Smršajte zdravo uz pomoć fitnesa

Konačno ste se odlučili da se rešite tog pojasa za spasavanje oko vašeg struka i da se na moru pokažete u najboljem izdanju. Na vreme ste počeli sa dijetom, a nekako se našlo vremena i za rekreaciju. Primenili ste rigoroznu dijetu, koju ste pronašli u svom omiljenom magazinu, koja je dala fantastične rezultate. Izgubili ste 10kg za samo mesec dana!!! Savršen rezultat čestitamo!

Međutim da li je sve baš tako idealno kako se na prvi pogled čini? Kada malo bolje razmislite čini vam se da vam trčanje na pokretnoj traci u vašem fitnes centru baš i ne prija. Osećate se iscrpljeno, nema ni govora o pozitivnim efektima vežbanja, o kojima svi govore. Niti ste sveži, niti ste odmorni. Kako je to moguće, s obzirom da ste mršaviji nego proletos. Objašnjenje je vrlo jednostavno. Gladovanje i trening su potpuno iscrpeli vaš organizam, koji se očajnički trudi da sačuva rezerve energije. A rezerve energije u našem organizmu su masti!!! Rigorozna dijeta i naporne fizičke aktivnosti su dovele do sasvim suprotnog efekta od željenog.

Šta se desilo? Uskraćujući vašem organizmu kvalitetne izvore energije, on je sve više usporavao metabolizam i kao gorivo za sve vaše aktivnosti umesto masnih naslaga koristio protein iz vaših mišića. Rezultat toga je da ste vi medicinski posmatrano u gorem stanju nego pre započinjanja programa dijete i vežbanja.

Kako je to moguće? Vrlo jednostavno, jer se u izgubljenih 10kg telesne mase nalaze uglavnom vaši mišići, a ne masti, tako da je procentualni udeo masti u vašem telu sada viši. Vi ste podložniji oboljenjima nego ranije. S obzirom na sve što smo vam objasnili, zaključujete da je mnogo bolje da se vi lepo vratite svom starom režimu života, pa se hvatate za vaše omiljene grickalice i slatkiše, i dok sve to klizi niz grlo uz gutljaj koka kole, menjate kanale na TV-u.

E pa pogrešno ste zaključili!!! Postoji zdrav način da se definitvno oslobodite viška masnih naslaga, a da se ujedno osećate mnogo zdravije. Princip zdravog smanjenja viška telesne masti je vrlo jednostavan. Potrebno je da u vaš organizam unesete manje kalorija od onoga što potrošite u toku dana. Kraj! Tačka! To je sve, što treba da znate. A sada ćemo vam objasniti kako je to moguće uraditi.

Strategija je sledeća, šlauf oko stomak ćemo napasti iz nekoliko pravaca:

1. izbalansiranom ishranom
2. redovnom povećanom fizičkom aktivnošću

Šta se podrazumeva pod izbalansiranom ishranom? Dakle potrebno je da celokupni kalorijski unos smanjite i da ga podelite na 5 do 6 manjih obroka. Dakle tri glavna obroka i 2-3 užine, nemojte preskakati nijedan. Gledajte da se hranite zdravo, što više proizvoda od integralnih zrna žitarica, nemasnih mlečnih proizvoda, a od mesa izaberite pileće ili ćureće belo, nemasnu junetinu ili teletinu i posne ribe (tunjevina, losos, sardine…) i unosite što više voća i povrća. Ukoliko baš nemožete bez slatkiša i gaziranih napitaka opredelite se za light varijantu sladoleda i napitke bez šećera. I na kraju sve to što ste pojeli zalite sa minimum dva litra vode, a preporučuje se tri, naročito kada ste fizički aktivni. Voda je neophodna za čitav niz funkcija u našem organizmu, nemojte je izbegavati.

Izbacite masnu i prerađenu hranu, jer masnoće sadrže izuzetno visok broj kalorija i lako se lepe tamo gde ne treba. Međutim ne samo masna hrana već i višak ugljenih hidrata dovodi do gomilanja masti. Posebno štetni za figuru su oni ugljeni hidrati koji izazivaju nagli skok insulina, a oni se prevashodno nalaze u proizvodima od šećera i belog brašna.

Znam da je teško pridržavati se ovakvog režima ishrane, ali koristi su višestruke. Većim brojem obroka ubrzavate metabolizam, a time se postiže da i dok sedite vaš organizam topi višak masti. Zatim na ovaj način lakše kontrolišete glad, te vam se neće desiti da po povratku sa posla slistite pola frižidera. I na kraju, na ovaj način, s obzirom da vaš organizam redovno dobija priliv energije, neće ljubomorno čuvati masti na stomaku već će početi lagano i njih da sagoreva. A to smo i želeli, zar ne?

Drugi bitan faktor koji utiče na smanjivanje telesnih masti je redovna pojačana fizička aktivnost. To je drugi kraj jednačine, koji utiče da se stvori negativan odnos unetih i potrošenih kalorija. Jednostavno što se više krećete, to bolje. Imamo nekoliko predloga za vas.

Dok traje lepo vreme možete osmisliti čitav niz aktivnosti van kuće. Od laganih šetnji, preko vožnje bicikla, pa do plivanja. Preporučujemo da to bude minimum tri puta nedeljno, u minimalnom trajanju 30 do 45 minuta, jer telo razgradnju masti započinje tek nakon dvadesetak minuta aktivnog fizičkog vežbanja. Još bolje je da pronađete neki fitnes klub i da uz konsultacije sa stručnim instruktorima izaberete neki od programa, koji najviše odgovara vašim osobinama. Mogućnosti su zaista izuzetno velike, nemojte se ustručavati ili stideti odlaska u fitnes centar. Pa oni su tu zbog vas. Lepo ćete se zabaviti, a možda i upoznati nekoga!

Pored aerobnog treninga (trčanje, vožnja bicikla, aerobik i sl.) preporučuje se i dodatno vežbanje u teretani. To važi i za vas devojke! Nemojte se bojati da ćete postati napumpani kao bilderi na slikama magazina, jer ženski organizam ne proizvodi dovoljnu količinu hormona testosterona, koji je odgovoran za mišićni rast. Zašto teretana i vežbe sa tegovima? Ojačaćete muskulaturu i zategnuti se, a vaši mišići će dobiti lep, izvajan oblik. Pored toga kod ljudi koji žele da smršaju, vežbanjem u teretani ćemo, pored dodatnog utroška kalorija, podstaknuti mišiće na rast, naročito kod muškaraca, pa se izbegava efekat razgradnje mišića dok ste na dijeti. Više mišića takođe znači viši metabolizam u mirovanju, dakle više potrošenih kalorija i sve smo bliži savršenoj figuri za plažu!

Ne zaboravite, samo dobro izbalansirana ishrana i fizička aktivnost dugoročno garantuju dobru liniju! Dakle, ne očekujte rezultate odmah, već budite uporni na duge staze. Promenite stil života, bolje ćete se osećati već za mesec dana, a značajnije rezultate ćete videti za tri do šest meseci. Bićete zdraviji, lepši i puni samopouzdanja. Mislim da se za to treba malo potruditi!

Sportski pozdrav,

Predrag Tomić
—————————–
dugogodišnji vežbač