Signali tijela: NOKTI NA NOŽNIM PRSTIMA DOSTA KAZUJU O ZDRAVLJU

Signali tijela: NOKTI NA NOŽNIM PRSTIMA DOSTA KAZUJU O ZDRAVLJU

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Problemi sa noktima obično nisu uzrokovani nečim ozbiljnim ,a li postoje slučajevi kada bi trebalo da posjetite ljekara, jer nokti mogu da vam ukažu na raznovrsna zdravstvena stanja. Ovo su neka od njih:

Anemija
Izuzetno blijedi nokti mogu biti znak starenja, ali i anemije. Međutim, takođe možete da patite od anemije ako imate crne nokte.Neobrađeni gljivični nokti ponekad mogu uzrokovati crne nokte na nogama zbog nakupljanja ostataka. Nokti na nogama su posebno osjetljivi na gljivične infekcije jer uspijevaju u vlažnom, toplom okruženju. Dakle, ako primijetite da imate bijele ili žute nokte, provjerite ih kod ljekara prije nego što pocrne.

Melanom
Najčešći uzrok crnih noktiju melanom. Melanom je uzrokovan ćelijama kože koje počinju nenormalno da se razvijaju, a smatra se da izlaganje ultraljubičastom (UV) sunčevom svjetlu izaziva većinu melanoma. Postoje i dokazi koji sugerišu da su neki uzrokovani izlaganjem ležaljkama. Ako imate smeđe ili crne fleke, trebalo bi hitno da kontaktirate ljekara.

Dijabetes
Ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 moraju da paze na svoja stopala i trebalo bi da ih pregledaju jednom godišnje. Dijabetes može da smanji dotok krvi u stopala i da uzrokuje gubitak osjećaja poznat kao periferna neuropatija. To može da znači da povrede stopala ne zarastaju dobro i da možda nećete primijetiti da li vam je noga bolna ili povrijeđena. Blijedi i žuti nokti mogu biti znak dijabetesa, ali to ne mora uvijek da bude slučaj. Svakako neophodno je da odete na pregled.

Nedostatak kiseonika
Plavičasti nokti često se javljaju zbog toga što u krvotok ne ulazi dovoljno kiseonika. Uzroci mogu biti različiti, uključujući izlaganje hladnoj temperaturi, abnormalno visoke nivoe hemoglobina, osnovni zdravstveni problem kao što je astma ili HOBP ili nemogućnost vašeg tijela da isporuči dovoljno kiseonika u to područje.

Gljivična infekcija
Žute, crne i bijele mrlje na noktima na nogama mogu biti znaci gljivične infekcije. Bijele mrlje na noktima su povezane sa nedostatkom cinka ili gljivičnom infekcijom, dok nezdravljeni gljivični nokti ponekad mogu izazvati crne nokte na nogama zbog nakupljanja ostataka. Bijele tačke obično nisu razlog za brigu, ali je važno da ih provjerite.

Bolesti srca
Crni nokti mogu da budu znak srčanih problema. Ako ste u stanju da kontrolišete zdravlje srca, boja bi trebalo da se povuče.

Broj pregleda:
15

2022-02-23
Aura Redakcija