Terapia magnetima efikasna samo u reklamama

Ne postoje dokazi o isceliteljskim svojstvima raznoraznog magnetnog nakita kao što su narukvice, ogrlice, minđuše kao i drugih magnetnih sparavčica kao što su ulošci za cipele, magnetne trake za zglobove i kolena kao i pokrivači i dušeci.

Proizvođači tvrde da su njihove magnetne stvarčice izuzetno efikasne protiv raznih stanja od bola do njihovije tvrdnje da može biti oružja protiv raka. Sve dosadašnje studije usmerene na potvrđivanje ovakvih tvrdnji su primljene sa velikom rezervom od strane naučnika.

Profesori Leonard Finegold i Bruce Flamm tvrde da je bolje bilo utrošiti novac na terapeutske metode u medicini bazirane na činjenicama nego na nedokazanu terapiju magnetima. Podatci koliko se troši na sprave koje služe za magnetoterapiju ne postoje za nasu zemlju ali se procenjuje da ova industrija širom sveta zarađuje godišnje 1bilion dolara.

Trebalo bi sprovesti takva istraživanja u kojima ispitanici ne bi bili svesni da nose magnete što je teško sprovesti s obzirom na dobro poznatu osobinu magneta da privlače metalne predmete. Moguće je da osobe sa npr. magnetnom narukvicom potsvesno opažaju mali otpor blizu feromagnetne površine i da ovo odvraća pažnju ili utiče na osećaj bola.

U reklamiranju nekih od ovih proizvoda se ističe da su oni efikasni u lešenju raka i za dugovečnost, ali jedino što ne iznenađuje da su ovakve tvrdnje ne potvrđene konkretnim činjenicama. Činjenice o neerovatnom i izuzetnom dejstvu magneta i magnetoterapije nisu potkrepljene neoborivim dokazima pa je za sada mišljenje naučnika ostalo na stajalištu da i ako postoji neki terapeutski efekat magneta je veoma mali pa su i ne osnovu teoretskih i eksperimentalnih nalaza isključivo negiraju neko njihovo neverovatno svojstvo.