Smanjite rizik od srčanog udara: Uz pomoć ovih 7 načina! Evo šta treba da uradite za zdravlje srca što prije!

Kardiovaskularne bolestimogu biti spriječene u koliko promjenite način života,na taj način ćete izbjeći srčani udar.

Nemojte da zanemarite visok krvni pritisak,u koliiko patite od povišenog pritiska redovno ga kontrolišite  pored toga promijenite način ishrane. Iz ishrane izbacite zasićene masti, te u jelovniku redovno imate crnu čokoladu,, narandže i sočivo za smanjenje pritiska,  nar pozitivno utiču na zdravlje srca, bijeli luk, kikiriki, pistaći i sardine regulišu holesterol, bademe.

Stručnjaci ističu da ćete smanjiti rizik za srčani udar ako  ne konzumirate alkohol i prženu hranu te izbjegavate stresne sutuacije. Pored toga važno je da redovno idete na kontrole kod doktora i da se bavite nekom fizičkom aktivnosti. Trčite ili radite teške vježbe ako imate probleme sa srcem, jutarnje razgibavanje može samo da vam prija.

Rezultat slika za srčani udar

Brza ljekarska pomoć može da vas spasi od brze smrt, zato treba znati simptome udara.

Srčani udar nastaje zbog blokiranog dotoka krvi u srce  i on često ima smrtni ishod.

Brza ljekarska pomoć može da vam spasi život, zbog toga treba znati simptome koje se javljaju.

Oni su: napad kašlja,  mučnina, znojenje, te bol koji se širi duž ruke.

U kojoj ruci se javlja bol kod infarkta?

Naučnici tvrde da je to lijeva ruka, ali ljekari kažu da ni bol u desnoj ruci bol koji se širi duž vrata i donje vilice ne ignorišite.

Rezultat slika za srčani udar

Ukoliko dođe do srčanog udara,neka osoba kašlje što jače može, dok ne dođe pomoć.

Pored toga, postoji još jedan način:

Napravite tinkturu od crvene paprike, koju korsitite kao začin, tinkura ćete napraviti tako što ćete uzeti 2-3 ove apričice i staviti u čašu alkohola(50%) te umutite.

Stavite u staklenu bocu, ostavite na tamno mjesto 2 sedmice,nakon toga procjedite i prebacite u tamnu bocu.

U slučaju srčanog udara, stavite 3 kapi ove tinkture ispod jezika, nakon 5 min ponovite isto, i pozvati pomoć.

Znakovi srčanog udara koji se pojavljuju mjesec dana prije.

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, nedeljama, a nekada i mjesecima ranije. Nažalost, mnoga ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se spriječili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

Umor – Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posljedica toga. Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, uslijed čega se ona ne snabdevaju kiseonikom. U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspješno liječiti.

Rezultat slika za umor

”Preskakanje srca” – predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca uslijed preuranjenih otkucaja koji remete ritam. To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga liječiti.

Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja – Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja). U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se liječiti pre nego što se pojave drastične promjene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

Bol – Probadanje u predjelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca. Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta. Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obje ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja.