SVEŽE CEđENI SOKOVI

Sokoterapija po dr. Normanu Walkeru (1866-1984.), tvorac i začetnik sokoterapije ili žive hrane, opšteprihvaćenog sistema samoizlečenja.

Dr. Walker u mladosti je sebe preopteretio i ozbiljno se razboleo.
Budući da mu nikakve doktorske veštine nisu pomogle, krenuo je novim putem i postao ponovno zdrav.
Od tog vremena bavi se istraživanjem uzroka čovekovih bolesti i zdravlja, ne bi li ljude privolio da žive urednije i duže.

Jedan od najiskusnijih i najproduktivnijih prehrambenih naučnika na svetu. Dr. Walker je svoja istražvanja vodio i bavio se pisanjem o toj tematici sve do smrti u 116. godini žvota.
Zadnju knjigu napisao je u svojoj 113. godini. Bavio se preko sedamdeset godina zdravljem i prehranom te je svojim istražvačkim radom i žvotom najbolje dokazao da zdravlje i dugi žvot mogu ići ruku pod ruku.

Ceđenje soka:

Njegov najveći doprinos bio je otkriće terapeutske vrednosti sokova od voća i povrća 1930.

Od tog vremena, gotovo su nezamisliva domaćinstva bez sveže pripremljenih sokova od voća i povrća. (Na žalost, danas se piju isključivo fabrički sokovi, koji čoveku nanose više štete nego koristi).

Pre nego što se pojavi na našem stolu, sok je potrebno iscediti iz svežeg voća.

Sok se može pripremiti i od zamrznutih proizvoda zato što niske temperature ne utiču na njegov kvalitet, a termička obrada suprotno, uništava korisne sastojke.

Stafilokoki

Za lečenje stafilokoka dobro je piti sok od jabuka u velikim količinama zato što on ima sposobnost suprostavljanja infekcijama u organizmu. Koristiti ovaj sok po 1-2 čaše 5-6 puta tokom nedelje.
Za jačanje organizma kod te bolesti koristite sledeće sokove:
Sok 1- Potrebno je 1/4 čaše soka od limuna, 2/3 čaše soka od šljive ranke ( džanarika, ringlo, trnošljiva, okruglica, šljiva krupna, okrugla žutorumena ploda). Pomešajte sokove, pa dobro promućkajte. Pijte po pola čaše 4-5 puta na dan, tokom 5 dana (čim se razbolite).
Sok 2- Potrebno je 1/4 čaše soka od limuna, 1/4 čaše soka od šljive ranke, pola čaše soka od breskve. Pomešajte sastojke, zatim promućkajte. Pijte po 1/3 čaše 3 puta na dan tokom 5 dana.

Kod pojačanog lupanja srca i aritmije

Za liječenje tahikardije (pojačanog lupanja srca) i aritmije mogu se koristiti različiti sokovi. Preporučuju se tri najdjelotvornija po mišljenju onih koji su primjenjivali Vokerovu sokoterapiju.
Sok 1- Potrebno je: 2/4 čaše soka od šljive ranke, 2/4 čaše soka od banane, 1/4 čaše soka od limuna. Dobro promiješajte neposredno pre upotrebe sve sokove. Pijte po 1 čašu 3 puta na dan prije jela tokom 3-4 nedelje.
Sok 2- Potrebno je 1/4 čaše soka od šipka i 1/4 čaše soka od višnje. Pomiješajte sokove neposredno prije upotrebe. Pijte po pola čaše tri puta na dan prije jela tokom 3-4 nedelje.
Sok 3- Potrebno je 1/2 čaše soka od kruške, 1/4 čaše soka od grejpa i 1/4 soka od šipka. (nara) Pomešajte sokove neposredno pre upotrebe. Pijte po 1/3 čaše četiri puta na dan tokom 3-4 nedelje.

Psorijaza

Kod lečenja psorijaze može se koristiti sok od šipka. On je vrlo koristan za kožu, omogućuje joj da se aktivno bori s raznim problemima, poveća njenu izdržljivost na bolest. Pijte ga što je moguće više.
Sok 1 – Potrebno je: 1 l soka od šipka(nara), 5 kašika lipovog meda. Rastvorite med u soku. Svakog dana pijte po jednu čašu ujutru naiskap i navečer prije spavanja. Tokom dana popijte pola čaše soka nakon jela. Primjenjujte terapiju tri nedelje. Nakon toga možete napraviti prekid u trajanju od jednog mjeseca, a zatim ponovite terapiju liječenja.
Sok 2 – potrebno je: 1/4 čaše soka od trešnje, 1/4 čaše soka od višnje i 1/4 čaše soka od šipka. Pijte po pola čaše 2-3 puta tokom 2-3 nedelje.

Bubrežne bolesti

Za lečenje i preventivu mnogih bubrežnih bolesti odavno se koristi sok od šipka. Još prije 5000 godina u Babilonu se koristio kao osnovno terapeutsko sredstvoprotiv bubrežnih bolesti. Ovu tradiciju su nastavili u Staroj Grčkoj i u Rimu, a također u Egiptu i u Indiji. Stanovnici Izraela smatraju da plod šipka stvara dobro raspoloženje. Upotreba soka od šipka ima blagotvoran učinak na stanje i funkcioniranje bubrega, a posebno se preporučuje bolesnicima nakon operacije, u periodu oporavka.
Sok od šipka (nara) nadoknađuje manjak vitamina i energijske zalihe neophodne za normalan rad svih unutarnjih organa. Sok od sjemenki šipka djeluje kao sredstvo za izmokravanje. Sok od šipka sadrži kalij, koji igra važnu ulogu u regulaciji razmjene vode i soli. Zato je kod bubrežnih bolesti njegova upotreba neophodna. . Pijte po čašu soka ujutru naiskap i navečer prije spavanja, a između po 1/4 čaše nakon jela tokom 7 nedelja.
Sok od smokve: U slučaju nefritisa, u liječenju se preporučuje sok od smokve kao sredstvo protiv upale. Ali, treba znati da se ne mogu svi preparati od smokve upotrebljavati. Oni su zabranjeni kod dijabetesa, kao i teških bolesti želučano-crijevnog trakta. Pijte ga po čašu 2-3 puta na dan tokom 3-4 nedelje.

Artritis

Kod artritisa nastaje poremećaj rasporeda i balansa kalcija u organizmu, zato što se on uglavnom sakuplja u ozlijeđenim zglobovima, umesto da iz krvi ravnomerno snabdeva sve delove tela, postepeno dolazi do stvrdnuća nakupljenog kalcija, da bi se na kraju završilo deformacijom kostiju. Ti su procesi propraćeni jakim bolovima. za rastvaranje neorganskog kalcija organizmu je potrebna salicilna kiselina, koja se uveliko nalazi u svežem soku od grejpa. Njega treba piti svakoga dana ne manje od 0,5 l.

čirevi

Sok od dinje, po svom učinku sličan je soku od kruške i soku od banane. On blagotvorno djeluje na želudac, otklanja tegobe koje su često vezane za pojavu čireva.

Sok 1- Potrebno je: 4 čaše soka od dinje i 1 čaša mineralne vode. Razredite sok od dinje sa mineralnom vodom i sipajte u dovro zatvorenu posudu. Pijte taj sok što je moguće više (po pola čaše 3-4 puta na dan).
Sok 2 – Potrebno je: pola čaše soka od breskve, 1/3 čaše soka od banane, 1/4 čaše soka od kruške i pola čaše soka od šipka. Pomešajte sokove i pijte po pola čaše 4 puta na dan (prvi put ujutru naiskap, zatim pre jela) tokom 3-4 nedelje.
Sok od banane – je djelotvoran kod želučanog i crevnog trakta. sadrži materije koje pospješuju ozdravljenje creva. On oblaže površinu želuca i pomaže hrani da se lakše probavi. Zato je sok od banana vrlo koristan . Pijte ga nerazrijeđenog po pola čaše prije svakog jela (15- 20 minuta).
Sok 4 – Pomešajte sokove od višnje, šljive, breskve u odnosu 2:2:1 i pijte po pola čaše pre jela tokom 10 dana. Ova mešavina hrani želučano – crevni trakt vitaminima i drugim korisnim materijama.
Sok 5 – Pomešajte sokove trešnje, višnje, šipka u omjeru 1:1:1 neposredno pre upotrebe i pijte po čašu ujutru naiskap i navečer pre spavanja tokom 2 nedelje. Ova mešavina će omogućiti značajno povećanje količine korisnih materija za krv i muskulaturu.

Zatvor

Sok od šljive kod zatvora je izuzetno delotvoran. On ima blagotvorni učinak na sastav želuca i creva, treba ga piti na sledeći način: prva nedelja – po pola čaše naiskap pre jela i pre spavanja, druga nedelja – po 2/3 čaše u isto veme, treća nedelje – po čašu na dan pre jela i na kraju, četvrta nedelja – čašu 4 puta na dan.
Sok od šipka – Slično soku od višnje i drugim crevnim sokovima, sadrži materije koje omogućavaju ishranu i stimulaciju rada ovih organa. Treba ga piti nerazrijeđenog po pola čaše 2-3 puta na dan tokom 1-2 nedelje.
Mješavina soka od banana, dinje, šljive u odnosu 1:1:1. Pijte po čašu umesto čaja 3-4 puta na dan tokom dvije nedelje.
Mješavina soka trešnje, šljive, i višnje u odnosu 1:2:1, dodajte malo soka od kruške i pijte po pola čaše 3-4 puta na dan tokom dve nedelje.

Neuroze

Korištenje soka od banana može se kombinovati sa dijetom od banana. Pijte sok od banana, po pola čaše 3-4 puta na dan, zadnji put- neposredno prije spavanja, tokom dve nedelje. Sok od šljive ranke kod lečenja neuroze može koristiti u velikoj količini. Pijte ga po pola čaše 4-5 puta na dan tokom 2 nedelje.