Svetski dan kontracepcije

U petak, 26. septembra 2008. je u oko 60 zemalja obeležen Svetski dan kontracepcije pod sloganom Vaš život, vaše telo, vaš izbor.

Ove godine, Svetski dan kontracepcije usmeren je na upoznavanje mladih sa pozitivnim dejstvima kontraceptivnih sredstava koja se ne tiču isključivo sprečavanja neželjene trudnoće.

Među njima je i smanjenje opasnosti od prenosa polno prenosivih infekcija, ublažavanje raznih poremećaja kod menstrualnih ciklusa (smanjenje odliva, ublažavanje bolova, kao i anemije i umora, kojima su ponekad praćeni menstrualni ciklusi, uspostavljanje redovnijih menstrualnih ciklusa), ali i smanjenje akni i maljavosti.

Stručnjaci, međutim, ističu da pri upotrebi kontraceptivnih sredstava treba voditi računa o tome da estoprogestronske pilule dovode do povećanja opasnosti od tromboembolije, tako da je potrebno utvrditi odsustvo faktora kardiovaskularnih rizika.

Ipak, s godinama se povećava opasnost od kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja, tako da je u periodu između 35. i 40. godine neophodno da žene ponovo proverite adekvatnost kontraceptivnog metoda koji primenjuju.