Telo može samo da se izleči od bilo koje bolesti: Cilj je da povećamo zalihe ove supstance!Naučnici tvrde da nema te bolesti koju koenzim Q 10 ne može da izleči, a upravo ta supstanca se nalazi u nama.

Vitalna supstanca koja omogućava najbolje moguće zdravstveno stanje čoveka nalazi se u njemu samom.

To je koenzim Q10, materija koju ljudsko telo proizvodi, ali ne u onoj meri kojoj jepotrebno da obavi sve svoje funkcije.

Kako je moguće pribaviti zalihe koenzima Q10 kroz ishranu i održati njegov optimalni nivo zarad dobrog zdravlja

Savremena medicina sve više traga za zdravstvenim metodama koje promovišu određene “magične stvari”, a koje su ostale dovoljno prirodne kao načini izlečenja ili sticanja optimalnog zdravlja.

Otkrića kažu da ta “magična stvar” pomaže u izbegavanju bolesti, čuva zdravlje svih organa, podržava “zdravo starenje”, obezbedi odbranu od otrova iz okoline, neutrališe slobodne radikale, štiti DNK i podmlađuje ljudski organizam od glave do pete.

Osobine prirodne supstance

Ispostavilo se da se takva supstanca nalazi već u nama, a ona se zove koenzim Q10 (CoQ10). Ovaj koenzim je apsolutno prirodna materija, slična vitaminima koje naša tela proizvode, ali se u većini slučajeva ona ne može proizvesti u dovoljnoj meri da bi valjano zaštitila naše zdravlje.

Razlozi smanjene produkcije koenzima Q10 u ljudskom telu mogu uključivati oksidativni stres, povećanu metaboličku potražnju, manjak faktora potrebnih za biosintezu i konverziju ovog koenzima, potencijalne efekte neke bolesti, promene uzrokovane starenjem u genima ili kombinaciju svih ovih faktora.

Održavanje stanja koenzima Q10 u organizmu na višem nivou je krucijalno za zdravlje, toliko da svetski lekari preporučuju suplemente, posebno osobama starijim od 40 godina, onima koji se bore sa kardiovaskularnim problemima ili sa hroničnim umorom.

Koenzim Q10 je prirodna supstanca potrebna telu koja ima niz prednosti, a nema negativnih sporednih efekata.

Koenzim Q10 je od vitalnog značaja za održavanje dobrog zdravlja, jer on stvara energiju potrebnu svakom organu, tkivu i ćeliji u telu, što im omogućava da obavljaju svoje funkcije na optimalnom nivou.

Koenzim Q10 je antioksidant, koji se nažalost s godinama u organizmu proizvodi sve manje. Kada u telu nema dovoljno ovog koenzima, ćelije postaju manje otporne i podložnije oštećenjima. Organi postaju ranjiviji, ćelije počinju da se razaraju, a u ekstremnim slučajevima može nastupiti i smrtni ishod.

Povećanje nivoa opadajućeg koenzima Q10 može se obezbediti konzumiranjem namirnica bogatih ovom supstancom, kao i redovnom suplementacijom.

Sigurnosni sistem

Ako se srčana oboljenja, dijabetes i rak smatraju ozbiljno narušenim zdravljem, koenzim Q10 predstavlja “sigurnosni sistem” ljudskog organizma. Ova materija u telu obavlja svojevrsni monitoring sistema tokom 24 sata dnevno, jer ona pruža odličnu odbranu, pomažući da se od organa odbijaju sve moguće zdravstvene pretnje, a praktično je “oružje” koje se bori protiv javljanja upale kao inicijalne kapisle mnogih bolesti

Kliničke studije dokazale su da koenzim Q10 unet kroz ishranu ili suplementaciju značajno može da pomogne pacijentima koji boluju od fibromialgije (bol u mišićima i kostima), migrene, umora, visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, depresije…Istraživanja su pokazala da koenzim Q10 smanjuje kidanje DNK dvostrukih lanaca i oksidaciju, kao i da kombinacija ishrane bogate poline zasićenim masnim kiselinama i koenzima Q10 dovodi do dužeg života ljudi.

Dokazano je da se na ovaj način smanjuje rizik od srčanih napada i udara za 50 odsto. Osim toga, studije su pokazale da povećanje nivoa koenzima Q10 može da pomogne usporavanju napretka Hantingtonove i Parkinsonove bolesti, kao i oporavku pacijenata sa moždanim udarom.

Sa druge strane, nizak nivo koenzima Q10 primećen je kod pacijenata koji boluju od kancera, a tretman ovim koenzimom pokazao se efikasnim protiv raka.

Nedostatak koenzima Q10 može da izazove rabdomiolizu, što predstavlja oslobađanje sadržaja mišićnih vlakana(mioglobina) u krvotok. Smanjen nivo koenzima Q10 u organizmu sreće se i kod hronične srčane insuficijencije, krajnjim stadijuma AIDS­a i drugim teškim oboljenjima.

Deficit ovog vitalnog koenzima može se nadoknaditi na jednostavan način – namirnicama koje su njime bogate. U takve namirnice spadaju goveđe i svinjske iznutrice, skuša, haringa, kikiriki, susam, orašasti plodovi, azuki pasulj, spanać, brokoli, slatki krompir (batat), paprika, beli luk, peršun, avokado, karfiol…

izvor: stil kurir