Sibirska čaga upotreba i priprema čaja

992

Sibirska čaga je parazitska gljiva koja uspeva na drvetu breze. Ova moćna kraljica lekovitog bilja pomaže čak i kod najtežih bolesti poput karcinoma. Uspešno osnažuje imunitet i vraća snagu, ublažava bolove (naročito u zglobovima) te podmlađuje telo.

Osim u Rusiji, prepoznata je i na zapadu kao izvanredan prirodni lek. Najpre je prihvaćena među fitoterapeutima, a u poslednje vreme i sve više lekara je odobrava.

Ova tamna, čvrsta i ispucala masa nalik izbrazdanoj, izgoreloj kori ili spaljenom drvenom uglju mnogima deluje neugledno. Iako izgledom ne uliva poverenje, ona je izuzetno lekovita. Sadrži brojne korisne sastojke, koji je čine najmoćnijom gljivom. Saznajte kako se čaga čaj priprema, te kome je namenjen i šta sve leči?

Gljiva sa breze ima izuzetan sastav

Iza latinskog naziva Inonotus obliquus krije se moćna gljiva sibirska čaga. Ona obično raste na stablima breze u hladnim klimatskim uslovima širom severne hemisfere. Najviše je ima u severoistočnoj Evroaziji, Rusiji i Koreji.

Istraživanja novijeg datuma potvrdila su vekovnu tradiciju ovog fenomenalnog prirodnog leka. Na istoku se pomenuta gljiva sa breze koristi već vekovima. Pominje se u najstarijem kineskom službenom popisu lekovitih biljaka, odpre 2.300 godina.  Tamo je i danas veoma cenjena i upotrebljava se kod različitih oboljenja i zdravstvenih stanja.

Na Zapadu je popularna i priznata otkako ju je proslavio Aleksandar Solženjicin, ruski pisac, nobelovac i politički disident. On je u romanu „Odeljenje za rak“ iz 1969. pisao i o tome kako se sam izborio s karcinomom. Naime njemu je čaga čaj, kako navodi i spasao život.  Pre njega se bezuspešno godinama lečio po klinikama, bez ikakvih pomaka na bolje i vidljivih rezultata. Tek nakon primene ovog napitka došlo je do potpunog izlečenja.

Istraživanja su kasnije pokazala kako je ruska čaga, neugledna i parazitska gljiva, zaista puna biološki aktivnih sastojaka. U njoj se malaze beta-glukani, fitosteroli, betulinska kiselina i brojni moćni antioksidansi.

sibirska čaga upotreba

Sibirska čaga je višestruko korisna za zdravlje

Osnažuje imunitet i daje energiju 

Zahvaljujući beta-glukanu, sibirska čaga jača imunološki sistem kada je to potrebno, a usporava ga ukoliko je previše aktivan. Naročito se za ovu namenu preporučuje ispijanje lekovitog čaja u propisanim dozama.

Štiti zglobove i vene

Ruski naučnici iskoristili su ovu parazitsku gljivu za pravljenje krema za zglobove i vene. One deluju neposredno u zglobu tj. žarištu oboljenja. Krema od čage podstiče izbacivanje soli i toksina iz zglobova, usporava njihovo starenje, kao i propadanje hrskavice.

Ublažava tegobe kod čira i gastritisa

Čir na želucu uglavnom izaziva bakterija Helicobacter pilori, a čaga gljiva efikasno se bori s ovim patogenom. Zahvaljujući njoj ublažavaju se sve gastritične tegobe, a naročito simptomi koje uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline.

Normalizuje krvni pritisak i LDL drži pod kontrolom

Savremene studije ukazuju nam na činjenicu kako betulinska kiselina može sniziti nivo lošeg LDL holesterola u krvotoku. Upravo ona pronađena u čagi postiže najbolje rezultate. Uz to veoma je dobar izbor i za normalizovanje krvnog pritiska.

Efikasna u borbi protiv psorijaze (ljuspavice)

Kada je posredi ruska čaga psorijaza je oboljenje koje ona dokazano leči. Naime ova teška kožna bolest može se držati pod kontrolom uz pomoć ove izuzetne parazitske gljive. Smatra se čak i najboljim prirodnim lekom protiv ljuspavice. Povezano: kako lečiti psorijazu.

Antikancerogeno dejstvo

Parazitska gljiva sa breze je prirodni borac protiv raka. Sadrži betulinsku kiselinu, koja sprečava razvoj tumora i uništava kancerozne ćelije. Korisna je i kao dodatak hemoterapiji, jer ublažava njene nuspojave i jača imunitet. Kada je u pitanju sibirska čaga upotreba joj je skroz raznolika, naročito se preporučuje za oporavak najtežih bolesnika.

Čaga čaj priprema u kućnim uslovima

Postupak pripreme: Ruska gljiva se najpre mora dobro razlomiti na nekoliko sitnijih komada. Zatim se svi komadići melju u blenderu ili mlinu za kafu, te pretvaraju u fini prah. Tek od njega se može kuvati čuveni čaga čaj (koji više liči na kafu).  Ovaj napitak pije se u manjim gutljajima i odlična je preventiva za mnoge bolesti, pa čak i one najteže.

Pored čaja sve traženija je i tinktura od čage, ali i drugi proizvodi ove parazitske gljive. Redovno konzumiranje čaginih preparata eliminisaće nagomilani stres i ojačati odbrambene sposobnosti organizma.

Ako se odlučite koristiti čagu kao pomoćnu ili osnovnu terapiju, obavezno obavestite svog lekara o tome, radi daljih konsultacija. Ne preuzimajte ništa samoinicijativno, već budite obazrivi sa njenom primenom.

Znate li koji je najjači antioksidans u prirodi?

Sibirska čaga zauzima prvo mesto na lestvici ORAC, koja meri nivo antioksidansa u namirnicama. Ova parazitska gljiva najjači je antioksidans zahvaljujući velikim količinama prirodnog crnog pigmenta melanina (bogatog polifenolima). Osim njega sadrži i enzimske grupe superoksiddismutaze, koja štite naše telo od slobodnih radikala.

Gde kupiti rusku gljivu i koja je cena

Ukoliko su vam potrebni preparati za podmlađivanje organizma, bolju pokretljivost zglobova i jačanje imuniteta obavezno nabavite čagu. Danas je ima svaka bolje snabdevena apoteka, a postoje i specijalizovane „ruske“ u kojima ćete je sigurno pronaći. Odnedavno ju je moguće pronaći i u webshopovima, gde je poručivanje još jednostavnije.

Postoji celi asortiman proizvoda počev od praha, čaja, tinktura, kapsula, tableta, pa sve do krema za spoljnu upotrebu. Cene varijaju zavisno od proizvođača i artikla. Tako ćete za organski čaga čaj u količini od 50 grama trebati izdvojiti i do 650-700 dinara. Ukoliko nađete puno jeftiniji proizvod, zaobiđite ga,  verovatno se radi o nešto sasvim drugom

Cena kapsula koje sadrže suvi ekstrakt biljke i nezaobilazni vitamin C kreće se oko 1000 rsd za ambalažu od 20 tableta. Takođe postoje i puno skuplji proizvodi (kao što je aktivna zaštita od kancera) za koje ćete trebati izdvojiti i preko 4000 dinara. Pre kupovine bilo kog preparata, obavezno se konsultujte i dodatno posavetujte sa vašim lekarom.

Kada je u pitanju sibirska čaga iskustva sa njom su skroz pozitivna. Na inostranim forumima koji se bave alternativnom medicinom postoje samo reči hvale za ovu izuzetnu rusku gljivu. Preporučujemo vam i jedan raniji naš tekst o šitake pečurkama.

Drugima se dopalo, ne propustite: