Šminkanje – umetnost u službi lepote svake dame

168

Savršeno našminkano lice, šminka koja prikriva sve nedostatke, koja se ne razmazuje je san većine žena. Kako na pravilan način istaknuti lepotu, a da pritom sakrijemo nedostatke? Čemu služe mnogobrojni proizvodi, kada se koriste i kako se nanose? Samo su neka od pitanja na koja nam odgovore može pružiti profesionalni šminker Jelena Novaković iz Frizersko kozmetičkog salona ,,Lafayette“ u Novom Sadu.

sminka-slika-sagovornikaŠminkanje je sastavni deo života svake žene. U detinjstvu kradom uzimamo mamin karmin da vidimo kako nam stoji. U pubertetu budemo ljute kada nam krenu prvi problemi sa kožom i ne možemo dočekati trenutak kada će nas pustiti da slobodno koristimo tečni puder. Onda kada dospemo u godine da smemo da se šminkamo, mi smo zbunjene. Bombardovane smo savršenom šminkom iz reklama i proizvodima kojima ne znamo pravilnu upotrebu. Tada nam je potrebna profesionalna pomoć. Jelena Novaković je profesionalni šminker iz salona ,,Lafayette“ u Novom Sadu, koji nam objašnjava razliku između profesionalnog šminkanja i onoga što možemo same kod kuće da uradimo: ,,Profesionalno šminkanje pored obavezno završene obuke, godina i godina prakse, je u osnovi stvar vežbanja koje zahteva od profesionalnog šminkera da poseduje umetničku crtu. Donekle je lako našminkati sam sebe, vremenom naučimo koje boje nam najbolje pristaju, kako da istaknemo najlepše karakteristike lica i prikrijemo mane. Profesionalno šminkanje podrazumeva da vi ispoštujete želju klijenta, ali da pritom imate u vidu da šminka ne izgleda napadno, neukusno ili kičasto. To se postiže samo upornim vežbanjem.”

VREME ZA POSETU PROFESIONALNOM ŠMINKERU

Dame najčešće dolaze kod profesionalnog šminkera kada žele da obeleže bitne događaje u životu ili svečanosti, najčešće za svadbu, maturu i Novu godinu. Poslednjih godina su aktuelne prepodnevne žurke 31. decembra, tako da taj dan ja od ranog jutra počinjem sa šminkanjem, objašnjava Jelena. Trenutno je aktuelna priprema za Novu godinu, to je period koji dozvoljava različite stilove šminkanja, većina mojih klijenata voli glamurozan izgled koji podrazumeva sedefaste senke, šljokice. Prilikom odabira stila šminke važno je da budete svesni oblika lica i na koji način ga najbolje istaći. Alajner je uvek aktuelan, žene ga obožavaju, ali ne može svako oko da se iscrta na lep način. Ukoliko imate spušteni kapak ili duboke bore u predelu kapka, alajner nije za vas.

Želim da naponem da su fotografije koje vidite na internetu ili magazinima profesionalci obradili u photoshopu, koristeći razne efekte ili filtere da bi šminka na fotografiji bila besprekorna. U stvarnom životu šminkeri nisu mađioničari, mi možemo vašu prirodnu lepotu da istaknemo. Mlade devojke vole dramatičnu šminku najčešće celo oko uokvire crnim, tu su takođe naizbežni smoky eyes, mačkaste oči i šljokice. Preporučujem im da probaju zemljane tonove izgledaće lepše, a efekat neće izostati. Probajte da prekrijete ceo kapak sa krem nijansom senki, u spoljašnjem uglu oka da bude tamnija nijansa braon, na sredini kapka ili u uglu oka svetlija nijansa smeđe sa sedefom koji će da otvori oko, možete da stavite diskretan alajner. Bakarne nijanse na očima  u kombinaciji sa odgovarajućim crvenim karminom su trend ove sezone.

DNEVNA I VEČERNJA ŠMINKA

sminka-slika-za-slajdKao svaki profesionalni šminker, veliki sam zagovornik da se mora napraviti razlika između dnevne i večernje šminke. Ne treba vam preko dana nekoliko slojeva pudera, naglašene jagodice ili šljokice na kapcima, nećete na taj način izgledati lepše. Kod dnevne šminke posebnu pažnju trebalo bi obratiti na tip kože i njemu prilagoditi preparate. Za masnu kožu namenjen je mat puder, mat senke, puder u kamenu, bronzer da bi šminka izgledala uredno i lepo. Žene sa suvom kožom moraju da odole želji da im lice bude zacementirano sa nekoliko slojeva pudera. Postoje puderi za suvu kožu koji imaju mat efekat, oni su idealni za žene sa suvom kožom.

Veliki problem predstavlja kupovina tečnog pudera. Pre nego što krenete u kupovinu bazirajte se isključivo na one pudere koji su namenjeni vašem tipu kože (masna, suva, mešovita, osetljiva, problematična). Obratite pažnju na predeo između obrva, ukoliko vam se tu javljaju nakupine, potreban vam je puder koji u svom sastavu sadrži vodu ili ulje. Umeće je odabrati pravu nijansu pudera, greška često nastane kao posledica žurbe pri kupovini. Kada izaberete nijansu za koju smatrate da vam odgovara (uvek možete ići sa jednom ili dve nijanse tamnijom, nikako svetlijom) nanesite puder na viličnu kost između obraza i vrata, nikako na dlan, i sačekajte deset minuta. Puder mora da oksidira, tek onda poprima pravu nijansu koja će biti na vašem licu tokom celog dana. Izađite na prirodno svetlo i proverite da li vam boja odgovara, veštačka svetla smetaju da odredite adekvatnu boju. Otkrivam vam neke od tajni profesionalnih šminkera koje vam mogu pomoći:

– Hajlajter se koristi u večernjim satima i pri profesionalnom šminkanju, on nije za svakodnevnu upotrebu.
– Ne preskačite podlogu pre šminkanja, kreme prilagođene vašem tipu kože su idealna podloga, takođe skidanje   šminke uveče je obavezno.
– Nanošenje korektora zavisi od onoga šta želite da postignete, ukoliko imate izražene nedostatke na koži onda stavljajte korektor (preporuka je tečni korektor) pre i posle tečnog pudera. Za sitne nepravilnosti dovoljno je korektor staviti posle tečnog pudera na problematična mesta, a ako korektorom želite da istaknete crte lica onda ga nanesite na predeo iznad obrva, u uglove očiju, dužinom nosa i na bradu.  Korektor ispod oka i obrve u malim količinama savršeno ističe oči.
– Puder u prahu se koristi za fiksiranje šminke, a puder u kamenu za matiranje, on se nanosi na zone koje se maste, T-zone, to su: čelo, nos i brada.
– Devojkama sa tamnim očima stoje sve boje senki. Zelene oči se najlepše ističu zemljanim tonovima sa bakarnim nijansama. Roza, siva, ljubičasta senka pristaju ženama sa plavim očima.
– Bronzer se koristi za konturisanje, a rumenilom se naglašavaju jagodice.
– Za popunjavanje obrva koristite bar dve nijase svetliju olovku od vaše prirodne boje obrva. Olovka ne služi da biste napravili novi izgled obrva, već da popunite mesta gde nema dlačica.  Ukoliko imate potrebu da uokvirujete obrve, okvir napravite olovkom a popunite senkom.
– Moja preporuka je da prvo šminkate oči, zatim obrišete senku ukoliko je pala na obraze, pa tek onda nanosite puder.
– Uvek pri ruci imajte korektor i puder u kamenu, ukoliko je potrebno da popravite šminku.

CRVENI KARMIN

crveni-karminŽene posebno vole da istaknu usne crvenim karminom. Pored toga što odiše neprevaziđenom klasikom, crvena boja odaje senzualnost, ali je neophodno izabrati pravu nijansu. U skladu sa bojom oka, šminkom na očima, bojom kose, tenom, zavisi koja vam nijansa crvenog karmina najbolje pristaje. Brinetama savetujem tamnije nijanse, bordo ili boja trule višnje, dok ženama sa plavom bojom kose najbolje pristaje intezivna crvena. Devojkama sa svetlim očima ne bih preporučila da koriste čisto crvene nijanse, one više odgovaraju osobama sa tamnim očima.

Frizersko kozmetički salon ,,Lafayette” se nalazi u Novaka Radonjića 27 (Laguna Residence, Bulevar Evrope) u Novom Sadu. Jelena Novaković će vam zajedno sa svojim kolegama uz profesionalno šminkanje pružiti kozmetičke i frizerske usluge.