Šta se sve nalazi u viršli?

Ukoliko ste se ikad pitali šta tačno jedete kad naručite hot-dog, odgovor je prilično jednostavan. Ukratko, radi se svinjskim ostacima pomešanim s kombinacijom pilećih ili ćurećih iznutrica koje se potom istiskuju kroz metalne rešetke i polivaju vodom, prenosi Daily Mail.

U tu smesu zatim se dodaju ukusi i boje, a nakon toga mešavina se pakuje u plastične cevčice, kuva, hladi i stavlja u prodaju. Za mnoge, radi se o prilično gadljivom procesu proizvodnje jedne od, zbog niske cene, najprodavanijih namirnica današnjice.

Poreklom iz Frankfurta, viršla je do danas doživela mnoge mutacije, a američkom tržištu prvi je put predstavljena sredinom 19. veka. Mnogi lekari ne savetuju konzumaciju hrenovki zbog njenih mnogih opasnosti po zdravlje, kao što je rak creva.

Meso

Tradicionalne viršle prave se od svinjskih ostataka, šunke i mesnoće koja se prilikom klanja odstranjuje kao višak. U tu se smesu dodaje piletina ili ćuretina, aroma i boje. Većina hrenovki namenjenih za prodaju, pravi se upravo na ovaj način, dok se tek mali postotak obrađuje mnogo kvalitetnije i zdravije.

Voda

Voda koju sadrži viršla dodaje se kako bi se stvorila prava tvrdoća, odnosno, kako bi se sprečilo njihovo prevremeno raspadanje. Ona je pomešana s mešavinom mesa koja se nakon spajanja s vodom, istiskuje kao kompaktna celina i kuva.

Skrob

Sve viršle, od onih najjeftinijih pa do luksuznijih, prepune su skroba. Obično je to krompirouv ili pšenični skrob koji se meša sa solju kako bi viršle dobile bolji volumen i već prepoznatljivi ukus.

So

Viršle sadrže 2 posto soli, što znači da su u klasi „visokoslanih“ proizvoda. Takođe, to znači da će vam se njihovom konzumacijom povećati rizik od visokog krvnog pritiska, infarkta i srčanih bolesti.

E250 – natrijum nitrat

Unos procesuiranog mesa povećava rizik od raka creva, a najveći krivac za to upravo je natrijum nitrat. On se dodaje u viršle kako se ne bi pokvarile. Konzumacijom samo jedne i po viršle dnevno, rizik od raka creva povećava se za čak 20 posto.

E451 – Kalijum i kalcijum trifosfati

Oni pomažu u održavanju čvrste teksture i sprečavaju kiseljenje. E451 takođe se koristi u deterdžentima kao omekšivač vode, a dodaje se i u antifriz. Ipak, njegova konzumacija, navodno, nema nikakvih nuspojava.

E452 – Polifosfati

Još jedan uobičajeni dodatak hrani. E452 je zapravo stabilizator koji takođe pomaže u održavanju teksture viršle, a sprečava i njeno raspadanje pri kuvanju. Nije opasan po zdravlje.

E301 – Natrijum askorbat

Vrsta vitamina C, koja deluje kao antioksidans i regulator kiselosti. Takođe, sprečava meso da izgubi svoju boju pri kuvanju. Kao sastojak u viršlama ne izaziva probleme, ali u većim dozama uzrokuje iritaciju kože.

E120 – Karmin

Radi se o boji koja se može pronaći u jogurtu, ružu za usne ili glazurama. Može izazvati alergijske reakcije, a kod nekih ljudi i anafilaktički šok.

E160c – Ekstrakt paprike

Još jedna boja za hranu na prirodnoj bazi. Dobija se mešanjem sušenih mahuna i indijskih crvenih papričica. Najčešće se može pronaći u sirevima, gustim sokovima, čipsu i nekim slatkišima.