ŠEĆERNA BOLEST: ISHRANA – DORUČAK

Ne izbegavajte doručak!

Tokom noći se sve životne funkcije usporavaju, a najbolje vreme za buđenje organizma, regulaciju apetita i razmene materija je jutro.

Zato dan obavezno počnite doručkom. Zašto je ovaj obrok toliko važan i kojim namirnicama je najbolje da počnete dan?

Zaobiđite pekaru
Naš želudac alarmira da je prazan, osećamo nagli pad šećera u krvi.
Šta radimo?
Instinktivno odlazimo u obližnju pekaru utoljavajući glad pecivima na bazi belog brašna. Belo brašno je osiromašeno (obrađeno) uklanjanjem dragocenih biljnih vlakana koja sporije oslobađaju ugljene hidrate. Upravo će omiljena lisnata pogačica ili krofna brzo da nam da neophodnu količinu šećera, ali i pokrene začarani krug.
Unosimo neophodan šećer koji automatski poziva na dozu insulina, a insulin višak šećera pretvara u masti. Ovaj ciklus brze nadoknade energije ponavlja se više puta u toku dana, jer nivo šećera u krvi pada više od vrednosti s kojom se probudimo, a sve počinje preskakanjem doručka.

Izbegnite brzu hranu
Doručak je najvažniji obrok, koji nikako ne smete da preskačete. Njime u svoj organizam unosite čak 30 odsto osnovnih i odbrambenih hranljivih materija. Savršeno vreme za prvi dnevni obrok je u periodu do dva sata posle buđenja. Na taj način pokrećete svoj metabolizam i omogućavate pravilno funkcionisanje dnevnog ciklusa organizma.

Tako obezbeđujete dovoljno energije, poboljšavate varenje hrane u želucu i sprečavate pojavu masnih naslaga.

Veoma često zbog žurbe ili loše navike preskačemo doručaka, uskraćujući svom organizmu neophodnu dnevnu dozu energije. Ubrzo se suočavamo s napadom gladi, osećamo umor i pad koncentracije. U tim trenucima obično posežemo za prvim namirnicama koje nam se nađu pri ruci, a spas najčešće pronalazimo u brzoj hrani. Ona deluje privlačno, brzo nadoknađuje energiju, ima odgovarajući ukus i kalorijsku vrednost, ali nema potrebnu biološku vrednost i deluje loše na zdravlje.

Preporuka za doručak
Najbolji recept je kombinacija namirnica bogatih belančevinama i složenim ugljenim hidratima koji se sporo razgrađuju dajući energiju koja će da vas pripremi za dnevne aktivnosti. Ovakvi česti i pravilno kombinovani obroci sprečiće napade gladi.

Doručak ne mora da bude obilan. Dovoljno je da pojedete jednu integralnu kiflu, šolju jogurta (izaberite jogurt sa probioticima), meko kuvano jaje i parče sira (oko 100 grama), jednu porciju kukuruznih pahuljica sa šoljom delimično obranog mleka (200 mililitara) i jedno voće (jabuka, banana ili neko drugo sveže voće). Ukoliko ste možda vegetarijanac, uzmite parče tofu sira, integralni tost i salatu od svežeg paradajza.

Ne odmah kafa
Dan najčešće započinjemo, kao i ostatak planete, šoljom kafe. Ne bez razloga. Kafa je napitak koji osigurava osveženje, ima stimulišući i razbuđujući efekat, a pripisana su joj i brojna lekovita svojstva. Ipak, imajte na umu da se konzumacija jedne šoljice kafe dnevno smatra sigurnom za zdrave osobe, dok prekomerna konzumacija može da izazove povišen krvni pritisak, lupanje srca, nesanicu, anksioznost i drhtanje ruku. S ciljem očuvanja svog zdravlja, vodite računa da pre ispijanja kafe doručkujete. Jutarnju kafu ili kapućino popijte uz doručak, a popodnevnu servirajte uz suve kolačiće ili sušeno voće i orašaste plodove.

Bez energetskih napitaka
Energetski napici svakako su efikasno sredstvo za brzo buđenje i povećanje koncentracije. Na svojoj velikoj popularnosti mogu da zahvale kofeinu, kog ima dvaput više nego u kafi ili crnom čaju, ali i plodovima egzotičnih biljaka (guarana, gingseng, ginko i bilboa). Vodite računa o količini, napomenama i upozorenjima koji bi trebalo da budu istaknuti na ambalaži napitka.
Ovi napici mogu da se pokažu kao jaki toksini praćeni simptomima kao što su poremećaj elektrolita, muka, gađenje, povraćanje i nepravilnosti u radu srca.

Umesto energetskog napitka, izaberite šolju zelenog čaja zaslađenog kašičicom meda.