Slavsko žito – ukrašavanje i recepti


Share

Slavsko žito ili koljivo je, pored sveće i slavskog kolača, jedan od osnovnih simbola svake slave. Smatra se da je slavsko žito kod nas preneto iz religije starih Grka. Iako spremanje slavskog žita deluje lako, ipak svaka domaćica mora uložiti malo truda i vremena.

Postoje razni recepti za spremanje slavskog žita, a na vama je da odaberete koji vam se najviše sviđa, mada se u gotovo svakom domaćinstvu žito sprema na sličan način. Pšenica se prvo kuva, samelje, a onda se dodaju šećer i mleveni orasi. Spremanje slavskog žita ne predstavlja neko posebno umeće, pa zato domaćice naročito vode računa o ukrašavanju.

U nastavku možete videti neke od najboljih recepata, a pokazaćemo vam i kako možete ukrasiti žito za slavu.

Slavsko žito – ukrašavanje i recepti

Ukrašavanje slavskog žita

Osim što treba da se potrudite da napravite što ukusnije slavsko žito, možete takođe i da ga ukrasite po želji. Domaćice uglavnom dosta vemena posvećuju ukrašavanju slavskog žita, kako bi oduševile svoje goste. Tradicionalni način ukrašavanja slavskog žita podrazumeva da koristite orašaste plodove, poput badema, lešnika ili oraha. Recimo, po žitu možete uz pomoć celih oraha napraviti reljef u vidu krsta. Takođe, slavsko žito možete posuti šećerom u prahu, bobicama nara, susamom ili čak napraviti prave umetničke slike na njemu. Osim što slavsko žito možete staviti u staklenu činiju, možete takođe od dobijene mase napraviti kuglice i staviti ih u papirne korpice i onda ukrasiti po želji.

Slavsko žito se obično priprema 2-3 dana pre slave, kako bi bilo dovoljno vremena da se detaljno očisti, nalije vodom i ohladi preko noći. Narodni običaj je da se domaćica prekrsti pre nego što počne da pravi žito, a da žito prvo proba domaćin ili sveštenik.

Recept 1

Sastojci:

1 kg pšenice belije

1 kg oraha

1 kg šećera

Malo muškatnog oraščića

Način pripreme:

Pšenicu očistite i potopite je u vodu preko noći, a sledeći dan je procedite i operite. Nalijte vodu i kuvajte pšenicu malo manje od 2 sata. Kada pšenica bude kuvana zavijte je u krpu i ostavite da tako odstoji preko noći. Sledeći dan pšenicu ocedite ali nemojte da je ispirate, kako bi u pšenici ostao skrob koje je u toku noći pšenica ispustila. Sameljite pšenicu na mašini za meso, kako bi ostala zrnasta i malo krupnija. Zatim, samleveno žito pomešajte sa šećerom i orasima i zamesite smesu. Oblikujte po želji i pospite mlevenim orasima, a zatim žito možete ukrasiti.

Recept 2

Sastojci:

500 g pšenice belije

400 g kristal šećera

400 g mlevenih oraha

2 kesice vanilin šećera

½ muškatnog oraščića

Način pripreme:

Najpre pripremite pola kilograma pšenice belije i preberite je detaljno. Zatim, naspite pšenicu u ekspres lonac i prelijte vodom, pa ostavite da stoji u toku noći. Sutradan pšenicu isperite u nekoliko voda, kako bi iz nje izašla sva prljavština, i skuvajte je u ekspres loncu. Kada se pšenica skuva ostavite da se malo ohladi, a onda je procedite, ali je nemojte ispirati. Dok je pšenica još mlaka sameljite je u multipraktiku, mašini za meso ili u blenderu. Vodite računa da pšenica ne bude suviše sitno mlevena. Kada je u pitanju slavsko žito, najbolje je da pšenica bude malo krupnije samlevena. Sledeći korak je da mlevenu pšenicu pomešate sa orasima i sa šećerom, a onda dodajte i 2 kesice vanilin šećera i malo samlevenog muškatnog oraščića. Izmešajte pšenicu, šećer i orahe vlažnim rukama. Dobijenu smesu stavite u odgovarajuću činiju i pospite orasima po vrhu.

Recept 3

Sastojci:

500 g pšenice belije

500 g šećera u prahu

500 g mlevenih oraha

250 g žele bombona

200 g suvog grožđa

1 kesica vanilin šećera

Način pripreme:

Operite pšenicu, nalijte vodu i kuvajte. Kada pšenica bude kuvana tu vodu prospite pa naspite novu vodu i opet prokuvajte. I tu vodu prospite i ponavljajte postupak 3 puta, sve dok voda ne bude potpuno bistra. Nakon tri puta kuvajte žito oko pola sata, a onda ga skinite sa šporeta i uvijte u peškir. Nakon nekog vremena operite pšenicu i procedite je. Sameljite je dva puta na vodenici za meso pa dodajte 500 g šećera u prahu i jedan vanilin šećer. Izmešajte pa dodajte još i 500 g mlevenih oraha, žele bombone i suvo grožđe, pa napravite smesu. Stavite je u staklenu teglu i pospite mlevenim orasima. Odozgo žito možete ukrasiti šlagom.

Recept 4

Sastojci:

500 g pšenice

500 g šećera u prahu

200 g badema

350 g oraha

Malo muškatnog oraščića

Sastojci za ukrašavanje:

Zrna nepečenog oljuštenog suncokreta, suvo grožđe, pečeni bademi, malo pekmeza

Način pripreme:

Očistite pšenicu i stavite je u lonac, pa prelijte vodom. Nakon što pšenica proključa, kuvajte je još oko sat vremena na tihoj vatri. Zatim, sklonite lonac sa šporeta, uvijte pšenicu u ćebe i ostavite da stoji u toku noći. Sutradan procedite i osušite žito a onda ga sameljite ali tako da ipak ostane malo zrnasto. Takođe, sameljite bademe i orahe, pa ih dodajte žitu. Ubacite i šećer i malo muškatnog oraščića. Sve dobro zamesite i oblikujte u odgovarajućoj posudi vlažnim rukama. Ukrasite žito suvim grožđem, zrnima neoljuštenog suncokreta ili pečenim bademima. Takođe, možete po vrhu staviti malo pekmeza.

Recept 5

Sastojci:

300 g pšenice belije

150 g šećera

150 g mlevenih lešnika

150 g badema

2 kesice vanilin šećera

½ kašičice cimeta

3 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

Sastojci za ukrašavanje:

50 g čokoladnih grožđica

50 g celih badema

Ukrasne jestive zlatne i srebrne kuglice

Način pripreme:

Kada očistite pšenicu stavite je da se natopi u mlakoj vodi. Sutradan je ocedite pa nalijte hladnu vodu i kuvajte na tihoj vatri. Nakon pola sata kuvanja, ubacite šećer i nastavite kuvanje sve dok se šećer ne otopi. Sklonite šerpu sa šporeta i poklopite je, pa ostavite tako 5-6 sati. Nakon toga, pšenicu možete kuvati. Kuvanu pšenicu potom procedite i stavite je na čistu kuhinjsku krpu. Sameljite pšenicu, pa dodajte cimet, vanilin šećer, bademe i lešnike. Zamesite dobro ovu masu i po potrebi dodajte još malo šećera u prahu. Stavite žito u činiju, pa ga ukrasite čokoladnim grožđicama, bademom ili ukrasnim jestivim kuglicama zlatne ili srebrne boje. Budite maštoviti i iznenadite svoje ukućane ukusnim žitom i još lepšom dekoracijom.