Srbiju čeka pakao u narednih 10 dana: Omikron nije jednostavan virus

Tanjug
Lekari bez predaha: Kovid bolnice i dalje pune pacijenata

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović kaže da je oko 3.240.000 osoba vakcinisano, a 31,17 odsto je primilo buster dozu.

Verica Jovanović rekla je da se epidemiološka situacija može proceniti prema broju poseta kovid ambulantama, kao i prema broju hospitalizovanih pacijenata.

– Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, što se dešava tokom ovih nedelja, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem – rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku povećan je broj prijema, određeni broj pacijenata se tokom dana otpusti, sama hospitalizacija kraće traje, osobe koje zahtevaju bolničko lečenje ostaju ne manje od sedam dana u bolnici.

Veliki broj pacijenata je na poluintenzivnoj nezi i zahteva kiseoničku potporu.

– Respiratorni simptomi i posledice koje nastaju infekcijom koju izaziva koronavirus dovode do komplikacija, najčešće su to osobe koje imaju hronična oboljenja, treba voditi računa o korišćenju preventivnih mera, izbegavati masovna okupljanja – rekla je ona.

– Istovremeno apelujem na vakcinaciju koja će dati mogućnost da se zaštitimo od komplikacija teških formi bolesti – istakla je dr Jovanović.

– Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu, to se procenjuje putem stopa, u odnosu na 100.000 stanovnika, očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave Covida-19. Ne možemo sa sigurnošću to tvrditi – kaže ona.

Dodaje da puno toga zavisi od nas i našeg postupanja.

– Apelujem na sve osobe koje imaju simptome ili da se jave lekaru ili da ostanu u kući i kontrolišu svoje kretanje da ne bi prenosili ovaj soj virusa – rekla je dr Jovanović.

– U sezoni smo respiratornih virusa, možemo očekivati neke druge viruse koji će se paralelno pojavljivati, najveće očekivanje se može identifikovati u odnosu na koronavirus. Ako se javi povišena temperatura, prvo na šta treba pomisliti je da se radi o Covidu-19 – podvlači Jovanovićeva.

Najugroženije su osobe koje boluju od hroničnih bolesti, kaže ona.

– U starijoj populaciji možemo očekivati veće komplikacije, imamo i veći broj osoba koje su na respiratorima, na bolničkom lečenju, kod onih osoba koje imaju hronične bolesti, astmu, šećernu bolest – ako dođe do infekcije mogu se očekivati posledice – istakla je dr Jovanović.

Sve osobe koje do sada nisu primile buster dozu, a prošao je period koji je stručni komitet najavio kao neophodan za proces vakcinacije, tri meseca od primovakcinacije, treba to da učine, kaže ona.

Vakcinacija sprečava pojavu komplikacija i smrtne ishode, poptuno je drugačiji odnos kada su u pitanju očekivanja komplikovanih formi ako je osoba vakcinisana.

Navionalni komitet za imunizaciju u ovom trenutku nije doneo odluku o primanju četvrte dozu, ali se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima.

Osobe koje imaju hronične bolesti ako su primile treću dozu mogu primiti četvrtu dozu 28 dana posle treće, kaže Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, imunizacija je neophodna, a obaveznost će biti razmatrana i prate se preporuke stručnih tela.

Oko 3.240.000 osoba je vakcinisano, a 31,17 posto je primilo buster dozu.

– Apelujem na mlade, na radno aktivno stanovništvo da prime treću dozu, i da sa milion i 800.000 primljenih trećih doza idemo ka dostizanju većeg obuhvata koji će nam omogućiti da sprečimo komplikacije, to možemo zajedničkim snagama – zaključila je Jovanovićeva.

“Omikron nije jednostavan virus”

Doktorka Marija Zdravković, direktorka Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa”, kaže da je jasno da je epidemija koronavirusa u piku i da je broj zaraženih u porastu.

– Nadamo se da ćemo uspeti sve da zbrinemo, kao i do sada, mada je veliki broj pacijenata i nisu tako laki kao što se misli. Omikron nije tako jednostavan virus, ali nadamo se da će u narednom periodu doći do smirivanja situacije – ističe doktorka Zdravković.

Navodi da svaki dan imaju između 350 i 400 pacijenata koji su upućeni na Bežanijsku kosu, u najveću sekundarnu trijažu u Beogradu.

Ističe da imaju pacijenata i na respiratorima, kao i da je intenzivna nega 100 odsto popunjena.

– Imamo zauzeta sva 24 mesta u intenzivnoj nezi. To su sve teške bilateralne pneumonije. Najveći broj pacijenata – oko 95 procenata su na kiseoniku i to nisu uopšte male potrošnje. Bolnica troši velike količine kiseonika – kaže Zdravkovićeva.

Doktorka Zdravković ističe da imaju dve kategorije teških pacijenata – pacijente koji nisu vakcinisani a koji imaju jako teške forme bolesti, i pacijente koji inače imaju teška oboljenja, pa je kovid samo kap koja je prelila čašu.

– Pacijente ne pitamo gde su se zarazili, ali iz njihove priče uglavnom saznamo da je neko iz njihove porodice, najčešće najmlađi članovi, bio pozitivan na koronavirus – navodi Zdravkovićeva.

Naglašava da je posao zdravstvenih radnika da budu uz pacijente i svoj narod, ali da svakako dele njegovu sudbinu.

– U ovom trenutku imamo 92 zaposlena koja su bolesna. Na sreću, bio je veliki odziv za vakcinaciju, tako da niko od zaposlenih nije na hospitalnom lečenju. Veliki broj nas je već uspešno preležao kovid. Dobrom organizacijom i velikom složnošću uspevamo da napravimo raspored i zbrinemo pacijente – ističe doktorka Zdravković.