SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA: Koji su znakovi i simptomi i što je važno znati?

Kako prepoznati sindrom policističnih jajnika?
Izvor: Pinterest

GINEKOLOGIJA

+
AAA

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA: Koji su znakovi i simptomi i što je važno znati?

Autor: Matea Sušac

Jedna od deset žena u prosjeku dobije sindrom policističnih jajnika. Ovaj sindrom je skoro svima poznat, a liječnici ga tumače kao medicinsko stanje koje regulira balans reproduktivnih hormona.

Iako je ova pojava poprilično uobičajena, nije je lako dijagnosticirati. Često je potrebno potražiti više stručnih mišljenja, da bi otkrili ovaj sindrom.

Teško se otkriva iz razloga jer svaka druga žena ima različite simptome. Međutim što ste više upoznati s ovim oboljenjem, jednostavnije ćete ga otkriti.

Sindrom policističnih jajnika je hormonalni poremećaj uobičajen među ženama u reproduktivnoj dobi. Žene mogu imati rijetke ili produžene menstruacije ili višak razine muških hormona (androgena). Jajnici mogu razviti brojne male kolekcije tekućine i ne mogu redovito otpuštati jajašca.

Točan uzrok ovog sindroma nije poznat. Stručnjaci vjeruju da više čimbenika utječe na nastanak ove bolesti. Jedan od ključnih je genetika. Zapravo, prema istraživanjima ukoliko netko iz vaše obitelji, np. majka ili sestra imaju ovaj sindrom, velike su šanse da ćete ga imati i vi.

Rana dijagnoza i liječenje zajedno s gubitkom težine mogu smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Stanje uglavnom uključuje i metaboličke probleme koji utječu na čitavo tjelo.

Ako ste primjetili simptome policističnih jajnika posjetite ginekologa
Izvor: Pinterest

SIMPTOMI

Znakovi i simptomi policističnih jajnika se razvijaju u vrijeme prve menstruacije tijekom puberteta, a mogu se pojaviti i kasnije. Ovo su neki od njih:

Nekontrolirano povećanje tjelesne težine je jedan od mogućih znakova policističnih jajnika, a povećana količina masnog tkiva još dodatno remeti hormonsku ravnotežu u tijelu. Ostale žene koje su normalne tjelesne težine također pokazuju oštećenu toleranciju glukoze (šećera) u tijelu i povišenu razinu inzulina, što povećava rizik od nastanka dijabetesa i drugih metaboličkih bolesti.
Neredoviti ili produženi menstrualni ciklusi pa ćete možda imati manje od devet menstruacija godišnje, više od 35 dana između menstruacije i abnormalno obilne mjesečnice.
Višak androgena jer povišene razine muških hormona mogu rezultirati tjelesnim znakovima, poput viška dlaka na licu i tijelu (hirzutizam), a povremeno i teškim aknama i ćelavošću.
Promjene s jajnicima, pa vaši jajnici mogu biti uvećani i sadržavati folikule koji okružuju jajašca. Kao rezultat toga, jajnici možda neće funkcionirati redovito.

KADA POSJETITI LIJEČNIKA

Posjetite svog liječnika ako ste zabrinuti zbog menstruacije, ako imate neplodnost ili imate znakove viška androgena, poput pogoršanja hirzutizma, akni i ćelavosti po muškom uzorku.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA

Dijagnoza se najčešće postavlja u ranim godinama života, dvadesetima, a bazira se na najmanje dva glavna kriterijuma: neredovita menstruacija, nivo androgena, abnormalan rast dlaka, na bradi, iznad usana, blizu pupka, na unutrašnjim butinama, kao i povećan broj cisti na jajnicima.

KOMPLIKACIJE

Ovo su moguće komplikacije koje mogu uzrokovati policistični jajnici:

1.Gestacijski dijabetes ili visoki krvni tlak uzrokovan trudnoćom
2.Pobačaj ili prijevremeni porod
3.Bezalkoholni steatohepatitis-teška upala jetre uzrokovana nakupljanjem masti u jetri
4.Metabolički sindrom-skup stanja uključujući visoki krvni tlak, visok šećer u krvi i abnormalne razine kolesterola ili triglicerida koji značajno povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti
5.Dijabetes tipa 2 ili predijabetes
6.Depresija, anksioznost i poremećaji prehrane
7.Abnormalno krvarenje iz maternice
8.Rak sluznice maternice
9.Pretilost

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


GINEKOLOGIJA

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA: Koji su znakovi i simptomi i što je važno znati?


PODIZANJE SVIJESTI

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA PLUĆA: Najčešći i najsmrtonosniji rak!


DODACI PREHRANI

NOVI TREND: Voće s proteinskim suplementima ovih dana zaludilo je sve TikTokere! Postavlja se pitanje je li to uopće zdravo


ZDRAVLJE ŽENE

OBRATITE POZORNOST GDJE OSTAVLJATE TAMPONE: Ne valja ni u kupaonici ni u torbi!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article