ŠTA O VAŠEM ZDRAVLJU KAZUJE ZADAH IZ USTA, SMRDLJIVA STOPALA ILI MOKRAĆA

ŠTA O VAŠEM ZDRAVLJU KAZUJE ZADAH IZ USTA, SMRDLJIVA STOPALA ILI MOKRAĆA

Posted by: Aura Redakcija

in AKTUELNO, SIGNALI TIJELA

Kako piše Mes's Health mirisi urina, stopala ili zadah iz usta signaliziraju da imate određene zdravstvene probleme.

Zadah koji miriše na voće – dijabetes

Ako upravo niste pojeli neku voćku, a dah vam miriše na voće, trebali biste prekontrolirati nivo šećera u krvi.

“Riječ je o dijabetičkoj ketoacidozi koja se događa kada u tijelu ima nedovoljno inzulina, zbog čega se povećava nivo šećera u krvi”, kaže dr Robert Gabbay s Joslin Diabetes Centera u Bostonu.

Zadah koji miriše na voće češći je kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, nego kod onih koji imaju dijabetes tipa 2. Dijabetička ketoacidoza dolazi zajedno s drugim simptomima dijabetesa, kao što su nesvjestica, zamagljen vid i neobjašnjiv gubitak kilograma.

Smrdljiva stopala – gljivice

Ako vam stopala nenormalno smrde kada se izujete, možda je krivac gljivična infekcija. Ako primjećujete da vam je koža suha oko prstiju, ponegdje je crvenkasta i imate plikove, vjerovatno je riječ o atletskom stopalu.

“Također, stopala imaju taj neugodan miris zbog kombinacije bakterija i gljivica koje uništavaju kožu prstiju”, kaže profesor Cameron Rokhsar, doktor medicine, izvanredni klinički profesor dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Ni slučajno nemojte, ako imate ovaj problem, počešati stopalo jer ćete gljivice prenijeti na ostale dijelove tijela koje nakon toga dodirnete rukama. Kako biste spriječili pojavu atletskog stopala, stručnjaci preporučuju da na stopala stavljate bebi puder, u slučaju da vam se stopala previše znoje.

Urin jakog mirisa – E. coli

“Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati proizvodnju urina koji ima neobično jak miris, a nerijetko ima i miris nekakvih hemikalija”, kaže urolog Jamin Brahmbhatt s Orlando Healtha.

Do toga dolazi nakon što bakterija, najčešće E. coli uđe u urinarni trakt i uretru, a potom i u mjehur, uzrokujući infekciju.

Urinarne infekcije su češće kod žena nego kod muškaraca, upravo zbog uretre, kanala koji prazni mjehur, a koji je kod žena kraći. Ako primijetite neobično jak miris urina, obratite se liječniku.

Neugodan zadah – Apneja

Neugodan jutarnji zadah, čak i ako redovno perete zube, može biti znak da imate apneju – poremećaj koji dovodi do povremenog prekida disanja tokom sna.

“Apneja može uzrokovati hrkanje i tjerati vas da dišete na usta tijekom noći. To može isušiti vaša usta, što je čest uzrok neugodnog zadaha”, kaže dr Raj Dasgupta, profesor kliničke medicine s University of Southern California.

Kada su vam usta otvorena dok spavate, bakterije lakše dospiju unutra, a kada se one namnože, proizvode neugodan miris, sličan mirisu pokvarenih jaja.

Ako osim zadaha tokom dana osjećate pospanost, hrčete dok spavate, zakažite pregled kod liječnika. Vrlo je važno da se apneja dijagnosticira na vrijeme jer je povezana a obolijevanjem od dijabetesa, visokim krvnim pritiskom i srčanim bolestima.

Broj pregleda:
2.108

Komentari

komentara

2020-05-30
Aura RedakcijaOriginal Article