Zdravi zubi – lep osmeh

• Kada se paradentoza razvije, njene posledice ne mogu da se otklone, zato je bitno na vreme otići zubaru
Ako se naježite svaki put kada pomislite na zubara, za početak imajte na umu da se u usnoj duplji nalazi više bakterija nego što cela planeta Zemlja ima stanovnika.
Bakterije su podeljene u 500 vrsta različitih organizama (bakterija, gljivica i virusa) i nastanjuju se na najrazličitijim mestima u ustima – između zuba, ispod jezika, na desnima. Stoga bi se za održavanje oralne situacije pod kontrolom trebalo pridržavati dva zlatna pravila – redovno odlaziti kod stomatologa i svakodnevno održavati higijenu, savetuju stručnjaci, a mi vam prenosimo šta još kažu na ovu temu:
Glavna funkcija oralne higijene je sprečavanje nastajanja plaka, tanke lepljive naslage bakterija koja se stalno skuplja na zubima. Bakterije u plaku reaguju sa šećerima iz hrane koju jedemo i tako stvaraju kiseline koje napadaju i slabe zubnu gleđ u kojoj se stvaraju šupljine.
U slučaju nakupljanja plaka, bakterije stvaraju toksine koji mogu iritirati desni i oštetiti zube. Rana faza bolesti naziva se gingivitisi može uzrokovati oticanje i krvarenje prilikom pranja četkicom.
Ako se ne leči, gingivitis se može razviti u ozbiljniju bolest koja se naziva paradentoza i koja oštećuje kosti i desni koji podupiru u zub. Kada se jednom paradentoza razvije, njene posledice ne mogu da se otklone, ali se njen razvoj može zaustaviti lečenjem kod stomatologa.
Oralna higijena se prvenstveno odnosi na pranje zuba, korišćenje zubnog konca i dodatnu fluorizaciju koja može biti u obliku vodice za ispiranje usne duplje.
Iako zubne paste prvenstveno služe za osvežavanje daha, one koje u sebi sadrže sastojak ksilitol jačaju zubnu gleđ i na taj način štite od karijesa.
Na stomatološke preglede trebalo bi ići dva puta godišnje. Ako je strah razlog vašeg retkog odlaska kod zubara, ne zaboravite da će upravo redovni pregledi sprečiti ono čega se najviše plašite, a to je bol. Svako odlaganje samo povećava mogućnost upala i dodatnih komplikacija.
Na pregledu će vam stomatolog osim zuba pregledati i desni i eventualno snimiti zube rendgenom kako bi se uverio da nema skrivenih problema.
Ako ste trudni, svakako to napomenite, jer snimanje rendgenskim aparatom za vreme trudnoće nije preporučljivo. Ukoliko nemate nikakvih potencijalnih karijesa, odstraniće kamenac (čvrsti plak), a takođe ih i polirati kako bi odstranio plak i mrlje sa površine zuba.