Sve o francuskim sirevima

Sve o francuskim sirevima 1

Francuzi vole i cene sireve. Mogu se pohvaliti sa preko 400 različitih vrsta sireva i to podeljeno u skoro 20 regija koje su sertifikovane za proizvodnju sireve.

Šta znamo o francuskim sirevima i kako se snaći u ponudi koju imamo, krenućemo sa osnovnim ali i onim najvažnijim informacijama. Koji je sir i kakav po ukusu, kako se snaći u svim tim vrstama i nazivima pokušaćemo da objasnimo.

Kao prvo francuski sirevi se prave od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka. Delimo ih u tri glave kategorije: tvrdi, meki i oni sa plemenitom plavom plesni. Što su neke osnove za učenje. Priznajemo da je veoma teško snalaženje u svim tim raznim nazivima i vrstama sireva, ali polako da krenemo sa upoznavanjem i usvajanjem nekoliko glavnih odlika.

Rokfor (Roquefort)

Sigurno najslavniji sir na svetu, rokfor je sir žućkaste nijanse sa plemenitim plavim plesnima koji može da se pravi od kravljeg i ovčijeg mleka. U procesu proizvodnje potrebno je da sir provede oko četiri nedelje u posebnim podzemnim podrumima (pećinama) gde će doći do razvoja plemenitih plesni.

Rezultat koji se dobije jeste pikantni slani kremasti krhki sir, izrazitog mirisa, oštrog ukusa,. što je više krh u strukturi, samim tim je bolji.

Plavi sir se može jesti onako kako to Francuzi rade uz svežee grožđe, orahe, sa smokvama ili kruškama, ali i na druge načine, poput da se može mazati ili topiti preko drugih namirnica..Za sečenje rokfora koristi se poseban nož. Preporuka je da se rokfor služi uz belo vino.

Kamamber (Camembert)

Sir koji se takođe prodaje i pravi širom sveta. Ovaj meki zreli sir od kravljeg mleka karakterističan je po beloj plesni kojom je obložen, fantastičnog ukusa, jakog mirisa i arome. To su mali okrugli sirevi spakovani u drvene kutijice. U kulinarstvu se koristi za pripremu sosova, servira sa voćem ili maze na hrskavi hleb i krekere.

U Austriji i Nemačkoj u restoranima ga pripremaju na poseban način tako što ga pohuju. Uz kamamber se preporučuju mlada crvena vina, kod nas se može kombinovati uz prokupac i crnu tamjaniku.

Brie (Brie)

Brie spada u takođe planetarno poznate sireve. Ovaj sir je mekan, kremast i puterast, napravljen u velikim tankim kolutovima obložen plemenitim belim plesnima. Što se ukusa tiče izdvaja se mlečno bademasti ukus i aroma, sa jestivom korom.

Ime je dobio po francuskoj regiji Brie, gde je prvobitno napravljen. Danas je proizvodi u celom svetu pod istim nazivom. Brie se servira i poslužuje na sobnoj temperaturi uz voće i orašaste plodove. Preporučuje se uparivanje sa belim vinima ili mladim crvenim vinima. Nadimak koji nosi jeste „Kraljevski sir“.

Chevre (Chèvre)

Ovaj sir se pravi od kozjeg mlijeka. Može biti tvrd i meki sir. Često ima valjkasti oblik poput salame u spektru je od belo-žučkaste boje sa primesama drugih boja (plava), kremast i veoma ukusan sir. Servirati uz orašaste plodove i med. Salata uz ovaj koziji sir sa paradajzom, listovima bosiljka, i sa nekoliko kapi balzamiko sirćeta će biti pun pogodak. Uz koziji sir dobro se slaže belo vino.

Ementaler (Emmental)

Ementaler se smatra jednim od najstarijih proizvedenih tvrdih sireva (13. vek), mada je švajcarskog porekla, Francuzi su se izborili za primat u proizvodnji. Ovaj sir spade u tvrde sireve slatkog ukusa i bademaste arome, a prepoznatljiv je zahvaljujući velikim rupama koje su se razvile tokom sazrevanja. Ementaler spada u najveće sireve na svetu, kolut može da bude težak preko sto kilograma.

Original Article