformom, a 2018. godine otišli smo korak dalje omogućivši apsolutnu inovaciju sa EON Smart Box-om koji svaki TV pretvara u Smart TV. EON je sada vodeća TV platforma na tržištu od 40 miliona ljudi, a među prvima bili su upravo SBB korisnici u Srbiji. Nezapamćeno interesovanje za EON Smart Box-om kao tada, vlada i danas i ponosni smo dodatno na to, da osim nagrada koje je EON dobio, korisnici ga ocenjuju kao superiornu tehnologiju. EON je razvijen inhouse od strane stručnjaka u United Cloud-u i to je naša dodatna vrednost“, rekao je on.

Personalizovane korisničke profile predstavili su, kako je istakao, 2020. godine i najavili početak personalizacije kompletnih usluga.

„Uporedo sa inovacijama, vodili smo računa o razvoju našeg tima, koji je samo u poslednjih 10 godina porastao za 1.000 ljudi, ali i kvalitetu usluga i oceni korisničkog zadovoljstva, koji je sada u rangu vodećih svetskih telco kompanija. Takođe, pažnju smo posvetili i najmlađim korisnicima jer smo razvili i EON Kids, poseban prostor namenjen samo za decu, kao i EON Kids daljince, a prošle godine našim korisnicima omogućili smo i EON Connect, aplikaciju za upravljanje kućnim internetom i bezbednost dece na internetu“.

Nedostajuća karika u tom lancu danas je mobilna telefonija, odnosno mogućnost da se korisnicima ponude sve telekomunikacione usluge.

„Poslednje dve godine mnogo se pričalo o važnosti interneta i internet brzinama. U inženjeringu kompanije uradili smo mnogo toga kako bismo korisnicima pružili samo najbolji servis i uprkos različitim izazovima uspeli u tome, a sada smo za to dobili i svetsko priznanje“, naglasio je Petrović.

SBB kompanija dobitnik je priznanja za najbrži internet i najbolje ocenjenu internet mrežu u Srbiji* u trećem i četvrtom kvartalu 2021. godine na osnovu skoro dva miliona testova korisnika širokopojasnog interneta, dakle i kablovskog i optičkog, uključujući i testove putem WiFi konekcija, putem aplikacije Speedtest kompanije Ookla.

Reč je o svetskom lideru u aplikacijama za testiranje, prikupljanje podataka i analizu fiksnih i mobilnih mreža. SBB internet ostvario je ocenu 85,78 Speed Score što je najbolji rezultat u Srbiji, ostavivši drugoplasiranu telekomunikacionu kompaniju daleko iza nas, dok je naš najveći konkurent dobio duplo manju ocenu, piše PC Press.

„SBB kompanija ne samo da je prva donosila inovacije na tržište Srbije, već smo tokom dvadeset godina uvek držali najviši nivo kvaliteta naših usluga i postavljali standarde kada je reč o izvanrednosti korisničkog zadovoljstva. Korisnici nam većinom čestitaju, a ova nagrada dala je dodatni motiv da eventualne poteškoće u radu što pre rešimo ili unapredimo. Kolege u mom timu vide Ookla nagradu kao apsolutnu potvrdu svih napora, ambicija, rada i talenta koje smo uložili. Ovo je znak da smo uradili pravu stvar i daje nam podstrek da nastavimo sa realizacijom svih ciljeva koje imamo u 2022. ali i narednih 20 godina“, rekao je Petrović.

Original Article