Sve što škodi lepoti

Pušenje, kafa, alkohol, stres i sunce deluju nepovoljno na zdravlje i liniju, a i na lepotu kože.

Kafa – više od tri šoljice kafe na dan može usporiti prirodne procese čišćenja kože. Dve šoljice na dan, pozitivno utiču na koncentraciju, korisne su za liniju jer kofein ubrzava metabolizam i potstiče sagorevanje masnoće tj. potrošnju kalorija unetih hranom.

Ako pijete više od tri šoljice kafe dnevno pređite na zeleni ili crni čaj. On je blago pšotsticajan bez pratećih štetnih efekata a i potstiče regulisanje holesterola u krvi.

Stres – ukoliko ste uvek u gužvi sa vremenom i pod pritiskom, zaustavite se i ukradite par sati za odmor koji će prijati i duši i telu. Stres nije uvek negativan. U manjim količinama je čak i pozitivan jer potstiče na aktivnost. Kada ga je previše izaziva umor.

Načini za opuštanje mogu biti da se okupate u vodi u kojoj ste dodali par kapi lavandinog eteričnog ulja ili samomasaža. Na jagodice prstiju stavite par kapi eteričnog ulja lavande ili narandze i masirajte koren nosa, zatiljak i slepoočnice blagim kružnim pokretima, oko dve minute.

Sunce i smog doprinose preranom starenju kože, pa je treba zaštititi od atmosverskih zagađenja i uticaja suncačevih zraka. UV zraci i štetni sastojci iz atmosvere narušavaju zdravlje kože i usporavaju obnavljanje ćelija. Kožu je zato uvek potrebno (čak i kada je oblačno) zaštititi kremama koje sadrže UV filtere.

Za one koji žive u gradu postoje kozmetički preparati koje čiste i otstranjuju toksične materije iz kože, ublažavaju štetno dejstvo zagađenog vazduha i omogućuju da se prirodne funkcije odvijaju normalno. Takve kreme su: Hydra Detox Biotherm, Weather Ethique Christian Dior, Everything Clinique.

Brza hrana: sendviči, hamburgeri, slatkiši, gazirana pića ukoliko se često unose gomilaju kilograme a s obzirom da je ovakva ishrana siromašna vitaminima i mineralima čini kožu ugaslom a kosa gubi sjaj.Da bi izbegli prejedanje ovakvom hranom držite u frižideru zalihe zdrave hrane kao što je supa od povrća, kuvane mahunarke, salate, nekada je dovoljno pojesti samo jednu bananu.

Ako se pretera sa alkoholom lek je da sledećeg dana popijete 2 litra mineralne vode ili čaja od koprive, što će brže rasteretiti jetru

Pušenje uništava kožu, samo 5 popušenih cigara dnevno, lišava ćelije potrebne količine kiseonika, a jedna cigareta odutima 25mg vitamina C. Ženama pušačima je potrebana dvostruka količina vitamina C u odnosu na one koje ne puše. Takođe, treba obnoviti kiseonik u ćelijama koje su oštećene pušenjem što se može delimično postići upotrebom kozmetike koja sadrži vitamin C. Od bogate ponude ovakve kozmetike na tržištu možete odabrati: Oxigen Lancome, Reti C Vishy Force C. Helena Rubinstein. U ishranu treba uvrstiti namirnice bogate C vitaminom, kao što su peršun, paprika, brokule, kivi i agrume.