Srce zakopčava pantalone

Komplikacije koje nastaju usled srčanih oboljenja većinu muškaraca koji su se susreli s tim zdravstvenim problemom sasvim odvikavaju od seksa, što teško pada i njima i njihovim partnerkama. Međutim, ne mora baš sve da bude sasvim loše.

Uprkos uvreženom mišljenju da srčani bolesnici ne bi trebalo da se izlažu takvim uzbuđenjima, ima indicija da napor koji se ulaže u toku seksa nije veći od napora koji zahtevaju, na primer, brzo hodanje ili lagana vožnja biciklom. Samo mali procenat smrti srčanih bolesnika koji su se oporavljali od infarkta zabeležen je u toku polnog odnosa. Posle srčanih problema, operacija, udara i napada, valjalo bi se suzdržavati od polnih aktivnosti, ali samo neko vreme. Kasnije se treba konsultovati s lekarom i vrlo je moguće, uz određenu dozu opreza, vratiti se normalnom seksualnom životu.

Srčani bolesnici, naravno, ne smeju da uzimaju vijagru, kao ni neke druge preparate sa sličnim dejstvom, jer ishod njihove konsumacije može da bude fatalan. S obzirom na to da hemijska potpora ne može da bude od koristi u ovom kardiovaskularnom slučaju, od partnerki i supruga očekuje se da pokažu malo više aktivnosti. Seksualni život postao bi interesantniji i ne bi morao da se remeti zbog zdravstvenih komplikacija.

S te strane ova priča samo dodatno podseća na veoma jaku sponu koja postoji između seksa i zdravlja. Jedno bez drugog ne ide i sve navike koje štete zdravlju valjalo bi suzbiti na najmanju moguću meru ili ih se u potpunosti odreći – zarad seksa!