Belo voće i povrće čuva srce

Konzumiranje veće količine voća i povrća sa belom kožicom smanjuje za 52 odsto opasnost od srčanih napada, pokazali su rezultati holandskog istraživanja.
Naučnici su došli do tog rezultata nakon desetogodišnjeg ispitivanja uticaja boje konzumiranog voća i povrća na sprečavanje srčanih napada.
Istraživanje je obuhvatilo 20.069 odraslih osoba čija je prosečna starost iznosila 41. godinu i među kojima na početku istraživanja nije bilo srčanih bolesnika.

Svi učesnici su na početku istraživanja popunili upitnik o učestalosti konzumiranja 178 prehrambenih proizvoda.
Konzumirano voće i povrće je sortirano u četiri grupe prema boji: zelena, narandžasta/žuta, crvena/ljubičasta i bela.

Naučncici su tokom deset godina istraživanja registrovali 233 slučaja srčanih napada.
Nikakva povezanost, međutim, nije ustanovljena između konzumiranja namirnica zelene, narandžaste/žute i crvene/ljubičaste boje i srčanih napada, ali je konstatovano da je kod osoba koje u velikoj meri konzumiraju voće i povrće sa belom kožicom opasnost od srčanih napada manja za 52 odsto nego kod onih koji ga konzumiraju u manjoj meri.

Naučnici su ustanovili i da svaka dnevna porcija od 25 grama belog voća i povrća (prosečna težina na primer jabuke je 120 grama) dovodi do smanjenja opasnosti od srčanih napada za devet odsto.
Oni su, takođe, istakli da treba obavezno jesti i povrće i voće drugih boja, jer ono štiti od ostalih hroničnih oboljenja.