Šecerna bolest koji su simptomi i kako se leči

Kada je u pitanju šećerna bolest, tipični simptomi su često i učestalo mokrenje, problemi sa očima i vidom. Za dijabetes je karakteristično i teže zarastanje rana, hronični umor, česta glad te ekcemi po koži. Nažalost ovo ozbiljno zdravstveno stanje pogađa sve veći broj stanovnika u Srbiji i celom regionu.

U daljem tekstu saznaćete kako se leči šećerna bolest i koji su se to prirodni lekovi pokazali najbolje. Ostanite sa nama…

Šta je zapravo dijabetes?

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični i neizlečivi poremećaj metabolizma. Za ovo stanje je je karakteristično to da je trajno povišen nivo glukoze u krvi.

Bolest nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina. Ovaj hormona se inače stvara u pankreasu, usled čega biva narušen metabolizam belančevina, ugljenih hidrata i masti. Nakon dužeg vremena dolazi do patoloških promena u strukturi i funkciji nerava, krvnih sudova i vitalnih organa.

lako je dijabetes tipa 1 i 2 bolest koja je u medicini odavno poznata, naročito se intenzivirala u zadnjih nekoliko decenija. Stoga se može nazvati oboljenjem savremenog doba. Najčešće je prouzrokovana modernim načinom života – nedostatkom fizičke aktivnosti, nepravilnom ishranom i posledično gojaznošću.

Uzroci dijabetesa su brojni

Nasledni faktor

Sklonost ka dijabetesu prenosi se direktno na decu, a da li će se bolest ispoljiti zavisi i od drugih činilaca. Upravo to je razlog što se šećerna bolest ne pojavljuje kod svakog potomka. Takođe, dijabetičari nemaju uvek ovo oboljenje u porodičnoj istoriji.

Druga oboljenja i stanja

Postoje bolesti koje mogu prouzrokovati dijabetes kao sekundarni oblik bolesti. Najčešće je reč o hroničnim poremećajima (alkoholizam, oboljenja gušterače…) . Zatim tu su i razna druga endokrina oboljenja (nadbubrežna žlezda, hipofiza, štitna žlezda…). U takvim slučajevima uzročnici dijabetesa isti su kao, o oni koji su doveli do osnovnog oboljenja.

Koje još pod rizikom da oboli od šećerne bolesti?

Rizični faktori jesu i preterano konzumiranje slatkiša, obilna ishrana i gojaznost. Ako se tome doda i smanjena fizička aktivnost sve su šanse za povišen šećer u krvi. Rizičan period za ovo oboljenje je svakako i menopauza kod žena i andropauza kod muškaraca. Osobe koje imaju oslabljen imunitet, veću sklonost ka infekcijama i stalno su pod stresomtakođe su pod većim rizikom.

Uzrok za povećanje šećera u krvi potražite i u lekovima

Medikamenti koji najčešće provociraju razvoj dijabetesa jesu antireumatici. Zatim tu su i lekovi protiv hroničnih oboljenja disajnih puteva, nekih bubrežnih i kožnih bolesti te različitih alergijskih stanja. Oni umeju da naruše normalne vrednosti šećera u krvi.

Neretko je nivo šećera povišen i usled primene antihipertenziva i diuretika, kao i česte upotrebe kontraceptivnih tableta.

Glukoza u krvi i insulin 

Ljudsko telo koristi energiju koju mu prvenstveno obezbeđuju ugljeni hidrati iz hrane. Tako se većina namirnica razgrađuje u prosti šećer – glukozu. Ovo jedinjenje se putem krvotoka prenosi do ćelija koje se tako snabdevaju energijom.

Bez insulina, glukoza ne može dospeti do ćelija, te se zadržava u krvi. Kada njen nivo kontinuirano prelazi 7 mmol (126 mg/dL), reć je o patološkom stanju u medicini poznatom kao dijabetes.

Šecerna bolest se javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu. One zahvataju i pankreas.

Takođe, dijabetes kod mladih osoba može nastati usled naslednih poremećaja ili oštećenja pankreasa zbog određenih zaraznih oboljenja.

Kako znati da imaš šećer – koji su simptomi šećerne bolesti?

Simptomi kod dijabetesa su dosta lako uočavaju, evo na šta trebate obratiti pažnju:

 • Jaka i konstantna žeđ.
 • Pojačana potreba za mokrenjem.
 • Gubitak na težini i mršavljenje,
 • Čest osećaj gladi i stalna potreba za hranom.
 • Slaba cirkulacija u nogama i rukama.
 • Svrab po koži  i suva koža.
 • Duže zarastanje rana po telu nego što je uobičajeno.
 • Česte infekcije (kandida i sl.).
 • Uporne vaginalne infekcije.
 • Mutan ii zamagljen vid.
 • Malaksalost i umor.
 • Trnjenje ruku i nogu ..

Simptomi šecerne bolesti su ponekad vešto maskirani i nije ih tako lako otkriti. Nasa preporuka je da povremeno izmerite šećer u krvi. U slučaju prisustva većeg broja navedenih simptoma svakako se obratite vašem lekaru.

Koje su glavne karakteristike za dijabetes tip 1

Ovo je najteži oblik šećerne bolesti, nastaje kada ćelije pankreasa (beta ćelije) stvaraju veoma malu količinu insulina ili ga uopšte ne proizvode.

Iako se dijabetes tip 1 javlja u svim starosnim dobima, najčešće ga srećemo se kod dece i omladine. Terapija insulinom primenjuje se od prvog dana, a lečenje šećerne bolesti obavezno uključuje strogu kontrolu nivoa šećera u krvi, dijetu i fizičku aktivnost.

Kako se otkriva dijabetes melitus tipa 2 

Šećerna bolest tipa 2 je najrasprostranjeniji oblik, kako kod nas, tako i u svetu. Pankreas osoba obolelih od tipa 2 proizvodi  nedovoljne količine insulina ili je organizam stvorio rezistenciju (imunitet) na ovaj hormon.

Dijabetes tipa 2 se javlja najčešće kod odraslih (starijih od 40 godina) i gojaznih osoba. Savremeni način života veoma pogoduje razvoju ovog tipa šećerne bolesti.

Terapija dijabetesa je kombinovana – dijeta, određeni, režim ishrane i oralni antidijabetici (tablete). Uz sve to glavna preporuka lekara je umerenai redovna fizička aktivnost.

Ukoliko lečenje dijabetesa ne daje rezultate, uvodi se insulin s opcijom uključivanja oralnih antidijabetika.

Šta je to trudnički šećer – Gestacijski dijabetes

Ovaj oblik šećerne bolesti uzrokovan je promenama u hormonskoj ravnoteži kod trudnica. Disbalans hormona za vreme trudnoće dovodi i do poremećaja u izlučivanju insulina i posledično, povećane vrednosti glukoze u krvi.

Većem riziku izložene su trudnice koje su starije od 25 godina. Naročito trebaju biti oprezne devojke koje su bile gojazne i pre trudnoće, ili  imaju genetske predispozicije da im se razvije šecerna bolest. Obično se vrednosti glukoze stabilizuju nakon porođaja, vrate se na normalu u potpunosti.

Ipak, žene koje imale dijabetes u trudnoći kasnije postaju podložnije šećernoj bolesti tipa 2.

Šećerna bolest šta jesti u toku dijete

Šećerna bolest šta jesti ako do nje dođe

Kada je reč o ishrani, dijabetičari treba da jedu manje a češće obroke i da se rukovode takozvanim pravilom pesnice i dlana.

 • Voće se treba konzumirati u količini pesnice, i to najbolje za užinu, i ne treba ga jesti nakon 18 sati.
 • Povrće i salate uzimaju se u količini koja odgovara dimenzijama dve pesnice.
 • Hleb (obavezno od celovitog zrna žita) i meso – u veličini dlana.

U jelovnik uključite namirnice bogate vlaknima. One su jako važan deo ishrane kod dijabetičara, ali su preporučljive i svima drugima. Vlakna ćete pronaći u povrću, voću i žitaricama. U većoj količini zastupljena su u semenkama, orašastim plodovima i mahunarkama. Najbolja su prevencija kod šećerne bolesti, regulišu rad srca i omogući će vam redovnu stolicu. Dnevni unos vlakana treba biti 14 grama.

Šta jesti uveče pre spavanja?

Večeru ne treba preskakati, ali je poželjno konzumirati je najkasnije do 20.30 h. Tri sata nakon tog obroka dobro je pojesti neki mlečni proizvod mleko, jogurt ili kefir. Dobar izbor je i  činija sveže salate od kupusa, kelerabe, šargarepe.

Takođe, nije preporučljivo da se hrana priprema na ulju, već na vodi, a kasnije se može dodati kafena kašičica maslinovog ulja.

Koje su najčešće komplikacije kod šećerne bolesti?

Šećerna bolest može uzrokovati komplikacije koje mogu imati dalekosežne posledice na celokupno zdravlje.

To su:

 • Hipoglikemijska koma,
 • Razna očna oboljenja: dijabetesna retinopatija, katarakta, glaukom oka.
 • Zatim tu su i bolesti bubrega: nefropatija, infekcije, bubrežna insuficijencija, papilama nekroza.
 • Kardiovaskularni poremećaji: hipertenzija, koronarna bolest srca uključujući i infarkt miokarda,
 • Moždani udar,
 • Degenerativne promene na krvnim sudovima, posebno nogu: dijabetesno stopalo (ulceracije, infekcije, gangrena),
 • Kožne bolesti: infekcije, plikovi, crvenilo i žuljevi, smanjena osetljivost na toplotu.

Dugogodišnja šecerna bolest može prouzrokovati oštećenje nerava poznato kao dijabetesna neuropatija. Ovaj poremećaj razvija se postepeno i neprimetno, a prvi simptom najčešće je trnjenje prstiju nogu ili stopala.

Erektilna disfunkcija takođe spada u komplikacije šećerne bolesti a povećava se sa starenjem. Obično javlja deset do petnaest godina ranije nego kod muškaraca sa normalnim nivoom šećera u krvi.

Stoga ukoliko imate problema sa erekcijom, proverite i vašu krvnu sliku, kako biste videli  je li posredi povišen šećer u krvi.

Najbolji prirodni lekovi za šećer

Za snižavanje visokog šećera u krvi u pomoć nam priskače narodna medicina i fitoterapija. Postoje brojni prirodni lekovi za dijabetes, mi ćemo navesti neke od njih.

Napomena: Pre upotrebe bilo kog prirodnog leka, obavezno konsultujte lekara…

Tinktura od koprive – možete je nabaviti u gotovo svim apotekama, a naćićete je i u bolje opremljenim bio radnjama. Kada je u pitanju šećerna bolest, kopriva daje odlične rezultate.

Šveden bitter – pravi je eliksir dugovečnosti. Ove izvanredne kapi pozitivno će uticati na rad pankreasa. Doziraju se triput dnevno i to po puna kafena kašika. Prilikom ispijanja pijte ih uz neki blagi biljni čaj.

Celer je takođe preporučljiv za dijabetičare, kao i šargarepa koja se čak štaviše treba nači na vašem tanjiru svaki dan.

Narodni lek za šećernu bolest od svežih listova borovnice

Četiri pune supene kašike lista borovnice stavite u dve litre skroz hladne vode. Nemojte pustiti da se voda skroz skuva, već samo napola. Doziranje je važno, uzima se šolja do tri puta na dan.

Povedite računa o tome da listovi borovnice trebaju biti ubrani ranije – dok još plodovi nisu sazreli.

Prirodni lek za šećer – recept ruske narodne medicine

Šećerna bolest se može držati pod kontrolom pomoću sledećeg recepta

Potreban vam je ovas u zrnu i to u količini od 50 grama. Zalijte ga sa pola litre predhodno prokuvane i prohlađene vode.  Sve kuvajte na tihoj vatri, kada baci prvi ključ, pazite da ne provri. Ostavite još petnaestak minuta neka kuva. Sada sklonite sa vatre, preklopite i pustite smesu nek miruje dobrih 60 minuta.

Dobijeni napitak konzumirajte obavezno pre glavnih jela i to u količini od 1 decilitra. (pola čaše). Šećer će se stabilizovati u kratkom roku. Kompletna terapija dijabetesa traje 21 dan. Kasnije, nakon ove kure, proverite vaše vrednosti šećera.

Takođe, trnjine kao lek za dijabetes su se odlično pokazale, saznajte kako se pravi lekoviti sok.

Koja je najbolja prevencija kod dijabetesa

Na genetiku kao faktor rizika ne možemo uticati gotovo nikako. Ipak, ono što se može učiniti da bi se sprečio nastanak dijabetesa jeste promena načina života i ishrane. Stoga, zdrave navike treba negovati od malih nogu.

Nepravilna kombinacija hrane, mali broj obroka i neredovna fizička aktivnost dovode do poremećaja u regulisanju nivoa šećera u krvi. Sve to  dodatno ugrožava zdravlje.

Ne treba dozvoliti da se šecerna bolest razvije, kako ne bi došlo do posledica koje zahvataju kompletan organizam. Ipak, najteže su one komplikacije koje uzrokuju trajnu invalidnost. A to su: slepilo zbog šećera, infarkt, šlog, amputacija nogu ili dijaliza, sve to u velikoj meri ometa normalan život.

Velika je zabluda kako tablete, inuslin ili bilo kakva medikamentna terapija može uništiti dijabetes. Lekovi stimulišu pankreas da luči više insulina. Gušterača je odgovorna šećer u našem organizmu.

Nivo glukoze u krvi može se smanjiti jedino fizičkom aktivnošću – šetnjom,plivanjem,vožnjom bicikla. Zato, ako vam je dijagnostikovana šećerna bolest tipa 1 ili 2 obavezno se aktivirajte. Barem pola sata dnevno, posvetite se umerenom vežbanju.

Arterijska hipertenzija simptomi i prirodno lečenje